Valentin Vidu - Mediafax
4290 vizualizări 31 mar 2016

"Trebuie să existe o anumită formă de pedepsire", a declarat miliardarul pentru postul MSNBC, potrivit unor fragmente dintr-o emisiune de miercuri seara.

El era intervievat de moderatorul Chris Matthews, care îl întreba dacă "crede că este necesară o pedepsire a avortului" atunci când "spuneţi că avortul este o crimă".

Pretendentul la Casa Albă a declarat că "trebuie să se interzică" avortul - care este însă legal pe întregul teritoriu american în urma unei decizii istorice a Curţii Supreme din 1973 - "Roe v. Wade".

În pofida acestei decizii, subiectul rămâne arzător în Statele Unite, între susţinătorii dreptului femeilor la avort (pro-choice) şi opozanţi (pro-life).

Afirmaţiile lui Trump i-au înfuriat pe cei din tabăra pro-choice, în rândul cărora se află şi rivala sa Hillary Clinton.

Clinton a denunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, aceste afirmaţii ca "terfiante şi revelatoare". "Nu puteţi lăsa pe cineva cu un asemenea dispreţ faţă de drepturile femeilor să se apropie de Casa Albă", a scris ea în alt tweet în care se aud declaraţiile lui Trump.

Reţeaua de planning familial, care administrează clinicile în care femeile pot face avorturi, a apreciat că este vorba despre o "incitare la violenţă împotriva femeilor.

Rivalii săi republicani Ted Cruz şi John Kasich, care se opun şi ei dreptului la avort, au condamnat declaraţiile lui Trump. Cruz a apărat "respectarea" femeilor.

- Campanie confuză

În faţa polemicii pe care a declanşat-o, Donald Trump a dat înapoi, sporind ästfel şi mai mult confuzia unei campanii deja confuze.

El a publicat un prim comunicat pentru a explica faptul că "această chestiune nu este clară", după care a precizat, într-un al doilea comunicat, că nu intenţionează să sancţioneze femeile, cum a spus la MSNBC, ci medicii şi numai dacă o lege va interzice avortul.

În cazul în care Congresul sau un stat adoptă o lege care interzice avortul, "medicul şi orice altă persoană care practică acest act ilegal va trebui să dea socoteală, nu femeia", care este "victma în acest caz, la fel ca viaţa din pântecele ei", a spus el.

Însă această revenire nu a convins-o pe Clinton. "Trump poate încerca să revină asupra afirmaţiilor sale în continuare, am auzit-o foarte clar", a scris ea într-un tweet.

Donald Trump şi-a schimbat deja poziţia faţă de avort, pe care l-a apărat mult timp, după care i s-a opus - în campanie. El a primit astfel susţinerea activistei antiavort Phyllis Schlafly, care se opune înscrierii egalităţii între bărbat şi femeie în Constituţie.

El a declarat miercuri că, "la fel ca Ronald Reagan, sunt pro-life, cu unele excepţii", adică ar fi de acord în cazul unui viol, de exemplu.

The Wall Street Journal (WSJ) a numărat 30 de dăţi în care Donald Trump a făcut declaraţii controversate sau şi-a schimbat părerea, ceea ce - în alte vremuri - i-ar fi pus capăt campaniei.

Astfel, Trump a propus, între altele, să se interzică intrarea în Statele Unite a musulmanilor, după care a spus că ar fi vorba despre o închidere "temporară" a frontierelor. În domeniul Sănătăţii, el a susţinut la un moment dat principiul unei asigurări universale, după care a retractat.

Controversa cu privire la avort i-a asigurat însă, din nou, o audienţă record pe post.

Trump a postat miercuri pe Twitter recorduri de audienţă la CNN şi a felicitat postul "pentru că a avut înţelepciunea să-l aleagă" într-o emisiune cu o zi înainte.

El riscă însă să-şi îndepărteze o parte a alegătoarelor, care au devenit un adevărat călcâi al lui Ahile, în alegerile prezidenţiale de la 8 noiembrie.

Deja un obişnuit al insultelor adresate femeilor ("scroafă mare", "Bimbo" sau "nebună"), el a depăşit recent o nouă limită, atacând-o pe soţia rivalului său Ted Cruz.

Or femeile reprezintă mai bine de jumătate din electorat şi sunt mai prompte în a merge la vot decât bărbaţii.

Citește și: