Gandul.info
Andrei Ionascu
470 vizualizări 17 dec 2017

"Este incorect atunci când cineva restrânge solidaritatea faţă de regimul cotelor (de imigranţi) şi face judecăţi morale despre cine este rău şi cine este bun. Mai degrabă ar trebui să luăm în considerare de ce o personalitate înţeleaptă şi întotdeauna cooperantă precum Donald Tusk a respins cotele obligatorii. Preşedintele Consiliului European nu a adoptat această poziţie pentru că a devenit rău, ci pentru că a realizat ceva pe care alţii nu îl pot percepe", a spus Balog.

Ministrul ungar susţine că liderii europeni "încearcă să remedieze eroarea făcută în 2015 (n.a. - decizia de a primi refugiaţi) prin cotele obligatorii de relocare a imigranţilor, dar acest regim nu funcţionează nici în ţările din Grupul de la Vişegrad (n.a. - Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria), nici în Europa în ansamblu".

Zoltan Balog a subliniat faptul că Ungaria este o ţară pro-UE, care doreşte să contribuie la eforturile de consolidare a Uniunii. Ministrul ungar a menţionat că 80% dintre maghiari sunt în favoarea rămânerii în UE, cea mai mare rată înregistrată în oricare dintre statele membre.

În cadrul summitului Consiliului European din 14-15 decembrie, noii lideri politici din Polonia şi Cehia au păstrat frontul comun cu Ungaria şi Slovacia, potrivit căruia ţările lor nu pot accepta un flux mare de imigranţi, în special musulmani. În schimb, cancelarul german Angela Merkel şi premierul italian Paolo Gentiloni au fost printre cei care au cerut ca toate ţările să respecte cotele obligatorii privind relocarea persoanelor care necesită azil, concentrate pe coasta mediteraneană.

În urmă cu doi ani, Comisia Europeană a aprobat un plan privind relocarea a 160.000 de refugiaţi din Italia şi Grecia în celelalte state membre UE, dar până în prezent doar 30.000 de persoane au fost primite în alte ţări.

Citește și: