139 vizualizări 8 mai 2009

Experimentul pus la cale de un student de 22 de ani a reuşit să ridice semne mari de întrebare asupra credibilităţii informaţiilor conţinute de Wikipedia şi felul în care jurnaliştii se raportează la ele. Shane Fitzgerald, un student la sociologie şi economie la University College Dublin, în vârstă de 22 de ani, a adăugat în mod intenţionat un citat fals la profilul de pe Wikipedia al compozitorului francez Maurice Jarre, decedat recent. Pentru că a ales bine momentul (la două ore după anunţul morţii compozitorului, în cursul nopţii), zeci de ziare din întreaga lume au preluat citatul fals, relatează Le Figaro. „S-ar putea spune că însăşi viaţa mea a fost o muzică de film. Muzica a fost viaţa mea, muzica mi-a dat viaţă şi muzica este motivul pentru voi rămâne în memorie la mult timp după ce voi părăsi această viaţă. Când voi muri, va cânta un ultim vals în capul meu, pe care îl voi auzi doar eu”, au fost cuvintele citate ca fiind spuse de Maurice Jarre. Ele au fost publicate de The Guardian, The London Independent, BBC Music Magazine dar şi publicaţii indiene şi australiene.

Studentul s-a autodenunţat ulterior şi a explicat că a dorit să facă un experiment, ce ar fi ţinut de cercetările privind globalizarea şi măsura în care jurnaliştii sunt dependenţi de informaţiile ce circulă pe Internet. Shane Fitzgerald a explicat că a ales Wikipedia deoarece este un site consultat de mulţi jurnalişti. Studentul a mărturisit că a avut „îndoieli etice” în a se folosi de moartea cuiva pentru un experiment, dar că şi-a ales cuvintele în aşa fel încât să nu jignească memoria artistului.

„Mi-am dat seama, după ce am auzit vestea la televizor, că am cel mai bun subiect, o ştire pe care jurnaliştii vor fi presaţi de timp să o dea repede”. Rezultatele i-au depăşit aşteptările. „Nu mă aşteptam să se ajungă atât de departe. Mă aşteptam să apară pe bloguri sau site-uri, însă nu în ziare de calitate”, a spus el.

Interesant este că Fitzgerald a trebuit să dea dovadă de perseverenţă pentru a reuşi să îşi încropească experimentul – la prima postare, administratorii Wikipedia au suprimat citatul, deoarece nu era precizată sursa. La fel şi a doua oară. Abia la a treia încercare, postarea a trecut de vigilenţa moderatorilor Wikipedia şi a rămas în corpul articolului dedicat lui Maurice Jarre timp de 25 de ore – suficient cât să fie preluat de o mulţime de publicaţii.

Falsul nu a fost descoperit decât după mai multe săptămâni, în momentul în care studentul a trimis un mail ziarelor care s-au lăsat păcălite. Wikipedia a şters citatul, însă el mai este încă vizibil pe zeci de bloguri, site-uri şi pagini electronice ale ziarelor. Cele mai multe publicaţii au preferat să şteargă pur şi simplu citatul, altele au publicat o corectură. The Guardian a fost singurul care a publicat atât o erată, cât şi un întreg articol dedicat subiectului. „Morala acestei poveşti nu este că jurnaliştii nu ar mai trebui să consulte Wikipedia, ci că nu ar trebui să reproducă informaţii a căror sursă nu o pot depista”, scrie The Guardian.

Citește și: