22 vizualizări 13 dec 2010

Doi dintre "hacktiviştii" care au declanşat o operaţiune de "răzbunare" a eforturilor de izolare a siteului de dezvăluiri WikiLeaks au fost arestaţi, săptămâna trecută, în Olanda, iar cel mai vârstnic dintre ei (19 ani) era deja liber, luni. Cercetarea în libertate nu va însemna că nu va fi acţionat în justiţie, a anunţat Wim de Bruin, un purtător de cuvânt al Parchetului olandez, potrivit AFP. De Bruin a precizat că faptele mai grave comise impun menţinerea în arest a celuilalt suspect, cel puţin până la finalizarea anchetei în cazul său, chiar dacă este mai tânăr (16 ani).

Primul "hacktivist", reţinut în localitatea Hoogezand-Sappemeer (nord-estul Olandei), "a recunoscut că a participat la atacuri care au vizat site-urile MasterCard, Visa, Moneybookers şi cel al Parchetului olandez", a precizat de Bruin. Potrivit anchetatorilor, cel eliberat nici măcar nu a vrut neapărat să "răzbune" WikiLeaks, ci arestarea "hacktivistului" de 16 ani. Acesta a fost primul reţinut, în noaptea de miercuri spre joi, după primele atacuri constatate asupra site-urilor MasterCard şi Visa.

Astfel, un nou val de atacuri a avut loc în dimineaţa de vineri, ele fiind revendicate într-un mesaj pe Twitter de un utilizator anonim. Parchetul olandez nu a comunicat nimic despre posibile legături între "hacktivişti" olandezi şi grupul "AnonOps", estimat a avea între 1.500 şi 2.000 membri, care a anunţat "răzbunarea" WikiLeaks.

Citește și: