231 vizualizări 14 mar 2011

UPDATE 3 India şi China îşi reanalizează programele de energie nucleară, după criza din Japonia

India şi China îşi reanalizează programele din domeniul energiei nucleare, avantajoase pentru companii precum Areva şi General Electric, în urma celui mai grav accident nuclear produs în Japonia în ultimii 33 de ani, din cauza cutremurului de vineri, transmite Bloomberg.

Riscul de topire a miezului reactorului centralei Fukushima din nord-estul Japoniei ar putea fi "un factor de descurajare puternică" a programului Indiei, a declarat la Mumbai Shreyans Kumar Jain, preşedinte al companiei indiene Nuclear Power Corp.

Accidentul ar putea deveni un element care să influenţeze planurile energetice ale Chinei, a afirmat la Beijing Xie Zhenhua, vicepreşedinte al Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă.

India urma să cheltuiască 175 de miliarde de dolari până în 2030 pentru unităţi de generare a energiei nucleare, iar China intenţiona să construiască 27 de reactoare în cinci ani. Cele două state, cele mai populate din lume, vor să construiască surse de energie nepoluantă pentru a stimula creşterea economică. (Anca Dumitrescu, anca.dumitrescu@mediafax.ro)

UPDATE 2: Incinta reactorului 3 al centralei Fukushima 1 este intactă - AIEA

Incinta de securitate a reactorului 3 al centralei nucleare japoneze Fukushima 1, unde s-au produs două explozii luni, este intactă, a anunţat, luni, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP.

"Clădirea reactorului a explodat, dar incinta de securitate nu a fost avariată. Sala de control a reactorului 3 rămâne operaţională", a declarat AIEA într-un comunicat, precizând că a fost informată de Agenţia japoneză de securitate nucleară şi industrială (NISA).

New York Times: Secretul rezistenţei clădirilor japoneze la cutremur. CUM SUNT PROIECTATE CLĂDIRILE ROMÂNEŞTI

Care este legătura între Fukushima şi Cernobâl? BBC dă răspunsul la întrebările esenţiale care se pun în caz de ameninţare nucleară

Şase persoane au fost rănite şi niciun membru de personal nu lipseşte la apel, a precizat agenţia ONU, cu sediul la Viena. Cele două explozii care s-au produs luni au fost cauzate de acumularea de hidrogen, potrivit autorităţilor japoneze.

UPDATE: Flota a şaptea a forţelor navale ale SUA, îndepărtată din zona centralei nucleare Fukushima

Flota a şaptea a forţelor navale americane şi-a îndepărtat navele şi avioanele de centrala nucleară Fukushima Daiichi, după ce a detectat un nivel scăzut de contaminare radioactivă în aer şi pe aeronavele sale din zonă, a anunţat armata americană, citată de CNN.

Potrivit BBC, portavionul USS Ronald Reagan se afla la aproximativ 160 de kilometri în larg, când instrumentele de bord au detectat un nivel crescut de radiaţii provenind de la reactoarele avariate ale centralei japoneze. Oficialii americani au declarat că membrii echipajului au fost expuşi într-o oră la cantitatea normală de radiaţii pentru o lună.


Japonia era implică luni într-o cursă contracronometru pentru a evita un accident nuclear major în urma unor noi explozii la o centrală nucleară şi pentru a salva sute de sinistraţi în urma celui mai puternic cutremur din istoria sa, relatează AFP.

Autorităţile încercau să limiteze impactul economic al catastrofei, care a redus în mod drastic aprovizionarea cu electricitate în regiunea Tokyo, unde locuiesc 35 de milioane de persoane şi unde companiile şi-au suspendat parţial producţia.

Citeşte şi Japonezii se tem de noi explozii la centralele nucleare. Ţara cu 30% energie nucleară

Două explozii s-au produs luni la prânz la nivelul clădirii care adăposteşte reactorul numărul 3 al centralei nucleare Fukushima 1, avariată în urma seismului.

Acoperişul clădirii a fost spulberat de explozie, dar incinta care adăposteşte reactorul a rezistat, a dat asigurări operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO). Posibilitatea unor scurgeri radioactive este "scăzută", a adăugat Guvernul.

Explozie din data de 12 martie

O explozie similară de hidrogen a avut loc sâmbătă la reactorul numărul 1 al aceleiaşi centrale, situate la aproximativ 250 de kilometri nord-est de Tokyo.

Acest accident a fost evaluat la nivelul 4 pe o scară de la 0 la 7 a evenimentelor nucleare şi radiologice (Ines), faţă de 5 în cazul accidentului de la Three Mile Island produs în 1979 în Statele Unite şi de 7 în cazul celui de la Cernobîl, din Ucraina în 1986.

Citeşte şi Japonezii se tem de noi explozii la centralele nucleare. Ţara cu 30% energie nucleară

În regiunea devastată de cutremurul cu magnitudinea de 8,9 urmat de tsunami, echipele de salvare şi-au intensificat eforturile, luni dimineaţa, pentru a încerca să găsească supravieţuitori.

Dar speranţele scad de la o oră la alta în împrejurimile Sendai, unde bilanţul oficial se ridică la 1.597 de morţi, potrivit poliţiei. (Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro)

Explozie din data de 12 martieDouă explozii s-au produs luni la nivelul reactorului 3 al centralei nucleare Fukushima 1, dar reactorul nu a fost avariat, a anunţat operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO), citat de AFP.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Yukio Edano, a confirmat ulterior aceste informaţii şi a adăugat că posibilitatea unei importante scurgeri radioactive este "scăzută".

"Potrivit Agenţiei pentru siguranţă nucleară, deşi acoperişul clădirii a fost spulberat, incinta care adăposteşte reactorul nu a fost afectată", a detaliat, la rândul său, postul public de televiziune NHK.

Agenţia japoneză pentru siguranţă nucleară a explicat de altfel că aceste explozii au fost provocate de hidrogen. O explozie similară a avut loc sâmbătă la reactorul numărul 1 al centralei. TEPCO a desfăşurat o operaţiune pentru a elibera presiunea la acest reactor, al cărui sistem de răcire s-a defectat după seismul de vineri.

Nouă răniţi, în urma exploziilor de la centrala Fukushima 1

Şapte persoane date dispărute după exploziile produse luni în clădirea reactorului 3 al centralei nucleare Fukushima 1 au fost găsite, iar şase dintre ele sunt rănite, transmite agenţia Jiji, precizând că în total au fost rănite nouă persoane, relatează AFP.

Ultimele informaţii despre cutremurul şi tsunami-ul din Japonia, live pe Gândul şi Facebook

LIVE DE LA UN BLOGGER ROMÂN DIN HIROSHIMA: în timpul cutremurului, crainicul TV continua să vorbească. "În fundal se aud obiecte buşind prin studio"

Primul val tsunami atinge insulele Kurile din sudul Rusiei. VIDEO

VIDEO - REPORTER JAPAN TIMES DIN TOKYO: CINEVA A ZIS DEJA UZUALUL "E CUTREMUR", DAR NE-AM DAT SEAMA CĂ NU ERA UN CUTREMUR OBIŞNUIT

Operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco), anunţase anterior că şapte persoane, dintre care şase soldaţi, au fost date dispărute în urma acestor explozii de hidrogen produse la nivelul părţii superioare a clădirii, avariate după cutremurul de vineri din nord-estul Japoniei.

Probleme la sistemul de răcire al reactorului numărul 2 al centralei Fukushima

Sistemul de răcire al reactorul numărul 2 al centralei Fukushima este "în pană", a anunţat luni compania Tokyo Electric Power (TEPCO), citată de agenţia de presă Jiji, relatează AFP.
Două explozii s-au produs luni la nivelul reactorului 3 al centralei nucleare Fukushima 1, dar reactorul nu a fost avariat, a anunţat operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO), după ce o explozie similară a avut loc sâmbătă la reactorul numărul 1 al centralei.

Oprirea unei pompe la centrala atomică japoneză Tokai nu afectează funcţionarea sistemului de răcire

Sistemul de pompare al centralei nucleare japoneze Tokai reuşeşte să asigure scăderea temperaturii în reactor, deşi una dintre pompe a fost oprită, a anunţat, duminică, operatorul centralei aflate la 120 de kilometri nord-est de Tokyo, citat de AFP.

MĂRMUREANU, directorul Institutului de Fizică a Pământului, comentând cutremurul din Japonia. Ce efect va avea în România

TSUNAMI ÎN JAPONIA. IMAGINI IMPRESIONANTE DE DUPĂ CUTREMURUL DE 8,8 GRADE

CUTREMURUL din Japonia şi TSUNAMI-UL DEVASTATOR care a urmat - GALERIE VIDEO

"O pompă pentru apa de mare, alimentată de un generator diesel, s-a oprit din cauza valurilor seismice şi a trebuit să oprim manual un sistem de răcire", a afirmat purtătorul de cuvânt al Japan Atomic Power Company, Masao Nakano.

"A doua pompă şi un alt sistem funcţionează bine, iar temperatura reactorului scade corespunzător", a adăugat el.

Nivelul radioactivităţii la centrala nucleară Onagawa a revenit la normal - AIEA

Nivelul radioactivităţii la centrala nucleară Onagawa din Japonia a revenit la normal, după decretarea duminică a stării de urgenţă, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP.

"Autorităţile japoneze au informat AIEA că nivelul de radioactivitate în zona centralei nucleare Onagawa a revenit la normal", precizează AIEA, într-un comunicat.

Nivelul crescut de radioactivitate constatat anterior la Onagawa determinase autorităţile să declare stare de urgenţă.

AVERTIZARE DE TSUNAMI ÎN SUA, RUSIA, INDONEZIA, NOUA ZEELANDĂ, CHILE ŞI FILIPINE, DUPĂ DEZASTRUL DIN JAPONIA. SE AŞTEAPTĂ VALURI DE 1 METRU ÎNĂLŢIME

VIDEO - TSUNAMI-UL DEVASTATOR CARE A MĂTURAT COASTELE JAPONIEI. SUTE DE CASE, FERME ŞI DRUMURI AU FOST ÎNGHIŢITE ÎN CÂTEVA MINUTE

VIDEO - IMAGINI DIN MIJLOCUL CUTREMURULUI DIN JAPONIA. Seismul, filmat dintr-o clădire din Tokyo. "Dumnezeule! Toată lumea a ieşit pe străzi, clădirile încă se leagănă"

VIDEO - IMAGINI DIN TIMPUL SEISMULUI DIN JAPONIA: O FEMEIE NU SE POATE RIDICA DE PE TROTUAR, IAR BĂRBATUL CARE O FILMEAZĂ RESPIRĂ ÎNGROZIT

"Primul eşalon al stării de urgenţă, cel mai scăzut, a fost decretat duminică la această centrală, după detectarea unei creşteri a nivelului radioactivităţii la marginea zonei unde se află centrala", continuă agenţia.

"Cercetările efectuate în zonă arată că nu există emisii radioactive în cele trei unităţi ale centralei Onagawa. Ipoteza actuală a autorităţilor japoneze este că nivelul (radioactivităţii) ar fi putut creşte din cauza materiilor radioactive dispersate (în urma exploziei de) la centrala nucleară Fukushima Daiichi", potrivit agenţiei.

Diana Iliescu, diana.iliescu@mediafax.ro, Alexandra Fusoi, alexa@mediafax.ro, Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro

Citește și: