Gandul.info
Silviu Bănilă
2557 vizualizări 8 feb 2018

Astfel, una din rachetele prezentate la paradă a atras atenţia în mod deosebit, scrie Business Insider. În timp ce mulţi experţi au analizat rachetele balistice intercontinentale Hwasong-14 şi Hwasong-15 - şi ameninţarea pe care o manifestă la adresa SUA - o altă rachetă, mai mică, a reprezentat un mister.

Autorul blogului militar Oryx a subliniat că rachetele lui Kim Jong-Un seamănă cu cele ruseşti Iskander. Justin Bronk, expert militar în cadrul Royal United Services Institute, a declarat pentru BI că rachetele nord-coreene seamănă izbitor cu cele Iskander şi reprezintă o noutate pentru armata nord-coreeană.

Bronk a mai amintit că Rusia a ajutat şi în trecut Coreea de Nord, cu programul său militar. Inginerii talentaţi care au rămas şomeri după colapsul URSS şi-au găsit servicii bune în Coreea de Nord, a mai spus Bronk.

Dar Iskander nu este un produs al Războiului Rece. Dacă Rusia a colaborat cu Coreea de Nord în contextul Iskander, acest lucru ar avea implicaţii geopolitice uriaşe şi ar compromite şi mai mult relaţiile deja dificile dintre SUA şi Vladimir Putin.

Nu s-a confirmat însă exact că rachetele nord-coreene au fost proiectate de ruşi, dar speculaţiile sunt tot mai numeroase.

Mike Elleman, expert în rachete militare la International Institute for Strategic Studies, a spus că „nu există asemănări cu Iskander” şi avem de-a face cu o clonă a rachetei sud-coreene Hyunmoo-2. În trecut, Coreea de Nord a încercat să sustragă informaţii despre sistemele de apărare sud-coreene, cu ajutorul unor hackeri. Indiferent de natura rachetelor lui Kim, acestea reprezintă o ameninţare uriaşă pentru forţele americane detaşate în Coreea de Sud.

foto: Business Insider

foto: Business Insider

foto: Business Insider

 

Citește și: