Gandul.info
Cristina ANDREI
51179 vizualizări 3 dec 2017

Migraţia netă a scăzut cu 106.000 de persoane, ajungând la 230.000 în anul care a trecut de la referendumul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, arată cifrele publicate de Biroul Naţional de Statistică din Regat. 

Rata migraţiei către Regatul Unit se situează, astfel, la cel mai scăzut nivel din iunie 2013, regresul de 82.000 de imigranţi apărând pe fondul reticenţei cetăţenilor europeni de a veni în Marea Britanie. Per total, scăderea ratei migraţiei nete este cea mai abruptă din anii 1980, perioada în care oamenii care s-au mutat în Regat i-au depăşit numeric pe cetăţenii care erau deja stabiliţi pe teritoriul britanic. Biroul Naţional de Statistică al Marii Britanii a transmis că, cel mai probabil, principalul factor care a condus la acest declin este votul pro-Brexit. 

Premierul britanic Theresa May a declarat anterior că îşi doreşte reducerea migraţiei nete cu câteva zeci de mii de cetăţeni, o promisiune care a fost pentru prima dată lansată de guvern în anul 2010 şi menită să-i asigure pe britanici că au măsura impactului pe care imigraţia îl are asupra serviciilor sociale. În fiecare an din 1998 încoare migraţia netă în Marea Britanie a trecut de 100.000 de oameni, pe măsură ce din ce în ce mai mulţi muncitori de peste hotare erau atraşi de o monedă stabilă, cum este lira sterlină, de o economie vibrantă şi reguli de angajare lejere. 

Jonathan Portes, profesor de economie la King's College din Londra, a corelat această scădere a imigranţiei cu încetinirea economiei britanice de la votul pentru Brexit, dar şi cu slăbirea lirei sterline, ceea ce înseamnă că muncitorii străini ar câştiga mai puţin, convertind salariul din Regat în moneda naţională. 

„Faptul că Regatul Unit este un loc mai puţin atrăgător în care să locuieşti şi să munceşti nu poate fi o veste bună, ceea ce înseamnă că, în consecinţă, vom fi mai săraci", a declarat Portes citat de Reuters, care a mai avertizat şi înainte asupra pericolului ca Brexitul să afecteze economia ţării. În următorii ani, migraţia netă către Marea Britanie ar putea scădea chiar la nivelul de 150.000 de persoane. 

Conform calendarului convenit, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană pe 29 martie 2019. În ultimele decenii, imigranţii au ajutat la dezvoltarea economiei Regatului. Comerţul cu amănuntul, turismul, industria manufacturieră şi sectorul agriculturii sunt zone care se bazează în principal pe mână de lucru din străinătate. 

 

 

Citește și: