Gandul.info
Bianca Pavaluca
2864 vizualizări 3 iul 2018

Cei 12 băieţi cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani şi antrenorul lor în vârstă de 25 de ani au fost găsiţi în viaţă, după nouă zile de căutări, a declarat Narongsak Osottanakorn, guvernatorul regiunii Chiang Rai.

„I-am găsit în siguranţă, dar operaţiunea de salvare nu s-a terminat,” a declarat guvernatorul. ”Misiunea noastră era să îi căutăm şi să îi salvăm. Următoarea misiune este să îi scoatem din peşteră şi să îi trimitem acasă.” 

Băieţii şi antrenorul lor au ajuns mai departe în peşteră decât credeau autorităţile. Scafandrii sperau să îi găsească pe o porţiune numită Plaja Pattaya, dar aceasta era inundată complet. Aceştia au fost găsiţi la aproximativ 400 de metri distanţă. Salvatorii vor continua să scoată apa din peşteră şi vor trimite medici să verifice starea celor 13. „Dacă vor considera că sunt destul de puternici să fie mutaţi, îi vom scoate curând din peşteră”, a adăugat guvernatorul.

Operaţiunea de salvare a fost uşurată de oprirea temporară a ploii, care a dat salvatorilor ocazia să exploreze mai mult peştera şi să pompeze cantităţi importante de apă, micşorând nivelul inundaţiei. Autorităţile discută momentan care este cel mai bun plan de salvare a copiilor. Ar putea să aştepte până nivelul apei din peşteră scade sau să îi înveţe pe copii să folosească echipamentul scafandrilor.

Tinerii au rămas blocaţi pe 23 iunie în interiorul peşterii Tham Luang din nordul Thailandei, în urma unei ploi torenţiale. Operaţiunea de salvare a fost dificilă, din cauza nivelului ridicat al apei din peşteră. Echipa de salvare a fost alcătuită din peste 1.000 de persoane, printre care şi salvatori din China, Myanmar, Laos, Australia, Marea Britanie şi Statele Unite. După ce au oprit temporar căutările, salvatorii au găsit săptămâna trecută o a doua intrare în peşteră, un tunel prin munte de aproximativ 1,5 metri lăţime şi adânc de aproximativ 22 de metri.

Rudele tinerilor au ajuns la ieşirea din peşteră şi aşteaptă finalizarea operaţiunii de salvare. „Suntem extrem de fericiţi. Tot ce îmi doresc este să fie sănătos din punct de vedere fizic şi mental”, a declarat Tinnakorn Boonpiem, tatăl unuia dintre copii. „Am aflat vestea cea bună de la televizor. Fericirea aceasta nu se poate exprima în cuvinte”, le-a spus reporterilor de la faţa locului o rudă a copiilor. Foarte mulţi oameni şi-au arătat bucuria şi prin intermediul reţelelor de socializare. Sute de mesaje cu referire la găsirea copiilor au fost postate pe Twitter: „Cea mai bună veste de astăzi. Echipele de salvare au făcut o treabă foarte bună!”.

 

Citește și: