Mircea Olteanu
522 vizualizări 22 iul 2018

Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat duminică pe Twitter că se pare din ce în ce mai mult că autorităţile americane au spionat ilegal campania sa pentru scrutinul prezidenţial din 2016. Mesajul lui Trump a fost postat la scurt timp după ce FBI a publicat sâmbătă mai multe documente despre fostul consilier al acestuia, Carter Page, anchetat pentru o posibilă colaborare cu Guvernul rus pentru a submina alegerile prezidenţiale, relatează agenţia Reuters.

Trump a comentat imediat dezvăluirile, publicând un mesaj în care acuză Departamentul de Justiţie şi FBI că ar fi indus în eroare instanţele. ”Felicitări pentru Judicial Watch şi Tom Fitton că au reuşit să obţină documentele din dosarul Carter Page FISA,” scrie Trump pe twitter. ”Ca de obicei sunt redactate pompos, dar confirmă fără îndoială că Departamentul de ”Justiţie” şi FBI au indus în eroare instanţele. O Vănătoare de Vrăjitoare măsluită” O înşelătorie!” 

FBI a fost obligată să publice sâmbătă, la solicitarea unor asociaţii în virtutea dreptului la informare, un dosar de peste 400 de pagini, care conţine solicitări de supraveghere şi mandate de urmărire ale lui Carter Page, emise în 2016, când era bănuit că ar colabora cu guvernul rus şi cu agenţi secreţi ai Moscovei pentru influenţarea campaniei electorale. Page a replicat că documentele publicate nu conţin nici o dovadă, ci doar acuzaţii ridicole. El este un consultant în energie cu vechi legături cu Rusia, care s-a înrolat în echipa de campanie a lui Donald Trump încă din 2015. În 2016, când în spaţiul public au apărut acuzaţii că ar fi fost veriga dintre echipa lui Trump şi oficialii ruşi care intenţionau să-l sprijine pe acesta, Carter Page a demisionat. Până în prezent, el nu a fost inculpat pentru comiterea vreunei infracţiuni.

Carter Page, fost consilier al lui Donald Trump

Preşedintele Trump încearcă acum să întoarcă în favoarea sa situaţia şi acuză FBI că i-a spionat ilegal campania electorală în favoarea contracandidatei sale.

"Este tot mai evident: campania electorală ”Trump pentru preşedinţie” a fost spionată (supravegheată) ilegal în avantajul politic al escroacei Hillary Clinton şi al DNC (Comitetul Democrat National al Partidului Democrat)", susţine preşedintele SUA într-un mesaj pe Twitter.

Preşedintele american are probleme şi cu fostul său avocat Michael Cohen, al cărui birou a fost percheziţionat de FBI. Agenţii au descoperit înregistrarea secretă a unei conversaţii dintre Trump şi Cohen privind cumpărarea drepturilor de publicare a poveştii unei foste starlete Playboy care susţine că ar fi avut o relaţie cu preşedintele american.

"Este inimaginabil că autorităţile au pătruns în biroul unui avocat (dimineaţa devreme) - un lucru aproape nemaiauzit. Este chiar mai de neconceput că un avocat şi-a înregistrat clientul - în mod clar nemaiauzit & posibil ilegal. Vestea bună este că preşedintele vostru favorit nu a greşit cu nimic!", a afirmă Donald Trump într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter.

Rudy Giuliani, actualul avocat al liderului de la Casa Albă, a declarat că agenţii FBI au găsit înregistrarea anul acesta, în timpul unei percheziţii la biroul lui Cohen. El confirmă că această conversaţie a avut loc în septembrie 2016, dar până la urmă nu s-a făcut nicio plată, precizând că a fost o chestiune personală. Avocatul a negat şi faptul că Trump ar fi avut o relaţie amoroasă cu Karen McDougal.

Înainte de campania prezidenţială din 2016, fostul model Playboy Karen McDougal a vândut drepturile de publicare a acestei poveşti către tabloidul National Enquirer, care este deţinut de un prieten al lui Trump. Ea susţine că a primit 150.000 de dolari de la tabloid pentru drepturile exclusive ale acestei poveţti, astfel că îi este interzis să facă dezvăluiri despre presupusa relaţie cu Trump. Însă tabloidul nu a publicat povestea, iar McDougal acuză că a fost păcălită. În primăvara acestui an, Karen McDougall a povestit într-un interviu pentru CNN despre relaţia sa cu Trump.

Înregistrarea descoperită la Cohen nu reprezintă în sine un risc juridic pentru Donald Trump, dacă nu a fost făcută vreo plată, însă FBI încearcă să afle dacă oficiali din cadrul echipei de campanie a lui Donald Trump au folosit ilegal fonduri de campanie, cu scopul de a acoperi episoade controversate din viaţa lui Trump.

 

Citește și: