Cristina ANDREI
11664 vizualizări 5 sep 2017

Kim Jong-un râde de mama focului în faţa unei hărţi militare, înconjurat de generalii săi cu o atitudine cel puţin hilară, la fel cum radiază de fericire atunci când se află în mijlocul copiilor nord-coreeni. Este unul dintre elementele comune ale multitudinii de fotografii difuzate de regimul autoritar din Peninsulă, faptul că liderul radiază de bucurie. Chiar şi atunci când tocmai a lansat o rachetă balistică sau a testat o bombă, aşa cum s-a întâmplat duminică. 

De ce atâta bucurie? Este vorba despre o strategie de comunicare extrem de bine pusă la punct. „Aceste fotografii au în primul rând rolul de a trimite un mesaj către populaţia nord-coreeană”, a explicat Antoine Bondaz, cercetător la Fundaţia pentru cercetare strategică şi autorul lucrării 'Coreea de Nord. Plonjon în inima unui stat totalitar'. „Atitudinea liderului de la Phenian este studiată, tocmai pentru a demonstra un stil de a conduce apropiat de cetăţenii său, accesibil, în care le sunt ascultate şi împlinite aşteptările, în mod legitim. Este o tehnică de comunicare pusă în practică încă de la primul său discurs public, din aprilie 2012”, a mai explicat acesta pentru Ouest France. 

Celălalt resort al acestei strategii de comunicare publică este extern: „Cel de-al doilea mesaj se adresează comunităţii internaţionale. Fotografiile care îl înfăţişează pe Kim Jong-un în vizită la o uzină de rachete balistice a rolul de a convinge în privinţa credibilităţii programului nuclear nord-coreean. Şi aproape de fiecare dată, după o încercare de acest tip, Kim Jong-un este prezent, iar ordinul de lansare a rachetei, semnat chiar de mâna sa, este transmis din timp televiziunii de stat. Un mod de a demonstra că el este cel care comandă acest program balistic prezentat drept o mare reuşită”, a mai subliniat specialistul. 

Fotografiile trucate: Fotografiile de propagandă provin de la agenţia de presă nord-coreeană (KCNA): „Acestea sunt alterate pentru a transmite un anume mesaj, purtător de informaţii precise. Nu este vorba despre ceea ce înţelegem noi despre acest regim, ci despre ceea ce Coreea de Nord vrea să înţelegem”, mai avertizează Bondaz. 

În 2013, AFP a demascat trucajele la care KCNA ar fi recurs pentru a părea că ţara are o flotă mai numeroasă, un număr mai mare de soldaţi sau, pur şi simplu, pentru a pune în scenă exerciţii militare care nici măcar nu avuseseră loc. 

„De curând, cercetătorilor le-a fost spulberată orice urmă de îndoială cu privire la pozele care ne parvin din Coreea de Nord. Dar acest lucru nu înseamnă că ţara nu este în măsură să şi pună în practică ceea ce ne arată prin aceste clişee. Imaginile cu noul design al bombei cu hidrogen au tot circulat, o încercare a fost anunţată duminică, la fel ca şi faptul că Phenianul poate cupla această bombă la racheta balistică internaţională pe care o deţine”, a mai spus Bondaz. 

O nouă strategie de comunicare: În zilele noastre, propaganda ţării este diferită faţă de ceea ce ştia populaţia înainte de venirea la putere a lui Kim Jong un. „Natura regimului este aceeaşi, dar stilul de guvernare s-a schimbat”, a mai precizat specialistul. Kim Jong-il era mai mult genul auster: nu zâmbea, întotdeauna era îmbrăcat într-un anume fel, avea ochelari de soare mari care îi acopereau ochii, iar apariţiile sale publice erau inexistente. Acesta este asociat dificultăţilor economice ale ţării din anii 1990, iar oamenii par a avea faţă de el o oarecare aversitate. 

La polul opus faţă de ceea ce a însemnat pentru nord-coreeni Kim Il-sung, fondatorul Republicii şi primul ei conducător, proclamat în 1998, la patru ani de la moarte, „Preşedintele Etern al Republicii”. Acesta este asimilat unei perioade glorioase a Coreei de Nord, cu victoria împotriva ocupaţiei japoneze, creşterea economică. Iar Kim Jong-un s-a inspirat. Cu atât mai mult cu cât îi şi seamănă. 

Citește și: