1100 vizualizări 21 mar 2011

Dacă în urma dezastrelor naturale care au devastat New Orleans-ul şi Haiti oamenii disperaţi au exploatat dezordinea generală şi au început să fure, în Japonia situaţia este cu totul alta, scrie Slate Magazine.

Oamenii stau la coadă la supermarket-uri, sunt calmi şi disciplinaţi, aşteaptă ca autorităţile să rezolve situaţia şi nu se apucă de furt sau de dat în cap, se ajută unii pe alţii şi îşi împart alimentele, menţionează publicaţia citată.

Poliţia patrulează pe străzi, japonezii stau în adăposturi şi aşteaptă liniştiţi să se stabilizeze situaţia, iar membri ai organizaţiilor criminale din Japonia - Yakuza - au împărţit peste 40 de tone de alimente sinistraţilor, subliniază Slate Magazine.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Mai mult de atât, cele trei organizaţii criminale - Yamaguchi-gumi, Sumiyoshi-kai, şi Inagawa-kai - patrulează străzile pentru a asigura ordinea. Una din grupări a deschis birourile din Tokio pentru japonezii care au rămas fără adăpost şi străinii care nu au putut să părăsească ţara. "În momente de criză, nu mai există diferenţe între Yakuza şi cetăţeni sau străini. Toţi suntem oameni şi trebuie să ne ajutăm unii pe alţii", i-a spus unul dintre şefii Sumiyoshi-kai la telefon lui Jake Alderstein, un scriitor, citat de Slate Magazine.

Cum se comportă japonezii

Japonezii sunt un popor civilizat şi foarte disciplinat în mod normal, dar în special în situaţii de criză. Kenneth Cookier, corespondentul de la Tokyo al revistei The Economist, povesteşte pentru publicaţia citată situaţia din oraş în timpul cutremurului: "Mă aflam într-o cafenea din centrul oraşului, lucram la un articol, când, deodată, masa a început să tremure puternic, iar candelabrele se legănau. Ne-am dat seama că ceva nu este în regulă. Cutremurele nu sunt un lucru neobişnuit în Tokyo, în fiecare lună sunt cel puţin două, însă sunt scurte şi de magnitudini mici. Cutremurul din 11 martie a fost altceva. În primele secunde, timp în care toată clădirea se mişca, oamenii se uitau unii la alţii în tăcere, cu sufletul la gură. După 10 secunde, auzeam cuvântul "oki" ("e unul mare"). Deodată tremurul clădirii s-a înteţit şi oamenii s-au ridicat de la mese îndreptându-se spre ieşiri. Japonia este o ţară ordonată: în timpul cutremurului, oamenii mergeau la pas pe stradă, nu se grăbeau. Atunci când la semafor era roşu, japonezii se opreau disciplinat la stop şi aşteptau, mai scrie Slate Magazine. Şi-au dat seama că, în asemenea situaţii, cea mai importantă este ordinea, ei sunt ordonaţi în mod normal, dar în special acum. Este foarte diferit de ce se petrece în alte ţări unde oamenii se apucă de furat şi exploatează haosul, aşa ceva nu se poate întâmpla în Japonia, mentalitatea oamenilor este alta".

Japonezii s-au mobilizat destul de repede, studenţii s-au organizat în grupuri care adună bani de la oameni pentru a-I ajuta pe cei care au rămas fără casă. Până acum, Japonia nu a cerut ajutor internaţional, deşi multe ţări au trimis alimente, medicamente şi alte necesităţi. (Ioana Nicolescu)

Citește și: