Gilda Popa
10141 vizualizări 18 oct 2018

”Victimele au rupturi la nivelul organelor interne, găsim piuliţe şi rulmenţi în organele lor, în ficat, în intestine. A fost nevoie de amputarea membrelor în mai mutle cazuri, oamenii şi-au pierdut picioarele,” a declarat ministrul rus al Sănătăţii pe 17 octombrie, ziua pe care mai mulţi elevi de la un liceu din Kerci nu au mai apucat să o vadă.

Atacul armat a provocat panică şi haos în toată Crimeea. La început, s-a vehiculat varianta unui atac terorist. Autorităţile au vorbit mai întâi de o scurgere de gaze, apoi de un act terorist. Mai ales că în clădire s-a găsit încă o bombă, neexplodată.

Filmul evenimentelor

Imaginile de pe camerele de supraveghere au pus capăt speculaţiilor. Autorul masacrului este Vladislav Rosliakov, 18 ani, elev din 2015, la Colegiul Politehnic din Kerci, Crimeea.

După momentele de panică şi de haos, în care toată lumea s-a luptat să salveze vieţile copiilor sfârtecaţi de gloanţe şi de explozie, autorităţile au refăcut filmul evenimentelor.

Rosliakov a ajuns la şcoală la prânz, a urcat la etajul 2, cu o armă semiautomată la braţ şi a început să tragă în toată lumea. A ucis 19 persoane şi a rănit alte zeci. Tânărul primise recent permis de port armă şi  avea o armă de vânătoare semiautomată.

Potrivit canalului Mash, citat de meduza.io, elevul a cumpărat săptămâna trecută 150 de cartuşe. Un prieten a povestit că purta la el de ani de zile un cuţit sub haine. Colegii au declarat că în ziua atacului a venit la şcoală cu două rucsacuri, şi-a salutat calm prietenii şi şi-a pregătit atacul. Înainte de a deschide focul de armă  a lăsat un rucsac, cel mai probabil cel în care se afla bomba, în cantina colegiului.

Era sadic de mic

Camerele de supraveghere l-au surprins cu arma în mână coborând scările, o imagine care a amintit jurnaştilor din presa americană de Eric Harris, autorul masacrului de la liceul Columbine. Jurnaliştii ruşi au comentat că Vladislav s-a îmbrăcat aproximativ la fel ca Eric Harris: pantaloni negri, tricou alb. Internauţii au preluat pista şi au comentat, la rândul lor, că atacul este inspirat din cel care a avut loc în statul american cu aproape 20 de ani în urmă.

Colegii îl descriu drept un băiat retras, care nu părea violent, dar nu comunica, nu-i plăcea să înveţe şi îşi ura profesorii. Ei au bănuit că ar fi timid, pentru că a renunţat din 2014 la toate conturile de social media.

Însă prietenii din copilărie şi-l amintesc altfel: era sadic de mic. Avea o pasiune pentru arme şi criminali în serie, îşi aminteşte Anna Radcenko, prietenă din copilărie al lui Vladislav, adăugând că a reţinut comportamentul său datorită excentricităţilor şi izbucnirilor agresive.

Trăgea alergând dintr-o clasă în alta

Focurile de armă nu s-au oprit timp de 15 minute. Au murit pe loc 19 elevi şi profesori şi alţi 74 au fost răniţi. Adolescentul de 18 ani alerga dintr-o sală de clasă în alta, pe măsură ce îşi descărca puşca. Mai devreme, lăsase o bombă artizanală, umplută cu cuie, în cantina liceului, pe care a detonat-o de la distanţă.

Haosul şi confuzia s-au menţinut câteva ore. Cadavrul lui Vladislav a fost găsit şi identificat ulterior în biblioteca colegiului, unde s-a împuşcat.

Incidentul de miercuri este considerat cel mai sângeros atac comis de un elev şi provoacă îngrijorări cu privire la securitate în Rusia.

Au sărit de la etajul cinci de frică

O televiziune a descris scenele de haos şi panică generală, la scurt timp după explozia bombei. Uşile şi geamurile s-au făcut ţăndări, iar unii elevi s-au aruncat de la etajul cinci al clădirii, de frică.

Anchetatorii au descoperit o a doua bombă improvizată în rucsacul presupusului atacator, care nu a explodat şi a fost dezarmorsată.

”Mă aflam chiar la intrarea în cantină, când a explodat bomba lângă bufet. Eram în stare de şoc, iar unul dintre colegii mei de clasă a început să tragă de mine să plecăm. Apoi am auzit focuri de armă la intervale scurte, de 2-3 secunde. După aceea, am auzit o a doua explozie,” povesteşte un elev.

Fotografii prezenţi la faţa locului au publicat imagini pe site-ul Kerch.FM în care se pot observa geamurile sparte la parterul clădirii cu două etaje.

Joi, numărul victimelor a ajuns la 21. ”Într-adevăr, 21 de morţi. Mai multe victime au murit în spital”, au transmis reprezentanţii Centrului Medical pentru Dezastre din Crimeea. Peste 70 de persoane sunt internate, multe cu răni grave.

Pe reţelele de socializare din Rusia circulă imagini de la liceul tehnic din Kerci, Crimeea, cu interiorul cantinei în care a avut loc, miercuri, masacrul care a şocat Rusia.

Mama a aflat că elevii pe care îi îngrijea au fost ucişi de fiul său

Una din asistentele care ajutau victimele masacrului din Crimeea a încercat să se sinucidă când şi-a dat seama că fiul ei este ucigaşul, scrie Daily Mail.

Părinţii lui Vladislav sunt divorţaţi. Tânărul locuia împreună cu mama lui, Galina Rosliakova, care lucrează ca asistentă la Spitalul de oncologie din oraş, unde au ajuns elevi răniţi.

Femeia a fost printre cei care au acordat prim ajutor adolescenţilor. Colegii din spital spun că a intrat în stare de şoc şi că a încercat să-şi ia viaţa când a aflat identitatea autorului masacrului.

Pe reţelele de socializare au apărut înregistrări ale elevilor care au reuşit să scape în timp ce Vladislav a deschis focul. Studenţii pot fi auziţi strigând îngroziţi în mijlocul rafalelor de gloanţe.

Adolescenţii au fugit îngroziţi peste corpurile colegilor care zăceau pe podea, în timp ce alţii săreau pe scări în momentele de haos şi confuzie din şcoală. Alte înregistrări îl arată pe Rosliakov mergând calm spre şcoală, cu arsenalul mortal în rucsac.

 

Citește și: