Adriana Stanca
6423 vizualizări 7 aug 2013

Preşedintele american Barack Obama şi-a anulat întâlnirea pe care urma să o aibă cu preşedintele rus Vladimir Putin în septembrie, în marja summitului G20 din Sankt Petersburg, decizia venind la doar câteva zile după ce Rusia i-a acordat azil politic temporar analistului NSA Edward Snowden.

Potrivit BBC News, liderul de la Casa Alba va participa la summitul economic G20, ce se va desfăşura în Sankt Petersburg în perioada 5-6 septembrie 2013.

Obama s-a declarat „dezamăgit” de decizia Rusiei de a-i acorda azil lui Snowden: „Am fost dezamăgit pentru că, chiar dacă nu am semnat un tratat de extrădare cu ei, în mod tradiţional noi am încercat să respectăm (cererile lor, n.red.) dacă a fost cineva în afara legii sau suspectat că ar fi în afara legii în ţara lor", a declarat Obama în cadrul unei emisiuni televizate.

Edward Snowden era blocat de peste o lună în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova. Washingtonul a cerut în mai multe rânduri expulzarea informaticianului şi fostului consultant al serviciilor de informaţii americane către ţara sa, unde a fost inculpat pentru spionaj după ce a făcut dezvăluiri despre supravegherea electronică mondială desfăşurată de Statele Unite.

Citește și: