2965 vizualizări 16 oct 2018

Multiplicarea informaţiilor referitoare la implicarea regimului de la Riad în această dispariţie şi chiar la lichidarea lui Khashoggi în sediul consulatului saudit din Istanbul, pune o presiune uriaşă pe Administraţia Trump pentru adoptarea de măsuri ferme de sancţionare a celor vinovaţi, în condiţiile în care Arabia Saudită este cel mai mare beneficiar din lume al achiziţiilor de echipamente militare americane şi cel mai important partener din regiune al Washingtonului în gestionarea numeroaselor probleme critice de securitate ale perioadei actuale, scrie monitorulapararii.ro

Rămâne de văzut dacă valorile fundamentale ale democraţiei şi drepturile omului vor reuşi şi de această dată să depăşească barierele intereselor de natură economică şi militară într-un context de securitate extrem de complicat, marcat de conflicte violente, dezastre umanitare şi competiţia pentru putere de la nivel regional şi global.

Scenarii privind dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi, jurnalist al The Washington Post, a dispărut în după-amiaza zilei de 2 octombrie, după ce a fost văzut pentru ultima oară intrând în sediul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul. De atunci, întreaga presă internaţională s-a inflamat aducând acuzaţii grave regimului de la Riad, condus de facto de prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, privind implicarea în dispariţie şi chiar suprimarea jurnalistului din motive politice. Informaţii ce aparent s-ar fi scurs din interiorul anchetei autorităţilor turce, conduc la concluzia că Khashoggi ar fi fost asasinat în incinta consulatului şi, mai mult, că trupul său ar fi fost tranşat pentru ca rămăşiţele să poată fi scoase din clădire, în valize diplomatice. De cealaltă parte, saudiţii susţin că jurnalistul ar fi părăsit viu şi nevătămat clădirea consulatului, fără a aduce însă vreo dovadă credibilă în acest sens.

Aşa cum era de aşteptat, prestigioasa publicaţie americană The Washington Post tratează subiectul pe larg. Numeroasele articole publicate zilnic de la data dispariţiei oferă o sumedenie de date privind contextul, cauzele şi mijloacele unei posibile crime politice comandată de la cel mai înalt nivel. Din acestea reiese că prinţul Mohammad bin Salman ar fi ordonat desfăşurarea unei operaţiuni pentru atragerea pe teritoriul saudit a lui Khashoggi, autoexilat în Virginia, Statele Unite, pentru a-l trimite în detenţie.

Jamal Khashoggi nu a fost un oponent radical al regimului Salman.

Articolele sale tratează în mod echilibrat acţiunile puterii de la Riad, alături de numeroase critici, aducând şi laude prinţului moştenitor pentru ceea ce reprezintă, în viziunea jurnalistului, „schimbări pozitive”, aşa cum pot fi privite acordarea dreptului femeilor de a conduce autovehicule sau relaxarea restricţiilor de natură culturală, într-o societate profund conservatoare şi puternic marcată de preceptele islamului.

Mai mult, The Post consemnează că „o persoană din anturajul prinţului moştenitor” ar fi menţionat, sub rezerva anonimatului, că Khashoggi i-ar fi solicitat în cursul anului trecut să îi transmită lui Mohammad bin Salman mesajul că „ar avea nevoie de o persoană precum Khashoggi în calitate de consilier personal”. Sursa a afirmat mai departe că la primirea mesajului, „prinţul moştenitor ar fi spus că Khashoggi nu are cum să îi devină consilier din cauză că a fost în conexiune cu Frăţia Musulmană şi cu Qatarul, ambele adversare ale Arabiei Saudite”. Pe de altă parte, apropiaţi ai jurnalistului au declarat că acesta ar fi primit câteva telefoane „cordiale” de la apropiaţi ai prinţului moştenitor pentru a-i transmite aprecierile sale pentru articolele pozitive referitoare la politicile regimului saudit.

De asemenea, Khashoggi ar fi fost contactat pe parcursul ultimelor luni de oficiali de rang înalt de la Riad pentru a-l ademeni cu diverse beneficii, inclusiv cu poziţii importante, dacă s-ar întoarce în Arabia Saudită. Se pare că Jamal Khashoggi a fost sceptic în faţa unor astfel de oferte, spunându-i unui apropiat că nu crede în niciun fel de promisiune din partea guvernului saudit, singurul scop real al regimului Salman fiind „să-i facă rău”.

Ipoteza existenţei operaţiunii pentru capturarea lui Jamal Khashoggi a oferit analiştilor de intelligence din întreaga lume argumentul necesar pentru a afirma că ceea ce s-a întâmplat în Riad ar fi reprezentat un scenariu operaţional de rezervă, scăpat de sub control şi finalizat în mod tragic, cu moartea jurnalistului. La operaţiune ar fi participat un număr de 15 persoane, care au sosit şi ulterior au părăsit Turcia la bordul a două avioane private, la momente diferite de timp. Din unele înregistrări audio aflate în posesia anchetatorilor turci reiese că jurnalistul saudit ar fi fost torturat, motiv care probabil a condus la moartea violentă a acestuia.

Numeroasele indicii referitoare la posibilitatea ca agenţiile de intelligence americane să fi avut ştiinţă de existenţa unei operaţiuni care îl vizează pe Khashoggi, cu cel puţin câteva luni înaintea deplasării acestuia în Istanbul, ridică un semn de întrebare pentru The Post privind modalitatea în care Administraţia de la Washington şi-a „îndeplinit datoria de a-l avertiza” pe jurnalistul saudit asupra pericolului major în care se afla, aşa cum prevede o directivă din 2015 care se aplică tuturor peroanelor rezidente pe teritoriul SUA, indiferent dacă acestea deţin sau nu cetăţenia americană.

Orice incertitudine referitoare la gradul de diseminare a informaţiilor referitoare la Jamal Khashoggi în interiorul structurilor guvernamentale americane, anterior dispariţiei acestuia, este considerată de presa americană drept un subiect foarte sensibil pentru Administraţie, având în vedere şi apropierea cunoscută dintre Mohammed bin Salman şi Jared Kushner, ginere şi consilier de nivel înalt al preşedintelui Trump.

Citeşte continuarea pe monitorulapărării.ro

 

Citește și: