1671 vizualizări 18 iul 2016

„Modul de operare corespunde total cu ceea ce se transmite în mesajele Daech (ISIS)”. Cu toate acestea, Bernard Cazeneuve a declarat  la radio RTL că  „nu putem exclude posibilitatea ca un individ dezechilibrat şi foarte violent (...) să fi  fost radicalizat într-un timp foarte scurt”. 

Prudenţa ministrului se datorează faptului că ancheta progresează destul de rapid, iar datele colectate de anchetatori creionează o imagine a unui individ complex, cu o viaţă, dacă nu libertină, cel puţin una departe de rigoarea susţinută de Daesh.

Aproape 200 de poliţişti încercă să „facă acest telefon să vorbească”, dar până acum nimic din datele culese din smartphone-ul acestuia nu este concludent pentru anchetatori.

Cel mai important element găsit în telefonul lui Mohamed Lahouaiej Bouhlel este un SMS trimis către unul dintre bărabţii arestaţi vineri prin care teroristul îi cere să ducă „mai multe arme”.  Mesajul a fot trimis joi seara la ora 22:27, cu 18 minute înainte de Mohamed Lahouaiej-Bouhlel să ucidă cu un camion 84 de oameni pe Promenade des Anglais. Conţinutul său: „Adu mai multe arme, să le aduci în 5 la C".

Megaloman

Mai mult anecdotic, deşi, probabil, dezvaluind o trasatură de personalitate, telefonul ucigaşului este plin de zeci sau chiar sute de „selfie-uri”, mai scriu jurnaliştii belgieni. Unul dintre ele este făcut chiar în camionul folosit în atentat, cu câteva zile înainte de atac. De altfel, fratele lui  Mohamed Lahouaiej-Bouhlel a declarat pentru Reuters că a primit  şi el un alt selfie făcut în centrul mulţimii strânse la Nisa pentru festivităţile de 14 iulie. În poza făcută cu puţin timp înainte de atac sunt probabil şi unii dintr cei pe care teroristul avea să-i omoare după câteva minute.

Megaloman şi violent

În telefonul criminalului, investigatorii au găsit printre căutările pe internet: adresele unor săli de sport, informează şi postul de televiziune BFM TV. Sursa citată mai adaugă că printre site-urile vizitate de autorul atentatului sunt şi unele, numeroase „foarte violente, inclusiv arătând imagini cu execuţii ".

Violenţa acestuia este confirmată de persoanele din anturajul său apropiat. Fosta lui soţie a spus că a fost bătută în mod repetat. Tatăl tunisianului a spus şi el că fiul său era foarte instabil. „Din 2002 până în 2004, a avut probleme care i-au provocat o cădere nervoasă. Devenise furios, ţipa şi rupea tot ce îi ieşea în cale", a declarat Mohamed Mondher Lahouaiej-Bouhlel, tatăl teroristului.

Seducător

O altă trăstură de personaliate dezvăluită de telefonul „ucigaşului cu camionul” este aceea de seducător. Astfel imaginile din telefonul său arată că Mohamed Lahouaiej- Bouhlel îşi înmulţise cuceririle în ultima perioadă după cum reiese din imaginile, apelurile şi SMS-urile sale. Surse apropiate anchetei afirmă că poliţiştii descoperă încetul cu încetul profilul unui „om complex”, care a sedus atât femei, cât şi bărbaţi. Ziarul Le Parisien spune, de altfel, că Mohamed Lahouaiej-Bouhlel a avut o relaţie cu un bărbat de 73 de ani.

 

Citește și: