Alina Matis
3473 vizualizări 24 sep 2012

Philip Gordon, Asistent pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat american, a declarat zilele trecute, în cadrul unui forum din Washington DC, că Statele Unite au fost îngrijorate în mod deosebit de felul în care s-a desfăşurat tentativa de demitere a preşedintele Băsescu în această vară, pentru că "guvernul părea să schimbe regulile în timpul acestui proces", se arată într-un transcript publicat pe site-ul Departamentului de Stat american. Cu toate acestea, Washingtonul este mulţumit acum că guvernul Ponta şi-a ţinut promisiunea de a respecta deciziile Curţii Constituţionale.

Cunoscut în România drept "emisarul lui Obama" după ce, luna trecută, a făcut o vizită surpriză la Bucureşti pentru a  transmite îngrijorările SUA cu referire la procedura de demitere a lui Băsescu, Gordon a exemplificat cu România grija Statelor Unite faţă de respectarea democraţiei în statele europene.

"Ne-am exprimat, în România, îngrijorarea faţă de ameninţările la adresa instituţiilor democratice şi a sistemului judiciar. Am fost îngrijoraţi mai ales de desfăşurarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, deoarece guvernul părea să schimbe regulile în timpul acestui proces şi existau acuzaţii credibile de fraudă electorală şi de încercarea de a exercita presiuni asupra Curţii Constituţionale", a declarat Philip Gordon, la US-Central Strategy Forum, din Washington DC.

Oficialul american şi-a afirmat satisfacţia că guvernul Ponta nu şi-a încălcat promisiunea de a respecta deciziile Curţii Constituţionale.

"Suntem încrezători că România va ieşi din această criză hotărâtă din nou să protejeze puterea şi independenţa instituţiilor ei democratice", a declarat Gordon, care a lăudat ţara noastră pentru participarea la scutul anti-rachetă.

Adjunctul lui Hillary Clinton le-a povestit celor prezenţi la evenimentul despre relaţiile SUA-Europa Centrală că ţara sa este mândră că a susţinut eforturile de democratizare ale acestei regiuni. În ultimele două decenii, a explicat Gordon, americanii au investit peste 4,8 miliarde de dolari sub formă de asistenţă pentru zece din ţările Europei Centrale (din discursul Asistentului, reiese că "Europa Centrală" acoperă şi estul şi sud-estul continentului).

Philip Gordon a venit, în 10 august, la Bucureşti dintr-o vizită oficială pe care o făcea în Turcia, împreună cu Hillary Clinton. Prima oprire pentru oficialul american a fost "garajul" lui Traian Băsescu, sediul de campanie din Bucureşti al preşedintelui pe atunci suspendat. Pe urmă, emisarul american s-a întâlnit cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta.

La finalul vizitei sale în România, Philip Gordon a făcut nişte declaraţii neobişnuit de dure pentru diplomaţia americană, vorbind despre voturi "ilegale" de la referendum şi despre îngrijorările Administraţiei Obama faţă de întreaga desfăşurare a procesului de demitere a şefului statului.

"Au existat, aşa cum se ştie, acuzaţii credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanţi, care ar schimba cvorumul de vot şi, se pare, încercări de presiune asupra Curţii Constituţionale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzaţii au ridicat semne de întrebare privind legitimitatea oricărui rezultat care este aşteptat", a spus Philip Gordon, în cadrul unei întâlniri informale cu jurnaliştii, care a avut loc după întâlnirile cu oficialii români.

"Evident, e mai important ce fac oamenii decât ce spun. Dar tot ceea ce pot să sper, după aceste întâlniri, este că ei (oficialii români, n.red.) conştientizează importanţa acestor lucruri şi că vor respecta aceste principii", a mai afirmat americanul.


 

Citește și: