12 vizualizări 18 apr 2008

Portofoliul de comisar pentru Justiţie şi Afaceri Interne, ocupat până acum de italianul Franco Frattini (care s-a retras pentru a deveni ministru de Externe în noul cabinet Berlusconi), se dovedeşte a fi o piatră de încercare atât pentru şeful Executivului European, Jose Manuel Barroso, cât şi pentru autorităţile italiene. Mai exact, Parlamentul European nu va valida foarte uşor un nou candidat din partea Italiei.

Membrii Comisiei pentru Libertăţi Civice (LIBE) din Parlamentului European au anunţat deja că pregătesc audieri dificile pentru noul reprezentant al Italiei în Comisia Europeană şi au avut reacţii prudente faţă de numele vehiculate până acum pentru funcţia de comisar al Justiţiei, informează „EUObserver”. De altfel, nu ar fi pentru prima prima oară când un reprezentant al „Cizmei” pentru acest post ar fi contestat de Legislativul European. Celebru este cazul lui Rocco Buttiglione care a reuşit, în 2004, în timpul audierilor, să-i irite pe eurodeputaţi cu opiniile sale antihomosexuale. Drept urmare, Barroso a preferat atunci să-l retragă din echipă, în caz contrar riscând ca întregul Colegiu de Comisari să nu fie validat.

ZVONURI ŞI CRITERII

Parlamentarii europeni au dat însă câteva indicii autorităţilor de la Roma în ceea ce priveşte alegerea noului comisar. Potrivit eurodeputatului liberal Sophia in't Veld, Comisia din cadrul PE caută o persoană „mult mai sensibilă la libertăţile civice şi la chestiunile de viaţă privată”, criterii care constituie în acelaşi timp o critică la adresa lui Franco Frattini. Alţi oficiali din UE se grăbesc deja să-şi exprime simpatia pentru un candidat. Spre exemplu, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, consideră că Antonio Tajani, fostul purtător de cuvânt al lui Silvio Berlusconi, l-ar putea înlocui pe Frattini, informează „La Repubblica”. Tajani, actual europarlamentar şi membru în Comisia pentru Afaceri Externe din PE (AFET) este şi şeful delegaţiei partidului Forza Italia (dreapta) în Legislativul Comunitar.

„Tajani ar fi candidatul excelent pentru a-l înlocui pe Frattini”, crede Juncker. Un alt nume vehiculat este cel al europarlamentarului Mario Mauro, vicepreşedinte al Parlamentului, reprezentant al Forza Italia (formaţiune afiliată grupului Popular European) şi care activează în comisia pentru Buget a PE. Zvonurile legate de cei doi nu au fost însă primite cu entuziasm de unii colegi din Legislativ, care nu s-au putut abţine de la critici. Spre exemplu, eurodeputatul Sarah Ludford (membră în LIBE) nu vede în Tajani un comisar ideal având în vedere că, de 14 ani de când acesta este parlamentar european, nu s-a ocupat de niciun raport european. Ludford şi-a nuanţat însă critica, declarând că nu-şi cunoaşte chiar foarte bine colegii. (M.T.)Citește și: