Teodora Marinescu
Florin Jinga
10649 vizualizări 17 nov 2018

Submarinul ARA San Juan a dispărut la aproximativ 430 de kilometri de coasta argentiniană la 15 noiembrie 2017, relatează BBC.

Forţele navale au oprit operaţiunile de căutare şi salvare la două săptămâni după dispariţia submarinului.

Potrivit unui mesaj postat de forţele navale argentiniene pe platforma de microblogging online Twitter, ARA San Juan a fost identificat de o companie a Statelor Unite.

“ARA San Juan a fost indentificat cu certitudine”, se mai menţionează în tweet.

O căutare internaţională de amploare a fost lansată după ce submarinul a dispărut pe 15 noiembrie anul trecut, dar speranţele de a mai găsi în viaţă echipajul de 44 de oameni au încetat după două săptămâni. Ulterior, amploarea operaţiunii de căutare s-a redus considerabil.

 

Firma nord-americană Ocean Infinity era la doar 48 de ore de a înceta căutările când a găsit un obiect necunoscut pe fundul oceanului. O inspecţie de la o distanţă mai mică utilizând un submarin controlat prin telecomandă a dus la concluzia că obiectul descoperit era San Juan.

Submarinul argentinian ARA San Juan a fost găsit la un an după ce a dispărut în oceanul Atlantic

Guvernul Argentinei oferise o recompensă de 4,8 milioane de dolari pentru informaţii care ar fi dus la recuperarea submarinului.

Un judecător care investiga dispariţia a descoperit că submarinul - construit în portul german Emden în 1983 şi modernizat în Argentina în 2013 - avea “multe deficienţe”.

Descoperirea epavei a fost anunţată la doar două zile după ce familiile marinarilor de la bord au comemorat împlinirea unui an de la dispariţia lor - o tragedie care a impresionat întreaga ţară.

La ceremonie, preşedintele Argentinei le-a promis că se va afla adevărul.

Ce s-a întâmplat

Submarinul San Juan se întorcea dintr-o misiune de rutină de la Ushuaia, în apropiere de extremitatea sudică a Americii de Sud, când a raportat o defecţiune electrică.

Potrivit unui oficial al Armatei argentiniene, submarinul a ieşit la suprafaţă şi a transmis informaţii despre un scurtcircuit la bateriile navei. Echipajul a primit ordinul de a-şi întrerupe misiunea şi de a reveni imediat la baza navală Mar del Plata.

Ultimul contact al Marinei argentiniene cu submarinul San Jose a avut loc la 10:30 GMT, pe 15 noiembrie 2017, când căpitanul a raportat că membrii echipajului sunt în regulă.

Submarinul argentinian ARA San Juan a fost găsit la un an după ce a dispărut în oceanul Atlantic

La opt zile de la dispariţia submarinului, Organizatia tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare, cu sediul la Viena, a anunţat că a detectat un zgomot la câteva ore după ultimul contact cu submarinul. Organizaţia, care administrează o reţea de senzori pentru monitorizarea exploziilor nucleare, a informat că a înregistrat o „anomalie hidro-acustică“ la circa 60 de kilometri nord de ultima poziţie cunoscută a submarinului. Marina argentiniană a informat că ar fi putut fi vorba despre sunetul produs de implozia submarinului..

Un purtător de cuvânt al Marinei a declarat, anul trecut, că bateriile s-ar fi scurtcircuitat din cauza apei care a intrat la bordul submarinului prin sistemul folosit de alimentare cu aer de la suprafaţă. Echipajul raportase defecţiunea şi primise ordin să revină la bază când submarinul a dispărut.

ARA San Juan este un submarin de tip diesel-electric de clasa TR-1700 care a fost pus pentru prima oară în funcţiune în anul 1985. După ce a fost scos din lucru câţiva ani, din cauza unor probleme tehnice, acesta şi-a reluat activitatea în 2014.

Foto: Armada Argentina/ Twitter/ Hepta

Citește și: