Miruna Badea
79 vizualizări 17 nov 2011

Reprezentanţii CE şi ai Consiliului UE la dezbaterea organizată în PE pe tema situaţiei romilor au catalogat drept o ruşine a Europei actele de discriminare la adresa reprezentanţilor acestei etnii, opinia lor fiind împărtăşită de majoritatea europarlamentarilor care au luat cuvântul.

Elzbieta Radziszewska, reprezentanta Consiliului UE la dezbateri, a declarat că 10 milioane de cetăţeni europeni sunt romi sau sinti şi foarte mulţi dintre ei trăiesc "în condiţii de sărăcie extremă". "Cam zece milioane dintre cetăţenii europeni sunt romi şi sinti. Mai mult decât populaţia unor state membre mici laolaltă. Zece milioane de bărbaţi, femei şi copii. Mulţi dintre ei trăiesc în condiţii de sărăcie extremă şi au şanse foarte limitate. Unii nu au şansa la o viaţă mai bună, o viaţă care nouă, celor de aici ni se pare de la sine înţeleasă. Credem că pentru Europa şi pentru noi această situaţie este o ruşine", a spus reprezentanta preşedinţiei poloneze.

Ea a amintit că UE constituie o comunitate de valori stipulate în tratatele fundamentale dar care trebuie să se regăsească deopotrivă şi în viaţa reală."Unii dintre noi au trecut prin Holocaust nu aşa de demult şi copiii, nepoţii acelor persoane privesc situaţia din Europa actuală cu groază şi nu înţeleg cum este posibil un asemenea nivel de violenţă şi abuz la adresa romilor şi a cetăţenilor sinti", a mai spus ea.

Radziszewka a amintit că instituţia pe care o reprezintă, Consiliul, a acordat o atenţie deosebită acestui subiect cerând tuturor statelor membre să redacteze strategii naţionale pentru romi. "Consiliul oferă sprijin politic pentru acest proces", a spus ea.

La rândul său, comisarul european Androulla Vassiliou, care a reprezentat CE la dezbatere, a spus că Executivul european este la rândul său îngrijorat de situaţia romilor din Europa. "Romii reprezintă cea mai mare comunitate minoritară din Europa şi probabil că sunt cel mai puţin înţeleşi. Cu siguranţă că sunt cetăţeni europeni şi cu siguranţă au aceleaşi drepturi ca noi toţi. Or, unde trăiesc, cetăţenii romi sunt de multe ori înconjuraţi de o atmosferă de izolare, câteodată de ostilitate. Aceasta este o comunitate care de multe ori este negată, care nu are suficient acces la educaţie, locuinţe şi la ocupare. Nu putem să mai acceptăm această situaţie şi nu o vom accepta, pentru că ea contravine tuturor valorilor noastre", a spus comisarul european.

Ea a ţinut însă să precizeze că există un progres al abordării UE faţă de problema excluziunii romilor dar a ţinut să facă distincţie între cazurile de expulzare a romilor şi evacuarea acestora. "Să nu amestecăm lucrurile: expulzările cu evacuările. În ceea ce priveşte expulzările de către anumite state membre, Comisia nu are niciun fel de informaţii despre expulzări care să fi avut loc după intrarea în vigoare a noii legi franceze considerate acum în conformitate cu libera circulaţie a persoanelor. Evacuările sunt însă supuse legislaţiei naţionale", a spus ea, amintind că statele membre sunt obligate să penalizeze încălcarea drepturilor unor persoane sau actele de violenţă la adresa acestora dacă au la bază criterii etnice, de gen, rasă sau orientare sexuală.

Europarlamentarii care au luat cuvântul în cadrul dezbaterii au deplâns cazurile de discriminare la adresa romilor, menţionând situaţii din Cehia, Slovacia sau cazurile de expulzări din Franţa. Totodată, ei au criticat lipsa unei acţiuni consistente şi coordonate la nivel european. Eurodeputaţi din toate partidele politice au făcut apel pentru acţiuni concrete menite să pună capăt situaţiilor pe care le-au catalogat drept discriminatorii la adresa romilor.

Opinie separată a făcut-o eurodeputatul italian Mara Bizzotto. "PE şi CE par să creadă că romii sunt singura categorie care trebuie ajutată. Este o făţărbnicie. Nimeni nu vorbeşte despre copiii romi bătuţi de propriile familii, nimeni nu vorbeşte despre copiii romi trimişi la cerşit de propriile familii. De ce nu facem mai mult pentru persoanele cu handicap, pentru bătrâni?Cât vom cheltui pe această strategie, ştiind că aceşti romi nu vor să se integreze şi nu vor să rămână într-o singură ţară", a comentat ea.

Citește și: