40 vizualizări 2 nov 2010

Cinci colete capcană au fost trimise, ieri, la tot atâtea ambasade din Grecia, unul dintre pachete provocând şi o explozie de slabă intensitate. Astfel, ieri, în jurul prânzului, ambasadele Elveţiei, Bulgariei, Rusiei, Germaniei şi statului Chile au primit astfel de colete. Doar cel trimis la ambasada Elveţiei a explodat, după ce angajaţii ambasadei aruncaseră coletul în curte. Un bărbat a fost arestat în apropierea ambasadei, imediat după deflagraţie. Tot ieri, o patrulă de poliţie din Ate­na a fost vizată de focuri de armă. For­ţele de ordine elene au neutralizat şi un pachet suspect la ambasada Bulgariei, la doar o zi după descoperirea a patru colete-capcană adresate preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, şi altor trei ambasade, au anunţat surse din cadrul poliţiei. Aceste evenimente intervin într-un context social tensionat în Grecia, cu câteva zile înaintea unor alegeri locale cruciale pentru Guvernul socialist aflat la putere, care a aplicat un program impopular de austeritate, pentru a diminua uriaşa datorie a Greciei.

Zi plină de detonări

Luni, doi tineri greci, între care un anarhist căutat pentru extremism, au fost arestaţi pentru că au încercat să trimită colete-capcană preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, dar şi ambasadelor Mexicului, Olandei şi Belgiei. Unul dintre colete a explodat în sediul unei agenţii de mesagerie, rănind uşor un angajat. Suspecţii, care erau înarmaţi, urmează să fie prezentaţi în faţa unui procuror. Ieri, în timp ce toate posturile de televiziune efectuau transmisii în direct despre aceste incidente, pirotehniştii din cadrul poliţiei au procedat la detonarea controlată a unui pachet semnalat ca suspect de personalul de securitate al Parlamentului, a adăugat o sursă din cadrul poliţiei. Anterior, ei au detonat un alt colet suspect, la ambasada bulgară la Atena, după ce au fost alertaţi în legătură cu pezenţa acestuia de către personal, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei. La Sofia, Ministerul bulgar al Aface­rilor Externe a precizat că alerta a fost lansată după ce, cu ajutorul unui detector, în pachet a fost semnalată prezenţa metalului. "Contactat de ambasadă, expeditorul menţionat pe pachet a negat că ar fi trimis ceva, ceea ce a condus la suspiciunea că ceva nu era în regulă", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Vesela Cerneva.
Poliţia greacă se confruntă cu un activism extremist, imputat unei grupări de extremă-stânga şi anarhiste, care, în ultimii ani, s-a aflat în spatele a zeci de atentate, majoritatea fără gravitate. În cazul focurilor de armă trase de un necunoscut asupra a doi poliţişti care patrulau pe motocicletă, la Palaio Faliro, poliţia a anunţat că se orientează către o pistă de drept comun.

Angela Merkel, vizată şi ea de un colet

Un pachet suspect a fost descoperit şi în biroul cancelarului Angela Merkel, acesta urmând să fie analizat pentru a determina dacă are explozibil în interior. Pachetul suspect ar fi sosit prin poştă, în timp ce cancelarul german, Angela Merkel, se afla într-o vizită oficială în Belgia. "Febra" coletelor a apărut după ce două astfel de pachete, cu destinaţia SUA, au fost interceptate pe aeroporturi din Dubai şi Marea Britanie.

Citește și: