Alina Matis
2993 vizualizări 4 sep 2012

Pentru corporaţiile şi marii afacerişti americani, actuala campanie prezidenţială din SUA este o investiţie cu un potenţial foarte mare. Cele câteva milioane de dolari donate candidaţilor sau organizaţiilor care sprijină un anumit partid ori candidat se pot transforma în miliarde, în cazul în care politicianul respectiv ajunge sau rămâne în Casa Albă şi reuşeşte să îşi impună politicile economice şi fiscale, scrie Bloomberg.

Contribuţiile totale, în cadrul acestei campanii electorale // SURSA: Federal Election Commission

Generozitatea donatorilor este fără precedent în era post-Watergate (scandalul în urma căruia a demisionat preşedintele Richard Nixon şi care a dus la înăsprirea regulilor de finanţare a campaniilor electorale), mai ales în susţinerea Partidului Republican, al cărui candidat pentru preşedinţie este fostul guvernator şi fost CEO Mitt Romney.

Liderul din Massachusetts vrea o scădere drastică a impozitelor, mai ales pentru întreprinderi, precum şi o reformă a codului de impozite. Multe dintre planurile lui se vor dovedi a fi extrem de lucrative pentru anumiţi oameni de afaceri din SUA, care s-au asigurat, pe parcursul campaniei, că îşi demonstrează susţinerea faţă de aceste planuri, arată jurnaliştii americani, care analizează interesele celor mai mari donatori ai republicanilor.

Contribuţiile pentru campania lui Barack Obama // SURSA: Federal Election Commission

Contribuţiile pentru campania lui Mitt Romney // SURSA: Federal Election Commission

Un sfert din banii pentru campania electorală a lui Mitt Romney provine de la numai zece donatori, potrivit Center for Responsive Politics, o organizaţie care monitorizează finanţarea şi cheltuielile electorale. Magnatul din industria jocurilor de noroc Sheldon Adelson este de departe cel mai generos donator din această campanie.

Cu o avere estimată la 20 de miliarde de dolari, Adelson a oferit, împreună cu soţia lui, 36 de milioane de dolari unor ONG-uri sau Super PAC-uri (Super Political Action Committees*) care susţin campania lui Mitt Romney.

Sheldon Adelson FOTO: Roslan Rahman/AFP/Mediafax

Miliardarul de 79 de ani îl susţine pe Romney pentru funcţia de preşedinte al SUA, deoarece republicanul ar reuşi, aşa cum a promis, să facă autorităţile chineze să slăbească, fie şi puţin, controlul asupra yuanului. Aceasta în condiţiile în care peste jumătate din profiturile imperiului său de jocuri de noroc provin de pe teritoriul Chinei, Adelson având patru cazinouri în Macau.

Concret, dacă valoarea yuanului ar creşte în raport cu dolarul, aşa cum vrea Romney, chinezii care vin în cazinourile lui ar cheltui aceeaşi sumă de yuani, indiferent de rata de schimb valutar, însă, cum moneda s-a apreciat, ar fi un profit mai mare, a explicat analistul Grant Goversten pentru Bloomberg. Chiar şi cu o apreciere a yuanului de 5% şi cu numai 50% dintre clienţii cazinourilor din Macau care vin cu yuani, Sheldon Adelson ar fi câştigat în prima jumătate a acestui an cu aproximativ 74 de milioane de dolari mai mult de pe urma afacerilor sale din China.

Topul celor mai mari donatori în cadrul Political Action Committees // SURSA: Center for Responsive Politics

Un alt mare "jucător" în această campanie prezidenţială este Harold Simmons, un magnat american care deţine, printre altele, 90% din Valhi Inc. Din Valhi Inc. face parte şi Waste Control Specialists, o companie specializată în depozitarea şi reciclarea deşeurilor nucleare, care funcţionează în pierdere.

Numai anul trecut, Waste Control Specialists a fost pe minus cu 38 de milioane de dolari, însă compania ar putea deveni imediat foarte profitabilă, dacă Mitt Romney ajunge preşedinte şi cere Comisiei de Reglementare Nucleară, cum a dat de înţeles, să permită şi companiilor să preia deşeurile nucleare rămase de pe vremea Războiului Rece şi de la atomocentrale. Cu această schimbare, Waste Control Specialists ar deveni principalul jucător privat din acest domeniu. Aşa se face că, din cele 6,5 miliarde de dolari, cât estimează Bloomberg că are Simmons, acesta a donat, împreună cu soţia lui, peste 15,7 milioane de dolari unor Super PAC-uri republicane.

Topul donatorilor republicani în cadrul Political Action Committees // SURSA: Center for Responsive Politics

John Childs, a cărui companie cu sediul în Boston face investiţii de portofoliu, ar câştiga, la rândul lui, miliarde de dolari dacă Mitt Romney îl învinge pe Obama şi scade impozitele aşa cum a promis. De aici şi cele 2,6 milioane de dolari pe care le-a donat unor Super PAC-uri care îl susţin pe Romney sau pe candidaţii republicani pentru un loc în Congresul SUA.

În fine, celebrii fraţi Charles şi David Koch, proprietarii conglomeratului energetic Koch Industries, au şi ei un interes semnificativ în această campanie. Mai exact, dacă Mitt Romney abrogă legea Dodd-Frank, promulgată de Obama în 2010, cea mai mare reformă a sistemului financiar din anii '30 şi până acum, pieţele financiare ar fi mult mai puţin controlate. Pentru fraţii Koch, dispariţia legii Dodd-Frank, care a fost adoptată ca reacţie la criza economică din 2008, ar însemna o creştere substanţială a profitului.

Cu o avere cumulată de aproximativ 70 de miliarde de dolari, Charles şi David Koch au înfiinţat unul dintre cele mai puternice Super PAC-uri, Americans for Prosperity, şi au pus la dispoziţia acestei organizaţii un buget de 100 de milioane de dolari pentru reclamă electorală pro-republicană, se mai arată în analiza Bloomberg.

Topul donatorilor democraţi în cadrul Political Action Committees // SURSA: Center for Responsive Politics

Cele mai mari Super Political Action Committees // SURSA: Center for Responsive Politics


*Super PAC-uri sau Super Political Action Committees sunt organizaţii concepute pentru a putea strânge donaţii nelimitate pentru candidaţii la alegerile din Statele Unite. Ele au fost create în 2010, ca o alternativă la PAC-uri, comitete similare, care au plafon pentru donaţii. În data de 29 august 2012, existau 811 Super PAC-uri înregistrate, care au primit în total 349.782.927 de dolari, din care au cheltuit 215.471.268 de dolari, potrivit Center for Responsive Politics.

 

Citește și: