Oncu Marius Gheorghe
2257 vizualizări 5 ian 2012

Aproape 10.000 de bancheri de la grupul britanic Royal Bank of Scotland (RBS), controlat de stat, şi-ar putea pierde locurile de muncă în urma pregătirilor RBS pentru renunţarea la unele activităţi de investment banking, potrivit Financial Times (FT).

RBS are în prezent 19.000 de angajaţi la divizia de investment banking, din totalul de aproximativ 150.000 la nivel de grup.

Reducerile de personal şi costuri de restructurare de 1-2 miliarde de lire sterline reprezintă cel mai pesimist scenariu în planurile analizate de directorul general al RBS, Stephen Hester. Şeful grupului a acceptat în noiembrie că operaţiunile de investment banking nu mai sunt utile pentru RBS.

Divizia nu a reuşit să devină o forţă credibilă pe mai multe segmente, precum cel al investiţiilor pe pieţele de capital, iar impactul combinat al problemelor din Europa şi reglementărilor mai dure privind capitalul va îngreuna situaţia.

"Conducerea RBS nu a înţeles niciodată prea bine activităţile de investment banking. Stephen a devenit foarte cinic în privinţa acestei divizii în ultimii ani", a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Presiunile asupra RBS au crescut chiar înaintea Crăciunului, când ministrul de Finanţe britanic, George Osborne, a afirmat că banca, deţinută în proporţie de 83% de stat, "ar trebui să-şi limiteze operaţiunile riscante".

Citește și: