Sorin Bogdan
2875 vizualizări 18 iul 2018

”Aş vrea să încep prin a-mi exprima încă o dată încrederea deplină în serviciile de informaţii americane,” spunea preşedintele Donald Trump, moment în care camera în care se afla s-a cufundat în întuneric. Trump nu s-a intimidat şi a plasat o glumiţă: ”Uups! Tocmai ne-au stins lumina... Trebuie să fie serviciile...!” Apoi a continuat, în râsetele celor prezenţi: ”Nu-i nimic. Toată lumea e în regulă?... Bine. A fost cam ciudat. Dar totul e în regulă.” 

Preşedintele american a fost nevoit să iasă la rampă cu această declaraţie oficială, după ce America a luat foc pentru că - la întâlnirea de la Helsinki cu Vladimir Putin - şi-a exprimat încrederea în asigurările preşedintelui rus că Moscova n-a avut nici un amestec în alegerile prezidenţiale americane din 2016. În acelaşi timp, Departamentul de Justiţie al SUA tocmai inculpase 12 agenţi secreţi ruşi pentru accesarea ilegală a serverelor Partidului Democrat, de unde au sustras ilegal date pe care le-au difuzat în timpul campaniei. 

Ca să dreagă busuiocul, Trump pretinde acum că S-A EXPRIMAT GREŞIT şi ar fi intenţionat să spună că nu are motive să se îndoiască de credibilitatea afirmaţiilor lui Vladimir Putin. Justificările sale nu au fost apreciate de o mare parte a opiniei publice americane, care îşi amintesc insistenţa cu care Trump a acuzat ancheta procurorului general adjunct Robert Mueller că ar fi o vânătoare de vrăjitoare

În urma valului de acuzaţii de trădare a intereselor naţionale americane, Trump susţine că s-ar fi uitat pe transcrierea conferinţei de presă de la Helsinki şi şi-a recunoscut greşeala: ”Într-o frază esenţială, am spus ”would” în loc de ”wouldn't”,” explică el semantica vorbelor sale. ”Fraza ar fi trebuit să sune cam aşa ”Nu văd nici un motiv de ce nu ar fi fost Rusia (implicată, n.r.). Adică o dublă negaţie.”

Acum, Trump acceptă concluzia serviciilor sale secrete privind interferenţa ruşilor în campanie, dar repetă că nu i-au influenţat succesul în alegeri. De asemenea continuă să laude disponibilitatea lui Vladimir Putin de a pune cei doi 12 agenţi la dispozişia investigatorilor americani pe care i-a invitat la Moscova.

O serie de politicieni americani de top, atât din tabăra democrată, cât şi din cea republicană s-au declarat revoltaţi de atitudinea lui Trump, pe care o considere dovadă de slăbiciune în faţa lui Putin, pe care nu a îndrăznit să-l înfrunte.

 

Citește și: