75715 vizualizări 10 oct 2016

''Asta auziţi voi despre mine, ce am spus acum 11 ani... Vă spun că nimeni nu are un respect mai mare pentru femei decât mine (...) '', a declarat Donald Trump, în timp ce Hillary Clinton a contracarat: ''Cred că este clar pentru toată lumea că în acel material este exact Donald Trump. El a atacat femeile pe toată durata acestei campanii, mereu am văzut cum le-a jignit pe femei la TV, acesta este Donald Trump''.

Candidatul republican l-a atacat apoi pe Bill Clinton, fost preşedinte american şi soţul lui Hillary Clinton, care în trecut a avut mai multe relaţii amoroase extramaritale. ''Dacă vă uitaţi la istoria recentă a acestei ţări şi priviţi la Bill Clinton, el a atacat femeile, s-a purtat oribil cu acele femei. Hillary le-a atacat pe acele femei'', a spus Trump. Clinton a reacţionat prompt: ''Mare lucru din ceea ce spune Donald nu este adevărat, dar el îşi conduce campania aşa cum doreşte. Îmi aduc aminte de ce spune Obama: Când ei te coboară, tu te ridici!”.

Cea de-a doua dezbatere a început, la fel ca şi prima, cu un salut între partenerii de viaţă ai celor doi candidaţi, Melania Trump şi Bill Clinton. După discuţiile legate de declaraţiile lui Trump la adresa femeilor, s-a trecut la subiecte mai serioase şi de actualitate. ''Dacă voi câştiga voi cere procurorului general să se ocupe de situaţia mail-urilor tale, cele 33.000 pe care le-ai şters. Oamenii sunt furioşi, oamenii din FBI sunt nervoşi. Oamenii au fost minţiţi'', i-a spus Trump lui Hillary, cu referire la scandalul e-mailurilor în care fostul Secretar de stat a fost implicat. ''Tot ceea ce spune Donald este o minciună! Ne-am obişnuit deja cu asta, el minte, minte şi asta este ceea ce ştie să facă el!'', a răspuns Hillary, care însă şi-a recunoscut vina pentru faptul că a folosit o adresă de e-mail privată, dar a precizat că nu există nicio dovadă că aceasta ar fi fost spartă. ''Şi totuşi, nu ştia ce înseamnă litera C de pe document? Îi spun eu: classified! (n.r. document secret) Şi revin: ai şters 33.000 de email-uri după ce ai primit o citaţie din partea Congresului. Să-mi spuneţi acum că nu a fost nimic greşit să ştergeţi acele email-uri? Ar trebui să fiţi la închisoare!'', i-a spus Trump lui Hillary. De altfel, cei care au urmărit dezbaterea au putut remarca faptul că, pe tot parcursul acesteia, Hillary Clinton a privit către sală, în timp ce Donald Trump a privit către oponenta sa.

Următorul moment delicat al dezbaterii a fost cel în care o femeie de origine musulmană i-a întrebat pe candidaţi cum vor rezolva problemele legate de musulmani. ''Da, este o problemă şi trebuie să o recunoaştem. Musulmanii trebuie să vină şi să vorbească despre aceste probleme. Trebuie să rezolvăm problema radical-islamismului. Problema este terorismul'', a spus Trump. ''Din păcate, s-au spus lucruri neplăcute despre musulmani. Am avut musulmani în SUA de la George Washington încoace, am pierdut unul foarte important prin pierderea lui Muhamad Alli. Musulmanii pot veni în SUA şi atâta timp cât îşi fac treaba, cât timp respectă valorile SUA, cu toţii avem loc în această ţară. Trebuie să colaborăm. Să ştiţi că nu suntem în război cu islamul, este o greşeală. SUA este o ţară în care cetăţeni ca noi toţi trebuie să avem loc în SUA'', a declarat Hillary.

O altă întrebare din public a ridicat problema taxelor neplătite de Donald Trump. ''Voi plăti taxe de sute de milioane de dolari, îndată ce se va termina auditul la care sunt supus. Hillary tot spune că eu nu-mi plătesc taxele, dar ea a fost în Senat. De ce nu le-ai schimbat (n.r. legile referitoare la taxe) cât ai fost acolo? Nu cumva şi prietenii care te finanţează beneficiază de acest sistem? Ascultaţi-mă pe mine: eu voi micşora taxele, Hillary le va mări! (...) Dacă eraţi un senator eficient, schimbaţi sistemul ăsta de taxe! (...) Ai fost un dezastru ca senator! Un dezastru!'', a spus Trump. ''Nimic din ceea ce spune Donald nu este adevărat. Donald se va îngriji doar de cei bogaţi, ca el. De fapt, el va creşte taxele pentru clasa de mijloc, dar vor fi privilegiaţi cei bogaţi, marile companii (...) Eu vreau să vă reamintesc că preşedintele are acest drept de veto! Să ştiţi că am muncit din greu în mandatele de senator. Peste 400 de legi au numele meu pe ele'', a răspuns Clinton.

Un alt moment aprins al dezbaterii a fost cel în care Hillary Clinton i-a spus lui Donald Trump că ''este excelent'' faptul că o persoană cu temperamentul său nu se ocupă cu legile din SUA. ''E bine pentru tine, pentru că, dacă m-aş ocupa eu de legi, tu ai fi în puşcărie'', i-a răspuns prompt Trump, stârnind urale din partea publicului.

Spre final, s-a trecut la veşnica problemă ISIS. ''Rusia a decis să se implice în Siria şi au decis şi pe cine vor preşedinte în SUA, evident nu eu'', a deschis Hillary subiectul, printr-un nou atac la contracandidatul său. ''Ea spune lucruri dure la adresa ruşilor, dar programul nostru nuclear este mult în urmă, în timp ce ei sunt pregătiţi. Ea vorbeşte împotriva lui Putin şi de rebelii din Irak, din Siria sau din alte părţi, dar nu ştie despre ce vorbeşte. Ideea este că tot ce a făcut Hillary în politica externă este un dezastru. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat, ce aţi făcut: Iranul este mai important ca niciodată, Rusia este împotriva noastră, Siria este împotriva noastră. Iată ce aţi făcut'', a acuzat-o, la rândul său, Trump. ''Trebuie să distrugem ISIS! De ce nu se poate face ceva în secret, să mergem şi să ucidem liderii ISIS? De ce suntem atât de proşti?'', s-a întrebat Trump, ultima frază devenind virală pe internet printre opozanţii lui Trump, care s-au întrebat retoric cum şi-a permis candidatul republican să jignească o ţară întreagă. ''Nu vom folosi trupele terestre în Siria, cred că este o greşeală enormă. Nu cred că trupele americane trebuie să ocupe Siria şi sper ca atunci când voi fi preşedinte vom fi terminat deja cu ISIS'', a încheiat Clinton subiectul ISIS.

La final, Trump şi Clinton au fost întrebaţi dacă pot fi un preşedinte pentru toţi americanii. ''Eu voi fi un preşedinte al tuturor, eu voi schimba oraşele, voi crea locuri de muncă, voi da puterea cetăţenilor. Ceea ce a făcut soţul ei este un dezastru, ne-a lăsat compatrioţii fără slujbe. Minte şi doar vorbeşte. Ea este numai vorbe, fără fapte!'', a spus Trump. ''Am încercat toată viaţa să fac ce pot pentru a susţine famiile, copii. Trump vorbeşte mult despre aceşti 30 de ani în care am fost în serviciul public. Eu am început ca o tânără avocată care lupta pentru drepturile afro-americanilor, am colaborat cu hispanicii, alături de care am rezolvat multe probleme. Primesc multe scrisori din partea oamenilor şi o mamă mi-a spus că unul dintre copii săi a întrebat-o dacă Donald Trump o va trimite înapoi în Etiopia'', a spus Clinton.

În finalul dezbaterii, Trump a atins subiectul finanţării campaniei electorale şi a atacat-o din nou pe Hillary Clinton. Republicanul a precizat că el a investit 100 de milioane de dolari în propria campanie şi a întrebat-o pe Hillary Clinton de ce nu face acelaşi lucru şi preferă să obţină finanţare de la sponsori. Candidata democrată a evitat răspunsul.

Conform unui sondaj efectuat de postul CNN, 57 % dintre votanţi consideră că Hillary Clinton a câştigat dezbaterea, comparativ cu 34 %, care consideră că Donald Trump s-a descurcat mai bine.

Înainte de dezbaterea de duminică seara, tot mai mulţi lideri republicani şi-au retras sprijinul pentru Donald Trump, condamnându-l pentru declaraţiile jignitoare la adresa femeilor, făcute acum 11 ani. De altfel, chiar şi soţia sa, Melania Trump, a precizat că acestea sunt ''inacceptabile şi jignitoare''.

Citește și: