Mihai Draghici
2502 vizualizări 6 dec 2017

UPDATE: Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) se va întruni vineri, la cererea a opt state membre, pentru a discuta despre decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, au anunţat miercuri mai mulţi diplomaţi, relatează Reuters.

„ONU i-a acordat Ierusalimului un statut juridic şi politic special, apoi Consiliul de Securitate i-a cerut comunităţii internaţionale să-l respecte. Din acest motiv, considerăm că această problemă trebuie să fie abordată urgent de către Consiliu", a declarat adjunctul ambasadorului Suediei la ONU, Carl Skau.

O rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU adoptată în decembrie 2016 „subliniază că nu va fi recunoscută nicio modificare a liniilor trasate la 4 iunie 1967, inclusiv în ceea ce priveşte Ierusalimul, altele decât cele convenite de părţi prin negocieri".

După anunţul lui Donald Trump, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a transmis: „Am vorbit în mod constant împotriva oricărei măsuri unilaterale care ar pune în pericol perspectiva de pace pentru israelieni şi palestinieni. În acest moment de mare anxietate, vreau să spus clar că nu există alternativă la soluţia cu două state. Nu există niciun plan B. Voi face tot ce este în puterea mea pentru a sprijini liderii israelieni şi palestinieni să revină la negocieri semnificative". Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a lăudat decizia lui Trump, spunând că este „lucrul corect care trebuia făcut".

Donald Trump a argumentat această decizie arătând că în ultimele decenii preşedinţii Statelor Unite au evitat, din diverse raţiuni, să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului.

"Fiecare preşedinte american a refuzat să mute Ambasada SUA la Ierusalim şi să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului, considerând că amânările vor contribui la avansarea procesului de pace. Însă, după 20 de ani, constat că nu ne apropiem de obţinerea păcii" între Israel şi palestinieni, a afirmat Donald Trump.

"Am decis că a venit momentul să recunosc Ierusalimul ca fiind capitala Israelului", a declarat preşedintele Statelor Unite, argumentând că hotărârea sa marchează "o nouă abordare" în efortul de soluţionare a conflictului israelo-palestinian. "Alţi preşedinţi americani au făcut această promisiune în campanie, dar nu au onorat-o. Astăzi, eu onorez promisiunea", a subliniat Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă a activat un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să iniţieze pregătirile pentru mutarea Ambasadei SUA la Ierusalim.

"Consider că aceste decizii sunt în sensul celor mai bune interese ale Statelor Unite ale Americii şi în sensul continuării eforturilor de pace între Israel şi palestinieni. (...) Oraşul Ierusalim este una dintre cele mai sensibile probleme. Reafirm angajamentul Administraţiei mele pentru procesul de pace. Vom obţine pacea, pacea nu este niciodată imposibil de obţinut", a subliniat Donald Trump, îndemnând liderii din Orientul Mijlociu să iniţieze eforturi active pentru pace.

Benjamin Netanyahu salută decizia "istorică" a lui Donald Trump

 Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a salutat, miercuri seară, decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, catalogând-o drept "un moment istoric crucial".

"Este vorba de un moment istoric crucial", a declarat Benjamin Netanyahu, potrivit site-ului Ynetnews.com.

Benjamin Netanyahu a subliniat că orice eventual acord de pace cu palestinienii trebuie să includă statutul oraşului Ierusalim de capitală a Israelului, îndemnând alte ţări să urmeze exemplul Statelor Unite şi să mute ambasadele în Ierusalim.

Mahmud Abbas: Statele Unite încalcă reglementările internaţionale şi renunţă la rolul de mediator

Mahmud Abbas, liderul Autorităţii Palestiniene, a condamnat dur decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului, avertizând că, prin această hotărâre ilegală, Statele Unite renunţă la rolul de mediator în procesul de pace israelo-palestinian.

"Prin decizia privind statutul oraşului Ierusalim, Administraţia americană a încălcat toate reglementările internaţionale şi a ignorat consensul internaţional", a declarat Mahmud Abbas.

"Decizia lui Donald Trump echivalează cu renunţarea de către Statele Unite la rolul de mediator în procesul de pace. Hotărarea lui Donald Trump nu va face decât să ofere ajutor organizaţiilor extremiste care vor să aducă regiunea la război religios", a subliniat preşedintele Autorităţii Palestiniene.

Conducerea Autorităţii Palestiniene se va întruni zilele următoare şi se va consulta cu lideri arabi pentru a formula o reacţie la decizia lui Donald Trump de a recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului.

Israelul consideră Ierusalimul capitala indivizibilă a statului evreu. Autoritatea Palestiniană speră ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat.

Citește și: