67 vizualizări 11 mai 2010

Estonia ar putea adopta moneda euro de la 1 ianuarie 2011, estimează agenţia de rating Fitch. La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, spune că Estonia va face parte din eurozonă "cât mai curând". Cu o datorie externă echivalentă cu 9,6% din PIB şi un deficit bugetar de 2,4%, Estonia este o excepţie faţă de alte ţări candidate care ar putea fi amânate, spune agenţia de rating Fitch. În această situaţie se află şi Letonia.

Premierul Valdis Dombrovskis spune că discuţiile privind amânarea aderării la euro a ţării sale şi a altora reprezintă un motiv tot mai mare de îngrijorare. "Începe să ne îngrijoreze această dezbatere privind amânarea aderării la euro sau înăsprirea condiţiilor de aderare faţă de cele stabilite prin tratatul de la Maastricht", a spus Dombrovskis.

Criza grecească - sperietoare pentru doritorii de euro

Criza din Grecia a arătat că criteriile de aderare la euro stabilite la Maastricht nu au fost suficient de stricte pentru a promova responsabilitatea fiscală în ţările care vor să adere la eurozonă. Astfel, la nivelul Uniunii Europene se dezbate tot mai des ideea de a amâna aderarea la euro a ţărilor candidate sau înăsprirea condiţiilor de aderare.

Îngrijorarea ţărilor care vor să adopte euro este că, dacă se vor înăspri condiţiile, vor trebui să opereze din nou reduceri bugetare pentru a întruni standardele noi impuse de UE.

PIB-ul Letoniei a scăzut cu 18% anul trecut după ce guvernul a impus măsuri de austeritate menite să satisfacă criteriile de aderare şi măsurile impuse de FMI care a acordat acestei ţări un împrumut de 7,5 miliarde de euro .

"Problema reală nu este numărul de ţări membre UE care vor să treacă la euro. Este clar că nu pot face asta, dacă nu îndeplinesc condiţiile impuse de tratatul de la Maastricht. Problema este că nu există un mecanism de control în eurozonă", a spus Dombrovskis. Letonia speră să poată adera la euro în 2014.

Polonezii nu mai văd cu ochi buni schimbarea monedei

Tratatul de la Maastricht, din 1992, stipulează că ţările care vor să adere la euro trebuie să aibă un deficit bugetar mai mic de 3% şi să nu aibă datorii mai mari de 60% din produsul intern brut....(Citeşte mai departe în pagina următoare)

Citește mai departe:

Citește și: