Sorin Bogdan
1658 vizualizări 13 iul 2018

Spectacolul mediatic oferit de Donald Trump pe twitter continuă, spre deliciul celor peste 53 de milioane de oameni care îl urmăresc. Consecvent în mesajele pe care le transmite şi care sunt destinate în special alegătorilor americani, preşedintele SUA trage o concluzie a rezultatelor Summit-ului NATO de la Bruxelles.

Mare succes la Summit-ul NATO!” scrie Trump în ultimul mesaj înainte de plecarea de la Bruxelles.”De când am fost ales, membrii Alianţei au plătit miliarde de dolari în plus!”

Trump adaugă şi un mesaj de mulţumire pentru tot ce s-a întâmplat la summit, alături de un videoclip care punctează momentele importante de la Bruxelles. 

Totuşi, Donald Trump nu este pe deplin satisfăcut. ”La solicitarea mea, ţările NATO şi-au sporit contribuţia la bugetul NATO cu miliarde de dolari, dar tot nu e destul,” scrie el în alt mesaj. ”SUA cheltuieşte prea mult, iar frontierele Europei sunt slabe. Nu putem accepta ca dolarii să curgă prin conductele de gaz spre Rusia!”

După care, adaugă încă un mesaj: ”De ani de zile, preşedinţii americani au încercat să determine Germania şi alte state bogate din NATO să plătească mai mult pentru a fi protejate de Rusia,” scrie preşedintele american. ”Dar plătesc doar o parte din costurile acestei protecţii. Statele Unite plătesc zeci de miliarde de dolari în plus ca să subvenţioneze Europa şi pierde mult prin schimburile comerciale.”

În finalul mesajelor despre Summit-ul NATO de la Bruxelles, Trump repetă solicitarea ca membrii NATO să ajungă la o contribuţie de 4% din PIB către bugetul Alianţei: ”Colac peste pupăză, Germania tocmai a început să plătească miliarde de dolari Rusiei, ţară de care vrea să o apărăm, pentru gazul livrat prin conducte. De neacceptat! Toţi membrii NATO trebuie să-şi îndeplinească angajamentul de a plăti 2% din PIB pentru apărare şi - în viitor - să ajungă la un procent de 4%.”

Deşi în război deschis cu cotidianul The New York Times, Trump pare impresionat de o imagine postată de fotograful Doug Mills şi o preia pe contul său de twitter.

În drum spre Londra, unde va face o vizită oficială de 4 zile, Donald Trump arată americanilor mesajul primit de la liderul nord-coreean Kim Jong-un, ca deosebită apreciere a întânirii celor doi din Singapore.

”Întâlnirea cu Excelenţa Voastră şi declaraţia comună pe care am semnat-o acum 24 de zile în Singapore a fost, într-adevăr, startul unei semnificative călătorii,” îi scrie Kim Jong-un. ”Apreciez profund eforturile extraordinare pe care Excelenţa Voastră, domnule Preşedinte, le faceţi pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre ţările noastre şi pentru implementarea acordului semnat. Sunt profund convins că dorinţa puternică, eforturile sincere şi abordarea unică pe care le-am depus pentru deschiderea unei noi perspective a relaţiilor dintre RPD Coreeană şi SUA îşi va arăta roadele. Dorind ca încrederea în Excelenţa Voastră, Domnule Preşedinte, să fie întărită prin acţiuni concrete, îmi exprim convingerea că epocalul progres în promovarea relaţiilor dintre ţările noastre să ne ofere ocazia unei viitoare întâlniri.”

Trump încheie seria de mesaje cu preluarea unei superbe fotografii ale aceluiaşi Doug Mills de la The New York Times, în care îl vedem - alături de Prima Doamnă - la sosirea pe aeroportul Stansted din Anglia.

 

Citește și: