361 vizualizări 9 oct 2011

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, se vor reuni în cursul zilei de duminică în încercarea de a găsi un punct de vedere comun privind modalităţile de recapitalizare a băncilor europene, parte a planului de salvare a zonei euro, informează CNN.

Principala temă de discuţie de pe agendă este necesitatea unui plan pe termen lung privind coordonarea politicilor fiscale din cele 17 state membre ale zonei euro. Pe lângă divergenţele existente între Franţa şi Germania pe acest subiect, există şi teama statelor mai mici că ar putea deveni subiecte ale unei dominaţii din partea celor mari, reducând astfel rolul Comisiei Europene.

Discuţiile se vor axa şi în jurul Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară (ESFS) şi asupra modului în care cele 440 de miliarde de euro alocate până acum fondului de salvare a zonei euro vor fi folosite pentru salvarea statelor care se confruntă cu o criză a datoriei suverane.

Berlinul consideră că recapitalizarea băncilor ar trebui făcută cu fondurile proprii ale acestora, iar apoi cu fonduri din partea guvernelor naţionale, urmând ca banii de la ESFS să reprezinte o soluţie ultimă.

"Am convenit cu Germania că băncile trebuie să aibă mai mult capital, inclusiv cele franceze", a declarat François Baroin, ministrul francez de Finanţe.

Înainte de întâlnirea cu Angela Merkel, Nicolas Sarkozy s-a întâlnit cu Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI). Ea a avertizat, în luna august, privind necesitatea recapitalizării băncilor europene, aproximând costul acestei operaţiuni la 100-200 de miliarde de euro.

Angela Merkel a declarat, în cursul zilei de miercuri, că sunt aşteptate, în noiembrie, rezultatele comisiei de auditori internaţionali pentru a fi luată o decizie concretă. În plus, Nicolas Sarkozy a declarat că, în calitate de preşedinte al summitului G20 din acest an, care va avea loc la începutul lunii noiembrie la Cannes, vor fi oferite soluţii pentru criza datoriilor suverane din zona euro.

Adrian Marica

Citește și: