Anca Dumitrescu
150 vizualizări 22 ian 2012

Premierul italien Mario Monti vrea dublarea Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) din zona euro la 1.000 de miliarde de euro, pentru crearea unui climat de încredere în moneda unică europeană, potrivit săptămânalului german Der Spiegel, citat de AFP.

Monti consideră că încrederea care s-ar crea pe pieţele financiare prin această măsură ar permite scăderea dobânzilor obligaţiunilor suverane.

Monti a făcut deja propunerea guvernului german condus de cancelarul Angela Merkel, se arată în articolul care va apărea luni în publicaţia germană.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, crede la rândul său Mecanismul European de Stabilitate (ESM), care va înlocui EFSF, ar trebui să aibă o capacitate mai mare decât nivelul planificat de 500 de miliarde de euro, potrivit Der Spiegel.

Draghi consideră că fondurile care mai sunt la dispoziţia EFSF după împrumuturile acordate Irlandei şi Portugaliei ar trebui puse la dispoziţia ESM, pe lângă cele 500 de miliarde de euro.

Proiectul de tratat referitor la ESM va fi discutat luni de miniştrii de Finanţe din zona euro şi este probabil să fie aprobat de liderii UE la un summit din 30 ianuarie, au declarat săptămâna trecută oficiali din zona euro

Ratingul EFSF a fost retrogradat recent de Standard&Poor's de la nivelul maxim triplu "A" la "AA+".

Fondul a reuşit însă marţi să vândă obligaţiuni în valoare de 1,5 miliarde de euro, pe termen de şase luni, cu o dobândă de 0,26%. Cererea a fost de trei ori mai mare decât oferta.

Anunţul S&P referitor la retrogradarea EFSF a relansat discuţiile privind necesitatea de consolidare a acestui fond, destinat susţinerii ţărilor cu probleme financiare din zona euro.

Şeful BCE a estimat că sunt necesare contribuţii suplimentare din partea statelor cu ratinguri triplu "A", pentru ca EFSF să poată să se împrumute la aceleaşi dobânzi, chiar dacă a fost retrogradat.

EFSF poate în prezent să dea împrumuturi totale de 250 de miliarde de euro, faţă de capacitatea sa iniţială de 440 miliarde de euro.

Citește și: