Bogdan MUNTEANU
115 vizualizări 28 nov 2010

Mai rar aşa creatori de portrete succinte şi acide precum diplomaţii americani, reiese din mesajele lor cu referire la liderii lumii, divulgate de WikiLeaks către publicaţii din SUA şi alte state aliate din Europa.

Mai întâi, dacă cineva mai avea vreo îndoială că americanii nu ştiu cine este cu adevărat "şeful" la Moscova, unul dintre mesajele aduse la cunoştinţa lumii arată categoric că Putin, "câinele alpha", controlează totul.

Vladimir Putin

Într-un mesaj al Ambasadei americane de la Moscova din 2008, preşedintele Dmitri Medvedev este descris ca "jucându-l pe Robin pentru Batmanul Putin". În seria de benzi desenate şi filme cu Batman, "Robin, copilul minune" este "ajutorul" supereroului.

Silvio Berlusconi

Premierul italian Sivlio Berlusconi este "incapabil, mândru şi ineficient ca lider politic european modern", potrivit descrierii făcute de Elizabeth Dibble, însărcinat cu afaceri al SUA la Roma. O altă notă diplomatică despre Berlusconi îl descrie ca "slab fizic şi politic", una dintre cauze fiind "nopţile târzii şi gustul pentru petreceri care înseamnă că nu se odihneşte suficient".

Nicolas Sarkozy

Liderul de la Paris, Nicolas Sarkozy este "supărăcios şi autoritar" în ochii diplomaţilor americani din capitala Franţei. Ambasada a remarcat tendinţa lui Sarkozy de a-l muştrului pe premierul François Fillon, dar şi pe alţi colaboratori de-ai săi. În alt mesaj, el este numit "împăratul gol".

Hamid Karzai

Preşedintele Afganistanului, cu care omologul american, Barack Obama, a avut o relaţie tensionată în ultimul an este văzut ca "un om foarte slab care nu ascultă faptele, ci este mai uşor atras de către oricine vine la el cu un raport care conţine cele mai bizare istorii despre un complot împotriva lui".

Kim Jong-il

Adversarul SUA de la Phenian, liderul absolut al ultimului regim stalinist din lume, Kim Jong-il apare ca un "boşorog slăbănogit". Diplomaţii americani îl văd ca pe cineva care a suferit o "traumă fizică şi psihologică".

Alte portrete la fel de puţin măgulitoare

Din mesajele dezvăluite până acum, cea mai bună imagine o are premierul israelian Benjamin Netanyahu. El este "elegant şi şarmant", dar apoi urmează şi nota negativă că "niciodată nu îşi ţine promisiunile".

Liderul din Yemen, preşedintele Ali Abdullah Saleh, este văzut ca "indiferent, plictisit şi nerăbător", în timpul unei întâlniri cu John Brennan, consilierul adjunct pentru Securitate Naţională al preşedintelui Obama.

Citește și: