Mihai SCHIAU
9308 vizualizări 2 iul 2011

Dominique Strauss-Kahn a fost eliberat, vineri, din arestul la domiciliu pe care îl efectua în New York, iar acuzaţiile de hărţuire sexuală formulate împotriva fostului şef al FMI par să se clatine, scrie Daily Mail.

Într-o audiere "dramatică", desfăşurată vineri, Strauss-Kahn şi-a primit înapoi cele 4 milioane de euro, bani reprezentând cauţiunea. De asemenea, i-a fost scoasă şi brăţara de protecţie care îl monitoriza şi pe care era obligat să o poarte la picior.

Citeşte şi Care este primul lucru pe care l-a făcut Dominique Strauss-Kahn după ce a fost eliberat

Întorsătura vine după ce procurorii au stabilit că sunt "grave probleme" în ceea ce priveşte credibilitatea menajerei, care l-a acuzat pe fostul şef al FMI că ar fi violat-o, în hotelul din New York unde ea lucrează şi el era cazat.

Dominique Strauss-Kahn şi avocatul său. sursa AP

Procurorii cred că femeia de 32 de ani din Guinea i-a minţit în repetate rânduri şi ar putea avea legături cu reţele de trafic de droguri şi spălare de bani.

Strauss-Kahn (62 de ani), care încă de la început a negat acuzaţiile de viol şi hărţuire sexuală, a părăsit tribunalul din New York zâmbind, la braţ cu soţia lui. Totuşi, acuzaţiile împotriva sa nu au fost încă anulate, iar paşaportul fostului şef al FMI este încă reţinut.

Filmul arestării şi eliberării lui Strauss-Kahn

14 mai - Strauss-Kahn este acuzat că a agresat sexual o menajeră şi este reţinut pe aeroportul din New York

16 mai - I se refuză eliberarea pe cauţiune

18 mai - Îşi dă demisia din fruntea FMI

19 mai - Judecătorul stabileşte cauţiunea la 4 milioane de euro şi ordonă arestarea lui Strauss-Kahn la domiciliu, monitorizat permanent de bodyguarzi înarmaţi

20 mai - Cauţiunea este depusă, iar Strauss-Kahn iese din închisoare

6 iunie - În cadrul audieri, se declară în mod oficial "nevinovat"

1 iulie - Este eliberat din arestul la domiciliu.

Menajera ar fi minţit în legătură cu: violurile, telefoanele, salariul şi copilul

Însă cazul pare să se fi întors la 180 de grade, iar "actorul" principal a devenit menajera. Iniţial, ea a susţinut că Strauss-Kahn a ieşit dezbrăcat din duş şi a atacat-o, în timp ce ea curăţa camera. Probele de la faţa locului au arătat că a existat, într-adevăr, contact sexual între cei doi, însă avocaţii apărării susţin că acesta a fost consensual.

De la începerea cazului, opinia publică a înclinat în favoarea menajerei, văzută drept o mamă singură, foarte muncitoare, şi o musulmană devotată. Totuşi, adevărata faţă a femeii pare foarte departe de această imagine.

Două surse oficiale au decarat, pentru New York Times, că femeia a purtat, cu doar o zi înaintea "întâlnirii" cu Strauss-Kahn, o conversaţie la telefon cu un presupus dealer de droguri, aflat în închisoare.

Investigatorii au descoperit că bărbatul, care a fost închis fiind acuzat de posesia a 181 de kg de marijuana, este unul dintre cei care au depus mai mult de 68.600 de euro în conturile menajerei, în ultimii doi ani. Femeia le-a spus anchetatorilor că banii provin de la "logodnicul" ei şi "nişte prieteni".

În plus, femeia plăteşte lunar sute de dolari către cinci companii de telefonie, deşi le-a spus poliţiştilor că deţine un singur telefon.

Anchetatorii au descoperit, de asemenea, că femeia a minţit şi în trecut. În 2004, ea a cerut azil în SUA pentru că ar fi fost violată de mai mulţi soldaţi, în Guinea. Ea le-a spus atunci autorităţilor că soldaţii au dat foc casei ei şi a soţului ei, pe acesta l-au băgat la închisoare şi l-au torturat (el murind în urma rănilor), iar pe ea au "mutilat-o" în zona genitală.

Ulterior, menajera a recunoscut că toate aceste declaraţii erau minciuni. Daily Mail scrie, însă, că femeia părut foarte credibilă când a povestit toate aceste lucruri, fiindcă plângea.

În plus, menajera a minţit autorităţile americane în ceea ce priveşte salariul, dar şi în ceea ce priveşte copilul unei prietene, pe care l-a prezentat ca fiind al ei, pentru a primi ajutoare sociale de la stat.

Avocatul femeii a recunoscut că aplicaţia de azil în SUA a clientei sale "nu este tocmai exactă", dar a precizat că acuzaţiile că aceasta ar fi implicată în traficul de droguri sunt o "minciună". El a mai spus că fiica menajerei i-a mărturisit că procurorii au "brutalizat-o" şi au ţipat la mama ei, în timp ce o interogau.

Dominique Strauss-Kahn şi soţia sa, în momentul eliberării. sursa Daily Mail

Chiar dacă procurorii şi-au exprimat dubiile în ceea ce priveşte menajera, ei au accentuat faptul că nu s-au răzgândit "neapărat" în ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa lui Dominique Strauss-Kahn.

Strauss-Kahn ar putea reveni în cursa pentru alegerile prezidenţiale din Franţa

Acuzaţiile împotriva fostului şef al FMI nu au fost încă retrase, dar deja apar speculaţii că Strauss-Kahn ar putea "reveni spectaculos" în politică, scrie Daily Mail. Mai exact, el ar urma să fie din nou luat în considerare pentru a candida, din partea Partidului Socialist, la alegerile prezidenţiale din 2012.

O figură proeminentă a socialiştilor a spus că procesul de alegere a unui candidat pentru a-l înfrunta pe Sarkozy vor fi amânate, în caz că Strauss-Kahn scapă de acuzaţii, în timp ce un alt membru al Partidului Socialist a precizat că fostul şef al FMI va fi "un jucător indispensabil în viaţa politică a următoarelor luni".

De altfel, mulţi oameni politici din Franţa au spus, încă de la început, că Strauss-Kahn este victima unei conspiraţii. Chiar şi cei care nu cred în această teorie au dezaprobat "umilinţa publică" la care fostul şef al FMI a fost supus, când a apărut încătuşat în faţa camerelor TV.

Înainte de arestare, Strauss-Kahn era văzut drept principalul candidat pentru a-l înfrunta pe actualul şef al statului francez, Nicolas Sarkozy, în alegerile prezidenţiale de anul viitor. Totuşi, dacă nu se amână termenul până când socialiştii trebuie să desemneze un candidat, mai rămân doar 12 zile şi e greu de crezut că Strauss-Kahn va scăpa de acuzaţii până atunci.


Citește și: