Mihai SCHIAU
6049 vizualizări 12 nov 2011

Daily Mail publică un reportaj cutremurător din Swaiziland, ţara de 1,2 milioane de locuitori unde domneşte ultimul monarh absolut din Africa.

Ţara, cunoscută odată sub numele de "Elveţia Africii", nu mai este o oază de linişte şi de stabilitate, iar oamenii pregătesc o revoltă similară celor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Regele Mswati III are 13 neveste, este vestit pentru hainele sale din piele de leopard şi pentru ceremoniile fastuoase, în care mii de virgine în sânii goi dansează în jurul său.

Regele Mswati III, alături de una dintre neveste

Virginele în sânii goi

Chiar dacă a făcut liceul în Marea Britanie, Mswati se comportă ca un monarh din Evul Mediu, iar locuitorii spun despre el că este "arogant şi incompetent".

În Swaiziland este cea mai mare rată de infectare cu HIV din lume (25% din populaţie) şi cea mai mică speranţă de viaţă (33 de ani).

În plus, aici nimeni nu primeşte pensie, iar, pentru a supravieţui, oamenii mănâncă un amestec de apă şi balegă de vacă.

"E o diferenţă uriaşă între rege şi restul populaţiei. Pare de pe altă planetă", spune editorul unui ziar din Swaiziland.

Totuşi, Daily Mail scrie că magazinele din Swaiziland par prospere, străzile sunt curate, iar la marginea oraşului nu există mahalale.

"Nu suntem săraci, suntem doar prost conduşi. Am fost în Togo şi Etiopia, ştiu ce înseamnă sărăcia", a declarat un localnic.

Şi totuşi, în Swaiziland, două treimi dintre oameni trăiesc sub pragul sărăciei, iar 40% dintre locuitori sunt şomeri.

Pentru a face economie de bani, şcolile s-au închis, străzile nu mai sunt iluminate, locurile din universităţi au fost reduse, nu se mai acordă ajutoare sociale, iar raţiile de mâncare din închisori au fost reduse.

"Uneori, mi-aş dori să am o bombă şi să o arunc spre rege. E dureros să vezi cum noi nu avem slujbe, iar el cheltuie toţi banii noştri", spune un localnic.

Mswati III a venit pe tron acum 25 de ani, urmându-i tatălui său, monarhul cu cea mai lungă domnie din lume (83 de ani). Bărbatul a avut 70 de soţii, 210 copii şi 1.000 de nepoţi. Mswati III a fost ales să-i urmeze la tron fiindcă mama sa, o servitoare la palatul regal, a fost soţia preferată a bătrânului rege.

Acum zece ani, în timpul unei epidemii de SIDA, regele a invocat o lege străveche a castităţii şi a interzis întregii populaţii să mai facă sex pentru cinci ani. Totuşi, el a fost primul care a încălcat legea, când şi-a ales o soţie virgină, de 17 ani. Drept pedeapsă, Mswati III a ales să plătească donând o vacă.

O altă lege din Swaiziland, în vigoare din 1973, presupune interzicerea oricărui partid politic. Anul acesta, au avut loc peste 30 de proteste împotriva regelui, multe încheiate cu violenţă şi gaze lacrimogene împrăştiate de forţele de ordine.

Regele din Swaiziland şi una dintre soţii, alături de Regina Elisabeta a II-a şi Prinţul Philip

În timp ce ţara se zbate în sărăcie, inclusiv funcţionarii publici riscând să nu mai primească salarii, regele, care a participat la nunta regală de la Londra din acest an, are o avere de 146 de milioane de euro. El şi familia sa se deplasează numai cu maşini scumpe şi avioane private, iar una dintre fiicele regelui ar fi făcut cumpărături de un milion de dolari, într-un singur weekend, în Abu Dhabi.

"Vă daţi seama câţi oameni ar fi ajutat cu banii ăştia?", se întreabă retoric un localnic, care îşi aminteşte că tatăl lui Mswati III era cumpătat şi atent la problemele semenilor săi.

Unicul eveniment care pare să-l fi îngrozit pe regele Mswati III a fost moartea bunului său prieten Muammar Gaddafi, care l-a făcut să-şi achiziţioneze un elicopter. Daily Mail încheie întrebându-se retoric când va veni sfârşitul regelui din Swaiziland.

Citește și: