4468 vizualizări 28 apr 2011

Matematicianul rus Grigori Perelman, care a rezolvat o celebrăproblemă de matematică cunoscută sub denumirea Conjectura luiPoincaré, a povestit într-un interviu că a reuşit să rezolveaceastă problemă pe când încerca să înţeleagă cum a reuşit Iisus sămeargă pe apă, informează AFP.

"Nu există probleme pe care nu le putem rezolva, există doarprobleme dificil de rezolvat", a declarat Perelman într-un rarinterviu acordat unei companii cinematografice, din care cotidianulKomsomolskaïa Pravda a publicat o serie de fragmente.

Vorbind despre amintiri din timpul şcolii, solitarul savant, care arefuzat până de curând să comunice cu presa, a spus că dorea săexplice legenda lui Iisus.
"Vă aduceţi aminte de legenda biblică despre Iisus care mergea peapă. Trebuia să calculez viteza cu care mergea pentru a nu cădea înapă", a explicat acesta. Având în vedere că "legenda încă există,înseamnă că nu m-am înşelat", a continuat acesta.

"Un copil învaţă lucruri încă de la naştere. Dacă braţele şipicioarele pot fi antrenate, de ce nu am putea antrena şicreierul", a întrebat matematicianul. El a mai explicat că arefuzat un premiu de 1 milion de dolari acordat anul trecut de ClayMathematics Institute (CMI) pentru rezolvarea conjecturii luiPoincaré pentru că ştie "cum să guvernezi Universul". "Ştiu cum săguvernez Universul. De ce ar trebui să alerg după un milion", aspus acesta.

Matematicianul în vârstă de 44 de ani, care locuieşte cu mama saîntr-un cartier mărginaş din Sankt Petersburg, a fost desemnat înluna martie a anului trecut laureatul unui premiu decernat de ClayMathematics Institute (CMI) din SUA, după ce a publicat pe internetsoluţia problemei de topologie formulate în 1904 de matematicianulfrancez Henri Poincaré.

După mai multe săptămâni de suspans, el a anunţat institutul că cănu acceptă recompensa de 1 milion de dolari acordată odată cu aceadistincţie din cauza unui "dezacord" cu comunitateamatematicienilor.Pentru rezolvarea acestei probleme celebre,matematicianul rus a primit în 2006 medalia Fields, considerată"Nobelul în matematică". Perelman a refuzat şi această distincţie,fiind prima persoană din lume care a făcut acest lucru.

Clay Mathematics Institute, o instituţie americană dedicatăpromovării ştiinţelor matematice, a expus în anul 2000 o listă cu"cele şapte probleme ale mileniului", promiţând o recompensă de 1milion de dolari pentru rezolvarea fiecăreia dintre ele. Trei animai târziu, Grigori Perelman a anunţat, spre surpriza generală, căa descoperit soluţia pentru Conjectura lui Poincaré, declarând că alucrat la ea, în secret, timp de şapte ani.
Ignorând complet canoanele presei ştiinţifice, Grigori Perelman aales să îşi publice demonstraţia pe internet. Soluţia lui a fostapoi îndelung verificată de către alţi matematicieni.

Conjectura lui Poincaré este un test care poate ajuta ladeterminarea formei universului. Potrivit acesteia, dacă într-unspaţiu închis tridimensional orice arc de cerc închis se poatemicşora până la un punct, acest spaţiu este echivalent din punct devedere topologic cu o sferă tridimensională.

Ana Obretin, ana.obretin@mediafax.ro

Citește și: