Valentin Vidu - Mediafax
633 vizualizări 14 dec 2013

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Desmond Tutu, care critică adesea Guvernul sud-african, a anunţat sâmbătă că nu va asista la înmormântarea fostului său prieten şi camarad de luptă împotriva apartheidului Nelson Mandela, duminică, la Qunu (sud), deoarece nu a fost invitat, relatează AFP.

Arhiepiscopul emerit anglican şi-a anulat călătoria, deoarece nu a primit vreo invitaţie sau acreditare, a anunţat anturajul său, într-un comunicat.

"Chiar dacă mi-aş fi dorit să asist la ceremonie, pentru a-mi lua rămas bun de la o persoană pe care o iubeam şi o preţuiam, ar fi o lipsă de respect faţă de Tata să mă prezint la ceea ce este prezentat drept funeralii strict familiale", şi-a exprimat regretul monseniorul Tutu.

"Dacă Biroul meu sau eu-însumi am fi fost informaţi că sunt binevenit, nu aş fi lipsit pentru nimic în lume", a adăugat el.

Preşedinţia sud-africană a oferit asigurări, anterior, că arhiepiscopul emerit se află pe lista invitaţilor.

"Am verificat şi este, bineînţeles, pe listă", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al instituţiei, Mac Maharaj.

"Este o persoană foarte specială pentru ţara noastră şi este, fără nicio îndoială, pe listă", a subliniat el. "Dacă există cea mai mică problemă, vom face totul pentru a o aplana", a oferit el asigurări.

Funeraliile eroului luptei împotriva apartheidului şi totodată primului preşedinte de culoare al Africii de Sud vor avea loc duminică la Qunu (sud), satul în care a copilărit şi în care a locuit la bătrâneţe.

Aproximativ 5.000 de persoane, inclusiv numeroşi demnitari, vor asista mai întâi la o ceremonie oficială. Însă numai familia şi un mic număr de personalităţi, selectate, vor participa, ulterior, la înmormântare.

Desmond Tutu, în vârstă de 82 de ani, denunţă cu regularitate derivele Guvernului preşedintelui Jacob Zuma, în special scandalurile de corupţie şi eşecul reducerii inegalităţilor.

În 2013, el a oferit asigurări că nu va mai vota pentru Congresul Naţional African (ANC), partidul luptei împotriva apartheidului, aflat la putere de la trecerea la democraţie, în 1994.

Marţi, în cursul ceremoniei oficiale dedicate memoriei lui Mandela, organizate pe un stadion la Soweto, în prezenţa a numeroşi şefi de stat şi de Guvern, Desmond Tutu nu figura în programul oficial, dar a fost ultimul care a luat cuvântul, fiind invitat doar să ofere o binecuvântare.

Deşi stadionul se mai golise, el a făcut publicul prezent să strige cu putere "da", afirmând "îi promitem lui Dumnezeu că vom urma exemplul lui Nelson Mandela!".

Secretarul general al ANC Gwede Mantashe a declarat pentru AFP că partidul nu poate face nimic. "Sunt funeralii de stat, nu sunt funeraliile ANC", a spus el.

Citește și: