Teodora Marinescu
1627 vizualizări 12 iun 2018

Donald Trump s-a arătat încântat de întâlnire, afirmând că a dezvoltat o "relaţie foarte specială" cu Kim Jong-un, pe care îl va invita "cu siguranţă" să efectueze o vizită la Casa Albă, relatează site-ul postului CNN. "Cu siguranţă voi face asta", a întărit Trump. "A fost o onoare să fiu aici cu tine." 

"Este un negociator demn, negociază în interesul propriilor oameni," a afirmat preşedintele american, adăugând că liderul nord-coreean este "un om foarte talentat şi care îşi iubeşte foarte mult ţara".

Cei doi au semnat împreună un document, în patru puncte, al cărui conţinut a fost dezvăluit în premieră de BBC:

1. Statele Unite şi Republica Populară Democrată Coreeană sunt hotărâte să restabilească relaţii noi, în concordanţă cu aspiraţiile popoarelor celor două ţări de pace şi prosperitate.

2. SUA şi R.P.D.Coreeană îşi vor uni eforturile pentru a construi un regim paşnic durabil şi stabil în peninsula Coreea.

3. Reafirmând Declaraţia de la Panmujom din 27 aprilie 2018, R.P.D.Coreeană se angajează să depună toate eforturile pentru denuclearizarea completă a peninsulei Coreea.

4. SUA şi R.P.D.Coreeană se angajează să recupereze rămăşiţele militarilor ucişi sau dispăruţi în războiul din Coreea şi să le repatrieze pe cele identificate deja.

 

Potrivit CNN, Kim Jong-un a declarat că vrea să îşi exprime recunoştinţa faţă de Donald Trump, pentru că a organizat summitul. "Am avut O ÎNTÂLNIRE ISTORICĂ şi am decis să lăsăm trecutul în urmă şi suntem pe cale de a semna un document istoric", a declarat Kim Jong-un cu ajutorul unui traducător.

Totuşi, Coreea de Nord nu s-a arătat dispusă să renunţe la întreg arsenalul nuclear, pe care îl consideră vital în menţinerea conducerii lui Kim. În acest context, secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo a declarat că sancţiunile impuse Phenianului vor rămâne în vigoar,e până când acesta va renunţa la programul nuclear.

Întrebat dacă liderul nord-coreean a fost de acord cu denuclearizarea, Trump a declarat că vor începe acest proces "cât de curând". "Cu siguranţă vor exista obstacole, dar astăzi este ziua unui început bun. Sunt determinat să lucrăm împreună", a declarat Kim Jong-un.

În cadrul întâlnirii cu preşedintele sud-coreean, în luna aprilie, Kim Jong-un a declarat că Seulul şi Phenianul vor depune eforturi comune pentru demararea unor discuţii cu SUA şi China cu scopul negocierii unui tratat de pace care să pună capăt în mod formal războiului din Coreea.

Războiul coreean, din perioada 1950-1953, s-a încheiat printr-un armistiţiu, semnat de SUA, reprezentând ONU, Coreea de Nord şi China. Coreea de Sud nu a semnat armistiţiul.

 

Citește și: