Bianca Pavaluca
470 vizualizări 14 sep 2018

„Nu au murit 3.000 de persoane în urma uraganului din Puerto Rico. Când am părăsit insula, după uragan, erau între 6-18 victime. Bilanţul nu a urcat cu mult. Apoi, după mult timp, apar numere mari, de genul 3.000...”, a transmis Trump printr-un mesaj pe Twitter.

Donald Trump consideră că rivalii democraţi sunt responsabili de bilanţul final. Acesta i-a acuzat că au crescut artificial bilanţul, adăugând persoane care au murit din cauze naturala, cum ar fi bătrâneţea.

„Acest lucru a fost făcut de către democraţi pentru a mă face să arat cât mai rău posibil, când eu am strâns miliarde de dolari pentru reconstruirea insulei”, a transmis preşedintele.

„Dacă o persoană a murit din alte motive, de exemplu de bătrâneţe, doar au fost adăugaţi pe listă. O politică foarte proastă. Iubesc Puerto Rico!”, a adăugat Trump.

Preşedintele american Donald Trump a fost criticat dur miercuri, după ce a catalogat răspunsul autorităţilor din Statele Unite la uraganul care a devastat Puerto Rico anul trecut un real succes, în ciuda bilanţului ridicat.

„Maria a fost cel mai important uragan cu care am avut de-a face, în special din cauza naturii insulei. Cred că a fost unul dintre cele mai bune răspunsuri oferite de către autorităţi într-o asemenea situaţie. Munca făcută de autorităţi, împreună cu cele locale, cred că a fost minunată. Cred că Puerto Rico a fost un real succes”, a declarat Trump.

„Am investit miliarde şi miliarde de dolari în Puerto Rico, a fost o situaţie foarte dificilă. Cred că majoritatea cetăţenilor ne sunt foarte recunoscători”, a menţionat preşedintele.

„Dacă el crede că moartea a 3.000 de persoane este un succes, Dumnezeu să ne ajute pe toţi”, a declarat Carmen Yulin Cruz, primarul oraşului San Juan, capitala statului Puerto Rico.

3000 people did not die in the two hurricanes that hit Puerto Rico. When I left the Island, AFTER the storm had hit, they had anywhere from 6 to 18 deaths. As time went by it did not go up by much. Then, a long time later, they started to report really large numbers, like 3000...

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 13 septembrie 2018

Uraganul Maria a lovit Puerto Rico, în data de 20 septembrie 2017, fiind încadrat la Categoria 4, cea mai gravă. În ciuda severităţii uraganului, guvernul puertorican a raportat doar 64 de morţi. Multe publicaţii au criticat conducerea de muşamalizare. În februarie 2018, CNN a dat în judecată Puerto Rico pentru a obţine date concrete despre numărul deceselor cauzate de uraganul Maria.

În 28 august 2017, guvernul puertorican a recunoscut oficial că numărul celor morţi a ajuns la 2.975, acesta fiind unul din cele mai devastatoare cataclisme din istoria Americii.

Citește și: