Gandul.info
Mihai Draghici - Mediafax
534 vizualizări 29 dec 2017

Acordul privind sistemele antiaeriene S-400, care potrivit estimărilor are valoarea de 2,5 miliarde de dolari, a generat preocupări în Occident, în contextul în care Turcia este stat membru al Alianţei Nord-Atlantice. Sistemul antiaerian rus nu poate fi integrat în infrastructura militară NATO.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a dispus consolidarea capacităţilor militare ale Turciei din cauza ameninţărilor reprezentate de grupuri kurde şi islamiste, precum şi în contextul conflictelor din Siria şi Irak.

Deocamdată, nu au fost furnizate detalii despre acest acord, dar Serghei Cemezov, directorul companiei militare ruse Rostec, a declarat pentru publicaţia Kommersant că Rusia va vinde Turciei patru sisteme de tip S-400. Moscova ar urma să înceapă livrarea sistemelor în martie 2020. Turcia este primul stat membru NATO care achiziţionează varianta avansată a sistemului antiaerian S-400.

Potrivit presei turce, Administraţia Tayyip Erdogan va face un credit în ruble pentru achiziţionarea sistemelor S-400. "Nu vom face un împrumut în dolari, ci în ruble", a declarat Recep Tayyip Erdogan, conform ziarului Hurriyet.

Citește și: