Alina Matis
9744 vizualizări 20 ian 2014

Jurnalistul britanic Jon Danzig, împreună cu care gândul a realizat ancheta în urma căreia s-a descoperit că mare parte dintr-un articol al Daily Mail despre invazia iminentă a românilor şi bulgarilor este fals, a depus o plângere la adresa tabloidului britanic. Reclamaţia a fost înaintată luni Press Complaints Commission (PCC), organismul de autoreglementare al presei scrise din Marea Britanie, invocându-se încălcarea mai multor articole din codul de bune practici al editorilor britanici. Mai mult, în perioada următoare, ar putea fi depusă încă o reclamaţie, de această dată de o organizaţie pro-europeană din Marea Britanie pe nume New Europeans, care le dă posibilitatea românilor şi bulgarilor dornici să facă acest lucru să se afilieze, prin intermediul gândul, plângerii la adresa Daily Mail. Preşedintele comitetului responsabil de codul editorilor din cadrul PCC este tocmai Paul Dacre, editorul Daily Mail.

Principalele trei articole în baza cărora jurnalistul englez a făcut reclamaţia se referă la criteriile de acurateţe a informaţiei pe care trebuie să le respecte orice articol. Astfel, primele trei puncte din codul editorilor de presă scrisă din Marea Britanie stipulează că: „i) presa trebuie să se îngrijească să nu publice informaţii inexacte, înşelătoare sau trunchiate, inclusiv poze. ii) O inexactitate semnificativă, o afirmaţie înşelătoare sau distorsionare, odată constatate, trebuie corectate cu promptitudine şi - când este cazul - urmate de publicarea unor scuze (...). iii) Presa, deşi este liberă să fie partizană, trebuie să facă distincţie între comentariu, speculaţie şi fapte”.

Dincolo de aceste articole, Jon Danzig a invocat în plângerea către organismul de autoreglementare al presei din Marea Britanie, şi un articol care combate discriminarea (punctul 12), cu toate că articolul are neajunsul de a nu include în enumeraţie şi discriminarea pe criterii etnice, de naţionalitate sau rasă (celelalte tipuri de discriminare sunt amintite în cod). 

Codul editorilor afiliaţi PCC// SURSA: PCC

„Motivul pentru care am făcut această plângere vine de la însuşi numele Press Complaints Commission. Au un cod de bune practici, primul lucru stipulat în el - primul, pentru că este cel mai important - fiind că presa trebuie să fie atentă 'să nu publice informaţii inexacte, înşelătoare sau trunchiate'. Cred că Daily Mail a încălcat acest cod cu acel articol despre autocarele şi avioanele care veneau din România şi Bulgaria pline şi rezervate în totalitate”, a explicat pentru gândul Jon Danzig, jurnalist premiat pentru anchetele sale şi fost angajat al BBC.

„Verific des presa noastră. Cu ceva vreme în urmă, am verificat un articol tipic din seria celor anti-imigraţie, publicat de Daily Express - încă un ziar care dă impresia că îi displac imigranţii şi străinii”, şi-a amintit britanicul.

Articolul din Daily Express// Clic pentru a vedea cum a fost demontat (pagina a doua)//Sursa: Jon Danzig

Roger Casale, New Europeans: „Intenţionăm să facem şi noi o reclamaţie şi îi îndemnăm şi pe alţii să facă acelaşi lucru”

„Nu este surprinzător (rezultatul anchetei despre articolul Daily Mail, n.red.), dar este dezamăgitor şi felicit gândul şi pe Jon Danzig pentru o mostră de excepţie de jurnalism de investigaţie şi sunt, într-adevăr, foarte îngrijorat de ceea ce aţi descoperit”, ne-a spus Roger Casale, fost parlamentar laburist şi actual preşedinte al New Europeans, o organizaţie pro-europeană care se implică activ în temperarea dezbaterii pe tema imigraţiei şi care a susţinut ancheta din jurul articolului publicat de Daily Mail.

„Intenţionăm să facem şi noi o reclamaţie la PCC şi îi îndemnăm şi pe alţii să facă acelaşi lucru”, a adăugat Casale, care a făcut parte din delegaţia care l-a întâmpinat la aerportul din Luton pe Victor Spirescu, primul român ajuns la muncă în Marea Britanie după ridicarea restricţiilor şi devenit vedetă peste noapte doar din acest motiv.

„Acesta este unul dintre cele mai rele exemple dintr-o campanie sistematică menită să îi sperie pe britanici cu venirea românilor

„Orice jurnalist poate face o greşeală, dar cred că acesta este unul dintre cele mai rele exemple dintr-o campanie sistematică menită să îi sperie pe britanici cu venirea românilor şi bulgarilor şi să facă din ei şi alţi cetăţeni europeni nişte ţapi ispăşitori. Oamenii din România şi Bulgaria sunt bineveniţi în Marea Britanie. La fel ca şi mine, sunt cetăţeni europeni şi, din punctul meu de vedere, sunt la fel de bineveniţi precum ştiu că aş fi şi eu în ţara voastră”, a mai declarat Roger Casale pentru gândul.

Pe lângă decizia formală privind reclamarea articolului Daily Mail la Press Complaints Commission, decizie care se va lua în comitetul executiv, New Europeans a transmis deja un buletin informativ cu ancheta gândul-Jon Danzig, încurajându-i pe destinatari să înainteze o plângere împotriva Daily Mail.

Sursa: Buletin informativ New Europeans

„Suntem şocaţi să descoperim felul în care aceste informaţii au fost folosite pentru a găsi ţapi ispăşitori şi pentru a alarma - ceea ce pare să fi fost complet eronat”, ne-a mai spus Casale.

Fiorul ultra-naţionalismului: „Cred că este cea mai periculoasă perioadă prin care am trecut”

„Nu cred că există ceva mai important acum decât să încerci să contracarezi unele dintre poveştile îngrozitoare din presa noastră, care îi atacă pe nedrept şi fără argumente pe străini şi imigranţi - mai ales pe români şi bulgari, în momentul de faţă. Este complet inacceptabil”, spune Jon Danzig, vorbind cu pasiune despre imigraţie, ca o datorie de familie - tatăl lui a reuşit să scape din mâinile naziştilor înainte de cel de-al Doilea Război Mondial şi a primit azil în Marea Britanie.

„Cred că este cea mai periculoasă perioadă prin care am trecut. Există o tendinţă naţionalistă în unele părţi din presa şi politica mainstream, care ar putea să arunce Marea Britanie într-o perioadă sumbră. Străinii şi imigranţii sunt învinuiţi pentru problemele noastre economice într-un fel care îmi aminteşte într-o anumită măsură de ceea ce cărţile de istorie ne spun despre Germania anilor '30”, a mai povestit Danzig pentru gândul.

Deşi nu este prea optimist în ceea ce priveşte plângerea sa înaintată PCC, îndeamnă cât mai multă lume - români, bulgari, britanici deopotrivă - să facă acelaşi lucru, mai mult pentru a trage un semnal de alarmă: „Trebuie să luăm în calcul următorul aspect: pe cine învinuieşti - pe cei care vând sau pe cei care cumpără astfel de articole? Dacă nimeni nu ar vrea să cumpere articole inexacte, pline de prejudecăţi şi, pe alocuri, xenofobe, nu s-ar mai putea face profit din aşa ceva, iar afacerea aceasta ar lua sfârşit. Cumva, trebuie să ajungem la cititorii acestor poveşti, poate chiar mai mult decât la vânzătorii lor”, a mai spus Jon Danzig.

Ce puteţi face pentru a răspunde articolului fals despre români şi bulgari

Dacă doriţi să vă raliaţi demersului de a reclama articolul fals al Daily Mail despre români şi bulgari, în speranţa că cel mai puternic tabloid britanic va fi sancţionat şi va retrage afirmaţiile eronate, puteţi face trei lucruri:

1. Faceţi o plângere nominală şi completaţi acest formular oficial, în limba engleză. Pentru ca procedura să fie cât mai simplă, puteţi folosi argumentele de pe blogul lui Jon Danzig (argumentarea reclamaţiei e la finalul articolului). Faceţi trimitere, în reclamaţie, la ancheta gândul şi a jurnalistului britanic. 

Sursa: Press Complaints Commission

2. Dacă locuiţi în România sau oriunde altundeva în lume şi nu doriţi/nu puteţi completa formularul oficial de reclamaţie al PCC, trimiteţi un mail pe adresa redacţiei gândul (online@gandul.info), cu titlul „Plângere Daily Mail”, în care vă lăsaţi numele şi afirmaţi că doriţi să faceţi această reclamaţie. gândul va aduna toate numele şi le va transmite organizaţiei New Europeans, care le va adăuga în plângerea sa.

3. De asemenea, puteţi face o plângere direct la Daily Mail (AICI). Cea mai rapidă metodă de argumentare este să faceţi trimitere la ancheta gândul-Jon Danzig, publicată în limba engleză pe blogul jurnalistului britanic.

Ce este PCC

Press Complaints Commission este organismul independent de autoreglementare a presei scrise (ziare, reviste şi website-urile lor) din Marea Britanie. Cum România nu are o lege a presei scrise sau vreo instituţie responsabilă de ziare, singurul corespondent în ţara noastră este CNA, cu menţiunea că PCC nu poate da amenzi.

Pe scurt, PCC are rolul de mediator între publicul mass-media scrie din Marea Britanie şi instituţiile de presă, serviciile sale fiind gratuite şi oricine putând reclama derapaje şi abuzuri ale jurnaliştilor. „Dorim să asigurăm respectarea drepturilor indivizilor şi, în acelaşi timp, să păstrăm libertatea de expresie a presei”, se arată pe site-ul instituţiei. Plângerile se fac în baza codului de bune practici redactat de editorii britanici, la care au aderat toate instituţiile de presă afiliate.

PCC poate monitoriza şi sancţiona mai toată presa scrisă din Marea Britanie, cu condiţia să fie înscrisă în PresBof, organismul său fondator, se arată pe site-ul instituţiei.

Cum poate sancţiona PCC presa scrisă din Marea Britanie

Ce face, punctual, acest organism care păzeşte presa scrisă din Regat: primeşte şi soluţionează plângerile la adresa instituţiilor de presă; negociază înţelegeri între reclamant şi reclamat; stabileşte in ghid de conduită în redacţii prin deciziile sale; serveşte drept intermediar între victime şi instituţiile media (spre exemplu, dacă o persoană se simte hărţuită de un jurnalist, PCC poate interveni şi cere ziaristului să nu mai contacteze acea persoană); organizează cursuri de pregătire profesională.

Ce fel sancţiuni poate aplica PCC: poate negocia fie publicarea unor scuze de către instituţia media, corecţii sau chiar înlăturarea articolelor (în cazul site-urilor de ştiri); are luări publice de poziţie; poate depune o plângere formală pe numele editorului la adresa publisherului; supraveghează aplicarea corecţiilor; poate transmite scrisori publice în care critică publicaţia (aceste scrisori trebuie publicate de destinatar). Foarte important, însă, PCC nu poate da amenzi şi nu poate negocia despăgubiri materiale.

PCC ar putea fi înlocuit în lunile următoare de un nou organism de reglementare a presei,  Independent Press Standards Organisation (IPSO). IPSO, înfiinţat printr-un acord politic contestat de presa britanică, se vrea mult mai puternic decât PCC şi va avea ca sarcină punerea în aplicare a recomandărilor din raportul de 9 kilograme şi 2.000 de pagini al Comisiei Leveson, înfiinţată după scandalul interceptărilor din media britanice din 2011. Detalii, AICI şi AICI

„Relaţia dintre public, politicieni şi presă este foarte dificilă în acest moment. Cred că sunt slăbiciuni serioase în modalitatea în care funcţionează PCC, dar trebuie să lucrăm cu ce avem”, a comentat pentru gândul Roger Casale, preşedintele New Europeans, cu referire la acest triunghi în era post-Leveson.

Context:

După un an în care a fost portavocea campaniei mediatice anti-români şi bulgari, Daily Mail a încheiat 2013 cu un articol care anunţa încă o dată „invazia”: „Sold out! Avioanele şi autobuzele sunt pline de români şi bulgari care se îndreaptă către Marea Britanie”, avertiza titlul din tabloidul britanic, în 31 decembrie 2013, cu o zi înainte de mult-temuta ridicare a restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari. Acest mesaj de final de an a fost redistribuit de peste 58.000 de ori, a strâns peste 1.700 de comentarii şi a fost preluat în toată presa britanică, dar şi de mass-media străine. Problema este că o parte covârşitoare din acest articol nu rămâne în picioare la o verificare riguroasă, după cum gândul a arătat AICI.

Articolul din Daily Mail, publicat pe site-ul www.dailymail.co.uk în 31 decembrie

Mai exact, după cum avea să arate o anchetă realizată de reporterul gândul (la Bucureşti) şi jurnalistul britanic Jon Danzig (la Londra), cu sprijinul New Europeans, cel puţin 60% din articol este fals. Calculul a fost făcut împărţind articolul în trei categorii: partea demontată, partea care nu a putut fi verificată şi cea care rămâne în picioare mai exact. Aşa se facă că, din aproximativ 3.800 de semne (fără spaţii), cât are materialul fără casetele de text care îl însoţesc şi fără explicaţiile foto, 60%, adică 2.300 de semne, sunt neadevăruri. Declaraţiile sunt infirmate de cei citaţi, iar o căutare a informaţiilor de pe forumuri amintite de jurnaliştii britanici infirmă cele spuse în articol. 24% sau 900 de semne sunt imposibil de verificat, pentru că nu există sursa citatelor (persoanele cărora le sunt atribuite replicile, companiile etc.). Doar 16% din text, adică 600 de caractere din întregul articol, în care sunt incluse descrieri sau excepţii rarissime, rămâne în picioare.

CITEŞTE RĂSPUNSUL DAILY MAIL DUPĂ CE GÂNDUL A ARĂTAT CĂ 60% DIN ARTICOLUL CARE ANUNŢA INVAZIA ROMÂNILOR ESTE FALS

Răspunsul Daily Mail la descoperirile publicate de gândul

Totuşi, confruntat în repetate rânduri de reporterul gândul şi de jurnalistul britanic cu aceste probleme din articol, tabloidul britanic a refuzat să îşi asume răspunderea pentru informaţiile false pe care le-a publicat, arătând cu degetul către translatorii şi jurnaliştii din România şi Bulgaria cu care reporterii săi ar fi colaborat, dar şi către cititori şi conexiunile pe care acesta le-ar fi făcut, independent de intenţiile ziarului.

Întrebat de gândul cum explică toate neconcordanţele descoperite la o verificare atentă a articolului lor, un purtător de cuvânt al Daily Mail ne-a spus, într-un e-mail semnat de „Managing Editor” (fără nume): „Jurnaliştii noştri s-au documentat la faţa locului în Sofia şi Bucureşti şi au fost asistaţi de jurnalişti locali şi translatori. Am relatat ceea ce li s-a spus la acel moment”.

CITEŞTE DOVEZILE CARE ARATĂ CĂ ARTICOLUL DE AN NOU PUBLICAT DE DAILY MAIL DESPRE ROMÂNI ŞI BULGARI ESTE FALS

Gândul a atras atenţia reprezentanţilor ziarului că articolul este în mare parte fals şi că sursele citate neagă că ar fi vorbit cu reporterii lor şi a întrebat dacă, în acest context, este dispus să vină cu o corecţie sau să prezinte scuze românilor, bulgarilor şi cititorilor săi. Într-un e-mail transmis jurnalistului britanic Jon Danzig, cel mai puternic tabloid britanic s-a sustras, sec, oricărei răspunderi: „Nu suntem de părere că articolul este incorect şi înşelător şi nu vedem niciun motiv să vă cerem scuze (...). Subliniem că jurnaliştii Daily Mail s-au documentat în persoană, în Sofia şi Bucureşti, şi au fost asistaţi de jurnalişti locali şi de translatori” (e-mail-ul integral poate fi accesat AICI).

Cele trei artiole ale lui Jon Danzig pe această temă: AICI, AICI şi AICI

Pentru comentarii: Facebook - Alina Matiş, Twitter - @alinamatis //Website: Jon Danzig, Facebok - Jon Danzig, Twitter - @Jon_Danzig


Erată: Prima versiune a acestui articol , publicată luni, 20 ianuarie, la ora 00.00, informa că plângerea lui Jon Danzig a fost deja depusă la PCC. Plângerea a fost depusă luni, însă după publicarea articolului.

Citește și: