Mihai SCHIAU
185 vizualizări 19 apr 2011

Miliardarul Donald Trump, care a spus că ar putea candida în 2012 la preşedinţia SUA, a declarat că ar confisca tot petrolul din Libia şi Irak şi le-ar da locuitorilor suficienţi bani cât să trăiască fără "aurul negru", relatează ABC News.

Într-un alt interviu televizat, Trump a afirmat că SUA ar trebui să aibă o atitudine mai dură faţă de OPEC, care stabileşte preţul ţiţeiului. În opinia miliardarului, dacă "mesagerul" americanilor, preşedintele Barack Obama, le-ar spune pe un ton mai agresiv celor de la OPEC să scadă preţul petrolului, aceştia ar face-o.

Iată câteva dintre ideile lui Donald Trump:

"Nu există nimeni la Washington care să-i sune pe cei din OPEC şi să le spună: <<Prieteni, e timpul. S-a terminat. Nu mai puteţi să faceţi asta (n.r. să măriţi preţul petrolului)>>".

"Arabia Saudită a declarat foarte răspicat că are foarte mult petrol, dar că urmează să reducă producţia. Ştiţi ce înseamnă asta? Că ei vor creşte şi mai mult preţul".

"Lăsaţi-mă să vă spun ceva. Am fost în Irak (n.r. americanii), am cheltuit până în prezent 1,5 mii de miliarde de dolari. Cu banii aceştia, puteam să refacem jumătate din SUA. Acum, urmează să plecăm din Irak. În trecut, când câştigai un război, ţara cucerită era a ta".

"Nu furăm câmpurile petrolifere, nu furăm nimic. Ne luăm înapoi cele 1,5 mii de miliarde. Ne rambursăm singuri aceşti bani".

"Avem o putere extraordinar de mare, dar nu ştim să o folosim. Avem nevoie de un singur lucru: putere a minţii. Nu ne folosim creierul deloc".

"În dialogul cu OPEC, contează mesagerul. Obama nu este mesagerul potrivit. Nu mai suntem o naţiune respectată, întreaga lume râde de noi".

Într-o emisiune de la CNN, Trump declarase că, dacă ar fi fost el preşedinte, SUA nu ar fi intervenit în Libia decât dacă civilii libieni ar fi scris un "cec gras". "De ce nu ne plătesc? Vrem cinci miliarde de dolari. Am cheltuit deja 1,5 miliarde luptând împotriva lui Gaddafi. Vrem cinci miliarde şi intrăm în luptă imediat. Aceşti bani nu înseamnă nimic pentru ei, ne-ar scrie un cec în secunda doi", susţine miliardarul.

Citește și: