Valentin Vidu - Mediafax
1809 vizualizări 26 iul 2014

Trenul a fost oprit în apropiere de localitatea Izmit, lângă Istanbul, din cauza unor probleme la cabluri, au anunţat posturile turceşti de televiziune.

Inginerii s-au precipitat să rezolve problema, iar trenul şi-a reluat drumul către Istanbul, după această "haltă" forţată de aproximativ 30 de minute, care a provocat mare jenă autorităţilor turceşti, după ce acestea au fost nevoite să amâne succesiv proiectul în ultimii ani.

"În pofida tentativelor de sabotaj, blocajelor, întârzierilor, am încheiat construirea liniei şi am dat-o în folosinţă astăzi (vineri)", a declarat Erdogan, la Eskisehir, la jumătatea drumului dintre principalele oraşe turceşti.

Inaugurarea liniei are loc cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale de la 10 august, în care premierul candidează. Erdogan şi-a făcut campanie insistând asupra eforturilor în vederea îmbunătăţirii transporturilor în Turcia.

Erdogan, al cărui Partid pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP, islamo-conservator) domină viaţa politică de peste zece ani, depune eforturi să se prezinte ca omul care a transformat Turcia într-o ţară modernă, cu un nivel de trai comparabil cu cel al vecinilor europeni.

Reprezentantul căilor ferate turceşti Suleyman Karaman, citat de postul de televiziune NTV, a anunţat că o anchetă urmează să fie deschisă cu privire la incidentul de vineri, deoarece, susţine el, până în prezent nu s-a produs nicio problemă de acest tip.

Proiectul legăturii feroviare de mare viteză Istanbul-Ankara, cu o lungime de peste 500 de kilometri, a costat 4,25 miliarde de dolari. Început în 2003, imediat după venirea la putere a AKP, el a fost terminat abia 11 ani mai târziu.

 

Citește și: