Andrei Luca POPESCU
7475 vizualizări 22 iun 2013

NSA are mandat să păstreze email-urile şi convorbirile telefonice ale cetăţenilor şi rezidenţilor americani, dacă acestea conţin “informaţii străine semnificative” sau dovezi ale unei infracţiuni, arată documente secrete ale agenţiei, care stabilesc procedurile pentru interceptarea străinilor şi pentru protejarea intimităţii americanilor, relatează Washington Post. NSA se află în centrul scandalului PRISM, un program care se derulează de 6 ani în colaborare cu marile companii IT şi care permite intercepetarea email-urilor şi a conturilor de pe reţelele sociale precum Facebook.

Documentele intrate în posesia publicaţiei americane şi a The Guardian, care au dezvăluit programul secret PRISM, sunt primele dovezi ale procedurii din spatele acestui scandal. Programul de interceptări a fost autorizat de Congresul SUA încă din 2008, cu scopul de a intercpeta email-urile şi telefoanele străinilor de peste graniţele SUA.

Preşedintele Obama a luat apărarea acestui program, spunând că au fost dejucate peste 50 de atentate teroriste cu ajutorul lui şi că acesta nu implică ascultarea telefoanelor oamenilor, nici citirea email-urilor cetăţenilor americani, cu excepţia unei autorizaţii judecătoreşti care foloseşte într-o anchetă.
Noile documente arată însă că interceptările privesc şi corespondenţa şi convorbirile americanilor, într-o gamă largă de condiţii.

“Aceste documente confirmă lucrul de care ne-am temut mereu, că NSA are impresia că poate colecta comunicaţiile internaţionale ale americanilor cu puţine sau fără restricţii. Procedurile sale permit supravegherea oricărui străin aflat peste graniţe, chiar dacă sunt sau nu suspectaţi de orice, nu doar de terorism”, a declarat Alex Abdo, avocat al Uniunii pentru Libertăţile Civile ale Americanilor.

Programul PRISM al NSA a fost autorizat de secţiunea 702 din legea FISA modificată. Astfel, agenţia nu mai are nevoie de mandat de interceptare pentru fiecare străin suspect ale cărui comunicaţii să fie interceptate în SUA, ci o instanţă specializată pe FISA aprobă procedurile guvernamentale de interceptare.
Instanţa emite un certificat valabil pe o perioadă de un an, care permite NSA să ordone unei companii americane de internet sau de telefonie să îi pună la dispoziţie email-uri, convorbiri telefonice sau alte comunicaţii care au legătură cu o serie de ţinte străine, pentru care însă instanţa nu dă mandat individual.

Pentru a se asigura că ţinta este localizată în afara graniţelor SUA, agenţia caută “totalitatea circumstanţelor” legate de locaţia persoanei. Dacă nu există informaţii specifice, “se presupune că o persoană despre care se crede întemeiat că se află în afara SUA sau a cărei locaţie nu se cunoaşte este o persoană non-americană”, arată documentul.

Cu toate acestea, NSA are reguli pentru a stabili locaţia unei persoane, care includ informaţii de la alte agenţii, verificarea protocoalelor adreselor de internet folosite de aceasta sau a linkurilor care duc în alte ţări.

“Când NSA propune supravegherea directă a unei ţinte, o face pentru că NSA a aflat deja ceva despre ţintă”, se mai arată în documentul cu regulile de interceptare. De obicei, aceste informaţii vin de la CIA sau altă agenţie secretă.

Pentru a se asigura că nu interceptează cetăţeni sau rezidenţi americani, NSA are o bază de date cu numere de telefon şi adrese de email asociate cu persoanele despre care se crede că locuiesc în SUA. Cererile noi sunt comparate astfel cu această listă, iar dacă apar coincidenţe, supravegherea este anulată.

Mai există şi verificări în plus, care includ codurile poştale sau datele care însoţesc un email în timp ce acesta circulă pe internet.

Chiar şi după ce începe supravegherea unei persoane, NSA este obligată să fie atentă la semne care arată că persoana respectivă a intrat în SUA, ceea ce duce la întreruperea supravegherii şi notificarea FBI, agenţia domestică.

Dacă comunicaţiile interceptate nu conţin informaţii semnificative, ele trebuie distruse. Interceptările privind cetăţenii americani nu pot fi păstrate mai mult de 5 ani.

Citește și: