Marinela Sarbu
321 vizualizări 3 sep 2018

Uniunea Europeană cere eliberarea imediată şi necondiţionată a celor doi jurnalişti Reuters condamnaţi luni la şapte ani de închisoare de către un tribunal din Myanmar pentru încălcarea unei legi a secretui de stat, relatează Reuters.

Un judecător din Myanmar i-a găsit pe Wa Lone, în vârstă de 32 de ani, şi pe Kyaw Soe Oo, 28 de ani, vinovaţi de încălcarea unei legi cu privire la secretele de stat şi au fost condamnaţi la şapte ani de închisoare.

Serviciul de politică externă al UE a transmis că sentinţa "subminează libertatea presei, dreptul publicului la informaţie şi dezvoltarea statului de drept în Myanmar".

"Trebuie să fie revizuite sentinţele de închisoare ale lui Wa Lone şi ale lui Kyaw Soe Oo, iar cei doi jurnalişti să fie eliberaţi imediat şi necondiţionat", a anunţat serviciul.

Verdictul vine pe fondul presiunii crescânde asupra guvernului laureatului Nobel Aung San Suu Kyi în legătură cu o represiune a securităţii declanşată de atacurile insurgenţilor musulmani Rohingya asupra forţelor de securitate în august 2017.

Mai mult de 700.000 de musulmani Rohingya, apatrizi, au fugit de-a lungul graniţei cu Myanmar cu Bangladesh, potrivit agenţiilor ONU.

Wa Lone, în vârstă de 32 de ani, şi Kyaw Soe Oo de 28 de ani, au colectat dovezi privind execuţia a zece militanţi Rohingya de către armata din satul Inn Din din nordul statului Rakhine.

Reporterii au spus instanţei că doi ofiţeri de poliţie le-au înmânat documente la un restaurant din nordul oraşului Yangon, cu câteva momente înainte ca alţi ofiţeri să-i aresteze.

Apărătorii libertăţii presei, ONU, Uniunea Europeană şi alte ţări, inclusiv Statele Unite, Canada şi Australia, au cerut achitarea jurnaliştilor Reuters.

"Astăzi este o zi tristă pentru Myanmar, pentru jurnaliştii Reuters Wa Lone şi Kyaw Soe Oo şi pentru presa de pretutindeni", a declarat redactorul şef al Reuters Stephen J Adler.

Decizia vine la un an după criza din statul Rakhine când un grup militant Rohingya a atacat mai multe posturi de poliţie.

foto: captură YouTube.com

Citește și: