Aura STAN
6933 vizualizări 24 mar 2011

Oraşul Detroit se confruntă în ultimii ani cu una dintre cele mai grave crize de ordin demografic. Conform recensământului din anul 2010, populaţia a scăzut cu 25 la sută numai în ultimul deceniu, scrie The Huffington Post. Cauzele acestui declin: criza economică care a "alungat" din fosta metropolă americană mai mult de 20.000 de locuitori. Falimentul în timp al mai multor fabrici din zonă, precum şi decăderea unor "giganţi auto", ca General Motors şi Chrysler, au contribuit la transformarea Detroit-ului, denumit în trecut "capitala industriei auto" într-un oraş în paragină. De aceea, plecarea masivă din oraş a mai multor oameni e motivată şi nu mai miră nici măcar autorităţile. Dacă în 2000 populaţia Detroit-ului era estimată la 951.270 de locuitori, anul trecut oraşul număra doar 713.777 de persoane.

 

Criza industrială a fost urmată în mod firesc şi de alta ipotecară. În 2010, The Guardian relata faptul că o casă din Detroit s-a vândut la uluitorul preţ de un dolar. Asta după ce proprietarii o cumpăraseră cu doi ani înainte cu 65.000 de dolari. Ajunşi şomeri, aceştia nu au mai reuşit să îşi achite ratele. Banca care a internediat tranzacţia imobiliară le-a oferit un comision la vânzare de 2500 de dolari şi alţi 1000, bonus.

 

 

Cazul nu este unul singular. Oraşul, devenit un punct de referinţă al idustriei americane în decădere, "ademeneşte" pe viitorii proprietari cu multe astfel de "super oferte": locuinţe la preţuri modice. Neajunsurile achiziţionării: lipsa vecinilor, starea deplorabilă a caselor şi posibilitatea de a te învecina, chiar şi în oraş, cu o fermă. În plus, acestora nu trebuie să le scape un detaliu: odată ajunşi proprietari, vor avea de plătit taxe de mii de dolari anual într-un oraş unde şansa de a-ţi găsi un loc de muncă e aproape imposibilă.

 

 

Una din cinci case acum stau goale în oraşul-mamă a "Motown"-ului, cea mai de succes casă de discuri a tuturor timpurilor, întemeiată în 1959 de Barry Gordy. "Motown"-ul a adus în prim plan "voci de culoare" pe care le-a promovat apoi în toată lumea. Printre "descoperirile" şi "investiţiile" Motownn au fost: Michael Jackson, Stevie Wonder, Diana Ross sau Marvin Gaye.

 

 

O carte, numită "Ruinele Detroit-ului", conţine o colecţie de fotografii cu peisaje urbane cutremurătoare: case ce stau să cadă, hoteluri în pragină, şcoli nefuncţionale.

 

Fotografiile incluse în carte, capturate de Yves Marchand şi Romain Meffre, sunt descrise de jurnaliştii de la The Huffington Post ca având "o frumuseţe stranie".

 

 

Rick Snyder, guvernatorul statului Michigan, a demarat o campanie pentru a aduce în atenţia publicului oraşul care era odată al patrulea cel mai mare oraş din SUA. "Nu ne putem agaţa de vechile moduri de a face afaceri," a declarat el, semnalând faptul că e imposibil de a relansa industria în zonă, atâta timp cât tinerii părăsesc oraşul.

 

În luna februarie a acestui an, rapper-ul Eminem apare într-o reclamă pentru compania de automobile Chrysler din Detroit. În reclamă, vedeta apare la volanul noului Chrysler 200, conducând pe străzile din oraş. El parchează maşina în faţa unui teatru unde, pe un panou, este scris "Keep Detroit Beautiful" (Păstraţi Detroitul frumos). Eminem intră în clădire, unde un cor interpretează melodia sa, "Lose Yourself". "This is the Motor City. This is what we do" ("Acesta este Oraşul Motoarelor. Asta facem noi"), replica rostită de starul american încearcă să tragă un semnal de alarmă în rândul americanilor asupra stării deplorabile în care a ajuns Detroit-ul în prezent.

Oraşul Detroit, a fost descris de Jeffrey Eugenides, un scriitor american cunoscut, într-unul dintre cele mai de succes romane contemporane "Middlesex". Cartea a apărut în SUA în 2002 şi a fost distinsă cu premiul Pulitzer un an mai târziu. Protagonistul hermafrodit rememorează ,printre altele, copilăria petrecută în metropola auto, străzile încărcate de istorie, fascinaţia Cadillac-ul, precum şi epopeea familiei greceşti venite în SUA în anii '60 pentru a trăi "visul american" .

"Din punct de vedere istoric, oraşul Detroit a fost considerat a avea cea mai largă concentraţie de români, dar în timp, datorită creşterii numărului de imigranţi români în New York şi sudul Californiei, această poziţie a fost pierdută. Putem afirma că numărul românilor şi al americanilor de origine română în Michigan este de aproximativ 40,000-60,000", se arăta într-un comunicat oficial postat în 2008 pe site-ul oficial al Consulatului Onorific al României în Statele Unite ale Americii.

Citește și: