Bogdan MUNTEANU
36 vizualizări 9 feb 2011

Dacă niciuna dintre figurile Opoziţiei de la Cairo nu a reuşit să fie recunoscută drept "lider" al mişcărilor de contestare a preşedintelui Mubarak, "revoluţia egipteană" are un "erou" al tinerei generaţii. Acesta este Wael Ghonim (30 de ani), considerat iniţiatorul protestelor pe internet şi închis 12 zile de regimul Mubarak.

Ghonim era directorul de marketing al Google Egipt când, la 25 ianuarie, a deschis o pagină în reţeaua de socializare Facebook, în care proclama "revoluţia tinerilor pe internet". El îi invita pe cei din generaţia lui să îşi exprime public nemulţumirea faţă de situaţia ţării şi dorinţa de a-l vedea pe Mubarak "plecat".

În scurtă vreme, pagina lui a atras mii de "prieteni", iar Ghonim a fost arestat de autorităţi. Era prea târziu, căci ceea ce părea o izolată "disidenţă online" - mai uşor de început în Egipt, unde internetul nu era atât de controlat precum în Tunisia - avea să se transforme într-o amplă mişcare de protest.

Când a ieşit din închisoare Ghonim, manifestaţiile din Piaţa Tahrir din Cairo trecuseră de 12 zile. Aparţia lui la mai multe televiziuni, de luni încoace, a dat un suflu nou protestelor, care păreau a se stinge după ce Opoziţia a anunţat că acceptă negocieri cu vicepreşedintele Omar Suleiman şi după 4-5 zile de manifestaţii paşnice, care au urmat "contrarevoluţiei" de la 2-3 februarie.

"Nu vom abandona cererea ca regimul să plece"

"Nu vom abandona cererea ca regimul să plece", a fost mesajul cu care a apărut la televiziuni Ghonim. Asemenea lui, zeci de mii de oameni care s-au aflat în Piaţa Tahrir şi în ultimele zile, în a treia săptămână de proteste, cer "căderea" regimului.

De când a proclamat ziua 28 ianuarie 2011 drept "ziua mâniei" - când au început protestele în masă în Egipt - Ghonim susţine acelaşi lucru: plecarea imediată de la putere a lui Hosni Mubarak. Ulterior, internetul avea să fie suprimat timp de cinci zile de regimul Mubarak, iar reţelele de telefonie mobilă au funcţionat cu intermitenţe.

Aflat în detenţie, tânărul nici nu îşi închipuia că, odată ce va revedea lumina zilei, va afla că "revoluţia" din Piaţa Tahrir durează deja de mai multe zile. El nu s-a plâns că a fost torturat, ci doar că a fost privat de lumină mai multe zile la rând şi interogat de mai multe ori pe zi.

Acum, tânărul director de marketing refuză a fi numit "erou", considerând că eroi sunt numai cele circa 300 de victime ale mişcărilor de protest. Sosit în Piaţa Tahrir, marţi, Ghonim a transmis condoleanţe rudelor victimelor şi s-a alătura mulţimii care cânta "Mubarak, pleacă, pleacă".

El este văzut drept o "speranţă" de către zecile de mii de tineri dezamăgiţi de partidele care par să fi renunţat prea uşor la cererea lor de plecare a lui Mubarak. Deocamdată, Ghonim nu a anunţat niciun fel de ambiţii politice.

Naşterea pe Facebook a "revoluţiei"

Pagina prin care Ghonim a stârnit revoluţia se numea "Kolona Khaled Said" ("Toţi suntem Khaled Said") - după numele unui opozant (tânăr internaut) al regimului Mubarak, ucis în bătaie de poliţie, în vara lui 2010.
Ulterior, o altă pagină de Facebook a fost deschisă de "fanii" curajosului director de la Google. În vreo 20 de ore, pagina "Vreau să îl deleg pe Wael Ghonim să vorbească în numele revoluţionarilor din Egipt" strânsese circa 130.000 de "prieteni". De la aceste două pagini a început, practic, "revoluţia" egipteană.

Citește și: