Alina Matis
6831 vizualizări 3 oct 2013

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, în 13 iulie 2013, la Bucureşti, despre intrarea "imediată", în câteva luni, a României la Schengen, cu graniţele aeriene: "Eu aşa îi doresc României, deoarece este pregătită". Acelaşi premier francez, în 1 octombrie 2013: "Cum condiţiile nu sunt îndeplinite (....), răspunsul nu este posibil la 1 ianuarie 2014".

Ce s-a întâmplat în cele trei luni de la prima până la a doua declaraţie a şefului executivului francez? Cum a ajuns România, din nou, fără speranţa unui răspuns privind accederea în spaţiul celor 26 de ţări care formează Schengen-ul? La fel cum Germania ne-a amânat până după alegerile legislative care tocmai au trecut, Franţa s-a răzgândit acum în ceea ce ne priveşte, pe fondul unei scăderi a popularităţii socialiştilor care conduc ţara. Aşa se face că, tocmai după marea relansare a Parteneriatului Strategic româno-francez, care a servit, până acum o săptămână, drept contraargument al autorităţilor române că Franţa nu a uitat de promisiunile pe care ni le-a făcut, politicienii din Hexagon se folosesc de cartea electorală a romilor şi ne spun că nu suntem pregătiţi de aderare.

Este adevărat, dosarul romilor nu a evoluat, dar nici nu a involuat. Totodată, el nu are oricum legătură cu dosarul Schengen. De asemenea, nici situaţia României la capitolul tehnic sau al combaterii criminalităţii nu a evoluat şi nici nu a involuat din iulie, când premierul francez spunea că, deşi mai avem multe de făcut pe viitor, suntem pregătiţi de prima fază a aderării.

Frank Perry/AFP/Mediafax

Explicaţia situaţiei actuale în relaţiile bilaterale româno-franceze stă în următoarele realităţi: preşedintele francez, socialistul Francois Hollande, a ajuns în septembrie la una dintre cele mai mici rate de aprobare din istoria prezidenţială a ţării sale, 23%. Nici guvernul, tot socialist, nu este mai popular. Totodată, Franţa se pregăteşte deja de alegerile municipale şi europarlamentare de anul viitor.

Într-un răspuns din 1 octombrie adresat unui deputat UMP (centru-dreapta, partidul lui Nicolas Sarkozy), Jean-Marc Ayrault spune că a discutat cu Victor Ponta în două rânduri despre neîndeplinirea de către România a tuturor condiţiilor de aderare. Premierul Ponta, însă, a vorbit pentru prima dată despre o eventuală amânare abia miercuri, 2 octombrie, motivul invocat fiind lipsa raportului pe Justiţie de care este corelată aderarea (publicarea raportului ar putea fi amânată, potrivit primului-ministru). De la reînceperea polemicii pe tema Schengen şi a romilor şi până la această dată, premierul a refuzat, în declaraţiile publice, să ia în serios luările de poziţie din Franţa, comentând că este vorba doar despre un joc electoral. La fel a făcut, în diverse comentarii oferite gândul, şi Ministerul Afacerilor Externe, care a dat asigurări că este în permanentă legătură cu partea franceză şi că poziţia partenerului nostru strategic nu s-a schimbat. 

Explicaţia cu care a venit, joi, primul-ministru român e că cele două dăţi invocate de Ayrault sunt vizita premierului român în Franţa, respectiv a omologului francez în România şi că, de fapt, premierul francez ar fi spus că nu pot fi deschise graniţele terestre ale spaţiului Schengen pentru România, de la 1 ianuarie 2014: "Hai să lămurim şi chestiunea aceasta. Toată lumea speculează. Haideţi să vă spun eu, pentru că am văzut şi ce a spus premierul francez (...). Primul-ministru francez, ieri, alaltăieri, a zis: i-am spus de două ori primului-ministru român - şi e adevărat, aveţi dumneavoastră declaraţiile publice şi de la Paris, şi de la Bucureşti - că nu se intră cu frontierele terestre de la 1 ianuarie. Acum că dumneavoastră aţi înţeles altfel, că toţi deştepţii au înţeles că nu ştiu ce fac socialiştii, de parcă conservatorii domnului Sarkozy ne-ar fi fost nişte prieteni extraordinari. Asta e, Franţa are această bătălie internă şi are tendinţe şi cu Le Pen şi cu cei de alte extreme împotriva străinilor, împotriva romilor", a afirmat Ponta în Parlament.

gândul vă prezintă, în continuare, evoluţia relaţiilor bilaterale româno-franceze, de la înnoirea, în februarie 2013, a Parteneriatului Strategic şi până în prezent, când ne confruntăm din nou cu o amânare iminentă a aderărării la Schengen:

21.02.2013 Victor Ponta efectuează o vizită oficială la Paris, unde se întâlneşte cu preşedintele Francois Hollande şi cu omologul Jean-Marc Ayrault, ocazie cu care este înnoit, cu mult entuziasm, Parteneriatul Strategic româno-francez şi ambele ţări se angajează să coopereze în dosarul romilor. "Mă întorc la Bucureşti cu sentimentul că prietenul nostru francez este în continuare alături de noi", spune Ponta. Partea franceză asigură România de sprijinul său de principiu în vedeera aderării la Schengen.

20.06.2013 Titus Corlăţean, la Gândul LIVE: România îndeplineşte criteriile de aderare la Schengen de trei ani, însă în ciclurile politice din Europa s-au întâmplat anumite lucruri. Continuăm demersurile, dar nu mai ridicăm standardul şi aşteptările atât de mult. Dacă lucrurile merg ca acum, în mod normal la Consiliul JAI de la finalul anului ar trebui să fie luată o decizie. Nu cred că va fi nevoie de un vot. Este adevărat că poziţia Germaniei se va exprima după alegerile din septembrie, este firesc".

13.07.2013 Premierul francez îi întoace vizita lui Ponta şi vine la Bucureşti, pentru a sărbători în avans Ziua Naţională a Franţei. Atât în întâlnirile cu oficialii români, inclusiv cu premierul şi cu preşedintele Băsescu, dar şi în interviurile pentru presa română, Ayrault spune că România este pregătită pentru prima etapă, deschiderea frontierelor aeriene, a aderării la Schengen: "România este pregătită (...). Românii trebuie să primească un semn din partea Europei". "Consider că am intrat într-o nouă eră a relaţiilor dintre Franţa şi România", mai spune Ayrault, într-un interviu pentru Digi24. Franţa a acordat mereu o atenţie sporită intenţiei României de a adera la spaţiul Schengen, însă după cum ştiţi apartenenţa la acest spaţiu presupune atât drepturi, cât şi obligaţii (...) Franţa a propus ca măsură imediată permiterea deschiderii frontierelor aeriene", declară premierul francez, precizând că "imediat" înseamnă "câteva luni". În chestiunea romilor, Jean-Marc Ayrault îl laudă pe Ponta pentru angajamentul pe care şi l-a luat în acest dosar şi spune că problema "nu este doar a României, ci a Europei".

14.09.2013 Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-un interviu pentru presa bulgară: "Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen şi cred că va fi corect să li se acorde o şansă cât mai curând".

19.09.2013 Ministrul francez de Interne, Manuel Valls: "În prezent nu există o decizie în privinţa intrării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi, ca ministru de Interne, care participă la Consiliul miniştrilor de Interne din UE, sunt, evident, mai mult decât rezervat în legătură cu deschiderea, astăzi, a acestor frontiere, atât timp cât România şi Bulgaria nu îndeplinesc anumite eforturi (...) Nu este astăzi pe ordinea de zi şi vă spun acest lucru foarte clar. Nu la 1 ianuarie, atât timp cât nu vor fi luate măsuri pentru garantarea securităţii celorlalte ţări şi celorlalţi cetăţeni".

Philippe Desmazes/AFP/Mediafax

19.09.2013 Marine Le Pen, preşedinta naţionaliştilor din Frontul Naţional (FN), cere Guvernului francez să se opună eliminării restricţiilor de călătorie pentru cetăţenii români şi bulgari, inclusiv aderării României şi Bulgariei la Schengen.

19.09.2013 Ministerul Afacerilor Externe reacţionează, la solicitarea gândul, faţă de comentariile lui Manuel Valls. Diplomaţia română declară că ţara noastră contează "întru totul" pe sprijinul Franţei pentru aderarea la Schengen: "Dincolo de dezbaterile politice interne din Franţa, care au logica şi justificarea lor naţională, contăm întru totul pe sprijinul autorităţilor franceze pentru aderarea României la Spaţiul Schengen şi suntem încrezători că declaraţiile de susţinere ale premierului Ayrault, ancorate în Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări, reprezintă fundamentul sprijinului Franţei pentru îndeplinirea obiectivului aderării României la Spaţiul Schengen”, declară MAE pentru gândul.

26.09.2013 Hollande şi-a asumat poziţia ministrului Valls cu privire la romi, iar o consecinţă directă a acestei direcţii ferme este că României îi va fi refuzată intrarea în spaţiul Schengen la 1 ianuarie din cauza neîndeplinirii condiţiilor, potrivit unei surse de la Élysée citate de Europe1.fr. După această sursă anonimă, purtătoarea de cuvânt a Guvernului Ayrault, Najat Vallaud-Belkacem, spune că Franţa zice „nu” aderării României şi Bulgariei la Schengen şi nu este singura ţară cu această poziţie. „Astăzi, considerăm că România şi Bulgaria nu îndeplinesc condiţiile pentru a intra în Spaţiul Schengen”.

27.09.2013 Într-o nouă reacţie pentru gândul, MAE schimbă tonul cu care comentează dezbaterea din Franţa şi îi aminteşte lui Ayrault să nu uite ce a promis la Bucureşti. „Partea română îşi exprimă aşteptarea ca Franţa,  partener tradiţional şi strategic al României, să acţioneze atât în spiritul relaţiei bilaterale substanţiale, cât şi în contextul recunoaşterii finalizării procesului de evaluare şi a îndeplinirii criteriilor privind aderarea, aspect consacrat la nivelul Consiliului UE şi al Parlamentului European (...). Ne exprimăm, astfel, speranţa că parametrii soluţiei convenite privind aderarea dublu-etapizată, reconfirmate cu Premierul Ayrault (în iulie, la Bucureşti, n.red.), rămân, în continuare, valabili”.

27.09.2013 Ambasadorul României în Franţa, Bogdan Mazuru, spune, într-un interviu pentru RFI România, că declaraţiile venite din Franţa pe tema Schengen se înscriu într-un "context electoral". Mazuru se arată încrezător că decizia care va fi luată în dosarul Schengen la Consiliul JAI să fie una "în parametrii discuţiei dintre premierii Ayrault şi Ponta şi pe linia exprimată în aceste discuţii de şeful guvernului francez. Nu văd nimic spectaculos care să fi avut loc din iulie şi până acum care să facă necesară o schimbare destul de substanţială în această chestiune".

29.09.2013 Preşedintele Traian Băsescu avertizează, într-un interviu transmis pe gândul.info, că "totul are o limită" în actuala dezbatere din Franţa, în care se corelează problema romilor cu dosarul Schengen: ""Nu ne mai poate reproşa nimeni că justiţia ascunde infractori, nu ne poate reproşa nimeni că nu ne-am dotat frontierele. Sigur, dacă este un semn de întrebare este cât de corecţi sunt oamenii de la frontiere şi asta e mai greu de evaluat, dar nu au decât să facă sondaje. Pot să trimită cetăţeni acoperiţi cu droguri să vadă dacă se înţeleg cu polişistul nostru de frontieră, cu vameşul. Îşi pot trimite oameni care să facă în frontieră lucruri ilegale pentru a testa durabilitatea sistemului de protecţie a frontierelor UE. Dar nu pot să spună: nu vrem pentru că sunt romi la Paris".

1.10.2013 Fostul ministru francez pentru Formare Profesională Nadine Morano (UMP), apropiată a lui Nicolas Sarkozy, postează pe site-ul personal o petiţie împotriva deschiderii spaţiului Schengen pentru români şi bulgari, motivul invocat fiind dosarul romilor.

1.10.2013 Într-un răspuns pentru un deputat UMP, premierul Jean-Marc Ayrault spune că "România, la fel ca Bulgaria, are în continuare eforturi de făcut în materie de poliţie, justiţie şi de control al frontierelor". "Schengen are reguli clare: statele care vor deveni membre trebuie să dea asigurări celorlalte state din Schengen că frontierele lor vor fi bine controlate, că vor controla imigraţia clandestină, că vor lupta ferm împotriva criminalităţii, a traficului de fiinţe umane. Cum aceste condiţii nu sunt în totalitate întrunite - şi am discutat în două rânduri cu omologul meu Victor Ponta despre acest lucru - nu va fi posibil un răspuns (privind aderarea la Schengen, n.red.) la 1 ianuarie 2014".

2.10.2013 Decizia politică în legătură cu intrarea în Spaţiul Schengen a României şi a Bulgariei nu va fi luată nici la Consiliul JAI de la sfârşitul acestui an, sugerează premierul Victor Ponta la începutul şedinţei de Guvern: "Probabil că raportul MCV, pentru că nu e rău, pentru că-i bun, se va amâna. N-o să fie în decembrie", spune premierul, cerându-le miniştrilor de Externe şi de Interne să insiste în toate reuniunile la nivel european asupra faptului că "ne-am făcut toate lecţiile". "Cu romii, avem o obligaţie cu integrarea romilor care n-are legătură cu Schengen. Sunt hotărât în perioada următoare să luăm nişte măsuri drastice. Nu pentru romi, pentru toţi românii care comit infracţiuni. Pedepsirea celor care ne fac de râs şi îi fac de râs pe toţi românii care lucrează în străinătate vreau să o facem", mai spune primul-ministru.

2.10.2013 Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, anunţă că va cere o reconfirmare oficială Franţei în legătură cu parteneriatul strategic semnat la Paris în februarie. "Un astfel de parteneriat strategic, care a inclus şi sprijinul Franţei ca România se intre în Schengen, se susţine pe reciprocitate. Dacă nu există reciprocitate, e bine să primim pe canale oficiale şi nu prin presă această concluzie".

3.10.2013 Victor Ponta reacţionează la articolele de presă pe marginea răspunsului transmis de Ayrault, în 1 octombrie, şi declară că s-a înţeles greşit, premierul francez spunând, de fapt, că România nu poate adera la Schengen cu graniţele terestre de anul viitor, ceea ce nu e deloc nou: "Hai să lămurim şi chestiunea aceasta. Toată lumea speculează. Haideţi să vă spun eu, pentru că am văzut şi ce a spus premierul francez (...). Primul-ministru francez, ieri, alaltăieri, a zis: i-am spus de două ori primului-ministru român - şi e adevărat, aveţi dumneavoastră declaraţiile publice şi de la Paris, şi de la Bucureşti - că nu se intră cu frontierele terestre de la 1 ianuarie. Acum că dumneavoastră aţi înţeles altfel, că toţi deştepţii au înţeles că nu ştiu ce fac socialiştii, de parcă conservatorii domnului Sarkozy ne-ar fi fost nişte prieteni extraordinari. Asta e, Franţa are această bătălie internă şi are tendinţe şi cu Le Pen şi cu cei de alte extreme împotriva străinilor, împotriva romilor". De menţionat, însă, că acest lucru nu reiese din transcriptul declaraţiei lui Ayrault postat pe site-ul guvernului francez.

3.10.2013 Întrebat la RFI de ce acum două luni, la Bucureşti, premierul Ayrault declarase că România e gata să intre în Schengen cu frontierele aeriene, iar acum Franţa se opune deschiderii spaţiului Schengen, ministrul francez al afacerilor europene, Thierry Repentin, spune că raportul MCV va fi negativ. "Speram că (raportul MCV) va fi un raport pozitiv, dar se pare că nu va fi un raport pozitiv. Nu Franţa va fi împotriva aderării, pentru că aderarea la spaţiul Schengen trebuie aprobată în unanimitate de cele 28 de ţări. Azi credem că cele două ţări mai trebuie să facă eforturi".

De ce vrem în Schengen?

România a investit aproximativ 1 miliard de euro (în mare parte, bani europeni) pentru a îndeplini criteriile tehnice de aderare la Schengen. Cu toate acestea, a fost amânată în repetate rânduri, pentru că, în ciuda declaraţiilor care vin din diferite părţi ale acestui spaţiu, decizia este una politică, şi nu una bazată pe criteriile tehnice. Tocmai din cauza acestei serii de amânări, guvernul Ponta şi-a schimbat în ultimele luni abordara şi spune că Schengenul nu mai este prioritar pentru ţara noastră. Mai mult, a spus Victor Ponta în septembrie, acest dosar a devenit o "problemă psihologică a României".

Totuşi, de ce vrem, de atâţia ani, să aderăm la Schengen? Un prim avantaj pentru români este că nu ar mai fi opriţi şi controlaţi la graniţele cu statele membre. Avantajul este cu atât mai mare pentru transporturile comerciale, care, de asemenea, nu ar mai fi controlate la vamă şi ar câştiga, în consecinţă, timp şi bani.

Schengen-ul nu presupune doar libertatea de mişcare şi de circulaţie a cetăţenilor, ci şi întărirea securităţii în statele membre. Poliţia şi vămile ar fi interconectate electronic cu toate instituţiile similare din statele membre Schengen, ceea ce ar face mult mai simplă urmărirea infractorilor şi prevenirea criminalităţii transfrontaliere.

CITEŞTE MAI MULTE DESPRE DOSARUL SCHENGEN

Pentru comentarii, mă găsiţi pe Facebook - Alina Matiş şi pe Twitter - @alinamatis

Citește și: