Mihai SCHIAU
17176 vizualizări 13 iul 2011

După ce forţele speciale americane l-au omorât pe Osama bin Laden şi i-au aruncat cadavrul în mare, Casa Albă a dat publicităţii o fotografie care a devenit între timp foarte faimoasă, scrie AP. Imaginea îl prezintă pe preşedintele Barack Obama, alături de alţi demnitari, în timp ce urmăreşte raidul din vila din Pakistan unde se ascundea liderul talibanilor.

În aceeaşi încăpere cu Obama, dar ieşit din cadrul fotografiei, se afla şi autorul moral al morţii lui bin Laden, un analist CIA care, timp de zece ani, a avut misiunea de a-l găsi pe liderul al-Qaida.

Acum, AP a făcut profilul bărbatului, pe care l-au numit simplu John, după unul dintre prenume. "El a pus cap la cap toate indiciile care au dus la descoperirea ascunzătorii lui bin Laden şi a urmărit, alături de Obama, raidul din Pakistan", notează sursa.

"Vine la birou la şase dimineaţa"

Agenţia a cercetat trecutul lui John şi a aflat că a fost jucător de baschet. "Mereu a fost perseverent. În liceu, a jucat baschet şi şi-a făcut loc într-o echipă plină de jucători mai valoroşi. Când CIA a decis să-l promoveze, el a ales să se ocupe de dosarul lui bin Laden", notează AP.

Şi publicaţia New York Observer susţine că a aflat identitatea urmăritorului lui bin Laden, "în urma câtorva căutări pe internet". "A jucat baschet, nu a fost un jucător de geniu, dar agresivitatea lui şi modul cum arunca la coş i-au atras atenţia antrenorului", scrie Observer.

Sursa notează că angajaţii CIA care au lucrat cu John îl descriu drept "un om extraordinar de modest, blând, care nu vrea să fie în centrul atenţiei" şi un angajat "care vine la birou la şase dimineaţa". Colegii spun că pasiunile lui John sunt "să-şi înveţe copiii sporturi de echipă şi să joace baschet cu prietenii". Totuşi, John nu a apucat până acum să-l înfrunte pe Barack Obama, un alt împătimit al baschetului.

"al-Qaida îi caută pe oficialii americani antiterorism"

Apropiaţii bărbatului spun că John este un "manager eficient" şi uneori "şmecher". În plus, John oferă aceeaşi lecţie de viaţă atât copiilor săi, cât şi subalternilor de la CIA: "Nu există cuvântul 'eu' într-o echipă".

AP a fost de acord cu cerinţa CIA de a nu publica numele întreg al analistului, pentru ca acesta să nu sufere. Totuşi, presa a făcut deja publice suficient de multe detalii încât John să poată fi identificat.

Spre exemplu, Observer a publicat o poză din camera de comandă, făcută din alt unghi, în care ar apărea John, în spatele secretarului de stat Hillary Clinton şi al şefului CIA, Leon Panetta.

Faptul că a captat atenţia presei nu este o veste prea bună pentru omul care a orchestrat capturarea lui bin Laden. Washington Post scrie că John a fost trecut deja de CIA sub protecţie sporită. Decizia a fost luată după ce au apărut informaţii că al-Qaida ar putea să se răzbune pentru uciderea liderului lor. "Informaţii foarte recente arată că al-Qaida este interesată să îi găsească pe oficialii americani antiterorism", a declarat un oficial american, pentru Washington Post.

Citește și: