Mihai SCHIAU
5863 vizualizări 27 sep 2011

Facebook a depus luni, la Comisia Electorală Federală din SUA (FEC), actele necesare înfiinţării unui grup de acţiune politică, numit FB PAC (Facebook Political Action Committee), scrie Huffington Post.

"FB PAC va permite angajaţilor noştri să-şi facă auzită vocea în cadrul procesului politic, prin susţinerea candidaţilor care împărtăşesc aceleaşi valori precum Facebook", a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Printre valorile respective se numără "inovaţia în economie", dar şi "o lume mai deschisă şi interconectată, în care oamenii să aibă posibilitatea de a împărtăşi (n.r. informaţii)".

Marţi dimineaţă, FEC nu publicase încă pe site date referitoare la FB PAC, aşa cum procedează cu toate celelalte grupuri de acţiune politică.

Facebook a înregistrat două site-uri pe care ar putea face lobby

Deocamdată nu există prea multe detalii referitoare la grupul de acţiune politică pe care Facebook vrea să-l înfiinţeze, însă este aproape sigur că acesta va susţine ideologic şi financiar Partidul Republican, scrie Washington Post.

Acest lucru este confirmat şi de faptul că trei dintre cei mai importanţi membri republicani au vizitat, în urmă cu doar câteva zile, sediul central al Facebook, din Palo Alto, notează dmwmedia.com.

În plus, site-urile fbpac.org şi fbpac.us au fost înregistrate, pe 24 septembrie, din Palo Alto, scrie Fusible. Deocamdată, cele două site-uri nu funcţionează, dar interesant este că ele expiră în 2013, la un an după alegerile prezidenţiale din SUA.

Portalul gawker.com notează, cu ironie, că Facebook va finanţa candidaţii care susţin eliminarea tuturor măsurilor guvernamentale de confidenţialitate încă în vigoare. Astfel, site-ul sugerează că Facebook caută, prin implicarea în politică, să obţină şi mai mulţi bani de la firmele de publicitate, cărora ar urma să le ofere şi mai multe date despre utilizatorii de pe reţeaua de socializare.

Facebook a cheltuit peste 500.000 de dolari pentru lobby

Huffington Post scrie că Facebook a cheltuit deja 550.000 de dolari în acest an, pentru acţiuni de lobby, faţă de 350.000 de dolari în tot anul trecut şi 200.000 de dolari în 2009.

Totuşi, cifrele nu se compară cu ale Microsoft sau Google: cele două au cheltuit câte 3,5 milioane de dolari în 2011, pentru acţiuni de lobby. Atât Microsoft, cât şi Google au propriile grupuri de acţiune politică, înfiinţate în 1998, respectiv 2006.

Facebook a angajat, de curând, mai mulţi consultanţi republicani, îmbrăţişând aceeaşi ideologie conservatoare ca rivalii de la Google.

Faptul că Facebook se implică în politică nu este tocmai o surpriză, dacă ţinem cont că fondatorul reţelei de socializare, Mark Zuckerberg, a fost invitat la mai multe întâlniri la vârf. El s-a întâlnit de două ori cu preşedintele Barack Obama anul acesta: o dată în februarie, la o reuniune a liderilor din tehnologie, şi apoi în aprilie, la sediul Facebook din Palo Alto.

Pe lângă implicarea în politică, Facebook a anunţat că va oferi reclamă gratuită pe site afacerilor mici, reclamă care altfel ar fi costat până la 10 milioane de dolari, mai scrie Huffington Post. "Afacerile mici reprezintă coloana vertebrală a economiei SUA, iar Facebook poate fi o unealtă extraordinară, care să le alimenteze creşterea şi succesul", a declarat Sheryl Sandberg, director de operaţiuni al companiei conduse de Mark Zuckerberg.

Facebook are 800 de milioane de utilizatori în întreaga lume şi a fost evaluată la 100 de miliarde de dolari, conform CNBC.

Citește și: