923 vizualizări 16 mar 2011

Statele Unite îl criticaseră, în urmă cu doi ani, pe un oficial japonez din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), exprimând "dezamăgirea" în legătură cu activitatea lui, parţial şi din cauza practicilor japoneze în materie de siguranţă nucleară, arată un document diplomatic.

CLICK AICI PENTRU GALERIA FOTO

"Tomihiro Taniguchi a fost un manager slab, mai ales în privinţa practicilor de siguranţă nucleară japoneze, fiind o dezamăgire pentru Statele Unite pentru modul în care a tratat Oficiul pentru Securitatea Nucleară", se arată în documentul dezvăluit de WikiLeaks şi publicat de ediţia online a ziarului The Guardian. "Această funcţie necesită un bun manager şi un lider specializat în siguranţă şi securitate", preciza documentul Departamentului de Stat american.

Un nou incendiu la reactorul 4 de la Fukushima. Nivelul de radioactivitate în zona centralei a înregistrat o nouă creştere. Personalul, evacuat temporar. Cutremur de 6 grade în Japonia

New York Times: Secretul rezistenţei clădirilor japoneze la cutremur. CUM SUNT PROIECTATE CLĂDIRILE ROMÂNEŞTI

Care este legătura între Fukushima şi Cernobâl? BBC dă răspunsul la întrebările esenţiale care se pun în caz de ameninţare nucleară

Citeşte şi Japonezii se tem de noi explozii la centralele nucleare. Ţara cu 30% energie nucleară

Taniguchi deţinuse funcţia de director al Companiei japoneze pentru Energie Nucleară, care monitoriza siguranţa centralelor după cutremure, iar în 2001 devenise director adjunct al Departamentului pentru Siguranţă şi Securitate din cadrul AIEA. Taniguchi a demisionat după ce un alt japonez, Yukiya Amano, a devenit director general al AIEA în septembrie 2009.

Înainte de a demisiona, Taniguchi declara în 2008 că membrii comunităţii internaţionale ar trebui să se concentreze mai mult pe siguranţa centralelor nucleare, conform unui alt document diplomatic dezvăluit de WikiLeaks.

"Trebuie să evităm un alt Cernobîl sau o repetare a atentatelor de la 11 septembrie cu amploare nucleară", avertiza Taniguchi.

Japonia, pregătită să ceară ajutorul armatei americane în cazul centralei de la Fukushima

Japonia este pregătită să ceară cooperarea armatei americane pentru a preveni o catastrofă nucleară la centrala de la Fukushima, avariată de cutremurul de vineri, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, citat de AFP.

Ultimele informaţii despre cutremurul şi tsunami-ul din Japonia, live pe Gândul şi Facebook

LIVE DE LA UN BLOGGER ROMÂN DIN HIROSHIMA: în timpul cutremurului, crainicul TV continua să vorbească. "În fundal se aud obiecte buşind prin studio"

Primul val tsunami atinge insulele Kurile din sudul Rusiei. VIDEO

VIDEO - REPORTER JAPAN TIMES DIN TOKYO: CINEVA A ZIS DEJA UZUALUL "E CUTREMUR", DAR NE-AM DAT SEAMA CĂ NU ERA UN CUTREMUR OBIŞNUIT

Yukio Edano a declarat că Guvernul se "pregătea" pentru eventualitatea de a cere ajutorul Statelor Unite, răspunzând unei întrebări adresate de jurnalişti.

"Cooperarea militară americană ar putea fi utilă" la Fukushima, unde s-a produs o serie de accidente, a adăugat el.

Americanii "cooperează deja, cu un sprijin logistic", a precizat Edano.

Opt nave militare americane, între care portavionul USS Ronald Reagan şi escorta sa, participă la operaţiuni de salvare în nord-estul Japoniei, regiune afectată, vineri, de un cutremur cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami devastator.

AVERTIZARE DE TSUNAMI ÎN SUA, RUSIA, INDONEZIA, NOUA ZEELANDĂ, CHILE ŞI FILIPINE, DUPĂ DEZASTRUL DIN JAPONIA. SE AŞTEAPTĂ VALURI DE 1 METRU ÎNĂLŢIME

VIDEO - TSUNAMI-UL DEVASTATOR CARE A MĂTURAT COASTELE JAPONIEI. SUTE DE CASE, FERME ŞI DRUMURI AU FOST ÎNGHIŢITE ÎN CÂTEVA MINUTE

VIDEO - IMAGINI DIN MIJLOCUL CUTREMURULUI DIN JAPONIA. Seismul, filmat dintr-o clădire din Tokyo. "Dumnezeule! Toată lumea a ieşit pe străzi, clădirile încă se leagănă"

VIDEO - IMAGINI DIN TIMPUL SEISMULUI DIN JAPONIA: O FEMEIE NU SE POATE RIDICA DE PE TROTUAR, IAR BĂRBATUL CARE O FILMEAZĂ RESPIRĂ ÎNGROZIT

USS Ronald Reagan este utilizat ca platformă plutitoare pentru alimentarea cu carburant a elicopterelor armatei şi Pazei de Coastă japoneze, implicate în operaţiuni de salvare.

Aparatele de la bordul portavionului, aproximativ 80 de avioane şi elicoptere, efectuează, de asemenea, misiuni de recunoaştere şi livrează apă şi pături sinistraţilor, potrivit Pentagonului.

Valentin Vidu, valentin.vidu@mediafax.ro, Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro

Citeşte şi Români în Japonia - Mărturii din infern

Citește și: