Bogdan MUNTEANU
30 vizualizări 12 dec 2010

Iritaţi de atitudinea celui considerat de mulţi "erou" al luptei pentru libertatea de exprimare, Julian Assange, câţiva "disi­denţi" din rândurile WikiLeaks au anunţat deschiderea unui nou site de dezvăluiri - OpenLeaks.
Lansarea site-ului rival este pregătită pentru luni, 13 decembrie, şi urma să fie precedată de un documentar difuzat, duminică seara, la televiziunea STV din Suedia. "OpenLeaks este un proiect tehnologic care are ca scop să fie un furnizor de servicii pentru terţi care vor să primească informaţii din surse anonime", a descris site-ul Daniel Domscheit-Berg, un fost purtător de cuvânt al WikiLeaks, pentru televiziunea suedeză.

Domscheit-Berg şi un fost colaborator islandez al lui Assange, Herbert Snorrason, critică atitudinea "părintelui" WikiLeaks. Cei doi critică atitudinea "autocratică" a aus­tralianului, pe care îl acuză că se poartă precum un "stăpân de sclavi". "Dacă predici transparenţa către toţi ceilalţi, trebuie să fii transparent tu însuţi. Trebuie să îndeplineşti aceleaşi standarde pe care le aştepţi de la ceilalţi şi cred că aici nu ne mai îndreptăm în aceeaşi direcţie", îl acuză Domscheit-Berg pe Assange.

Spre deosebire de WikiLeaks, site-ul OpenLeaks (cu adresa "openleaks.org" deja disponibilă) nu va publica direct pe internet, ci le va permite unor parteneri media să primească informaţii. "Scopul nostru este să construim o platformă puternică, transparentă, care să-i susţină pe cei care vor să facă dezvăluiri, din punct de vedere tehnologic şi politic, iar în acelaşi timp să-i încurajăm pe alţii să înceapă proiecte similare", a declarat alt "disident" sub protecţia ano­nimatului.

Citește și: