Gilda Popa
692 vizualizări 20 sep 2018

Centrul de monitorizare, amenajat într-o fostă sală de conferinţe din sediul Facebook, va folosi cele mai avansate unelte de monitorizare din arsenalul reţelei de socializare, puse la dispoziţia unei echipe de ingineri, specialişti în analiză date şi oficiali Facebook cu putere de decizie.

Cotidianul The New York Times descrie această ”Cameră de Război” declarat împotriva ştirilor false: ”Aflată  în inima campusului Facebook, sala de conferinţe de aproximativ 70 de metri pătraţi este în curs de amenajare. Cablurile groase, de culoare albastră atârnă de tavan, gata să fie ataşate la monitoarele de calculator uriaşe, cu dimensiuni comparabile cu o fereastră, pe cele 16 birouri. Pe un perete, şase televizoare vor fi setate pe CNN, MSNBC, Fox News şi alte posturi TV importante. Un bilet mic de hârtie cu litere portocalii,  lipit pe uşa de sticlă, descrie ce reprezintă acest spaţiu: War Room”.

De săptămâna viitoare, camera va fi sediul Facebook pentru securizarea alegerilor. Mai mult de 300 de persoane din întreaga companie lucrează la această iniţiativă, însă ”Camera de Război” va găzdui o echipă de aproximativ 20 de persoane care se vor concentra asupra dezinformării, monitorizării ştirilor false şi ştergerii conturilor false prin care se încearcă influenţarea alegătorilor înainte de procesele electorale din Statele Unite, Brazilia şi din alte ţări, mai notează cotidianul american.

"Considerăm că aceasta este probabil cea mai importantă măsură de reorientare a companiei, de la schimbarea tehnologică cerută de trecerea de la desktopuri la telefoane mobile", a declarat pentru New York Times Samidh Chakrabarti, care conduce echipa Facebook din noul departament. Compania, a adăugat el, ”s-a mobilizat pentru a face acest lucru să se întâmple”.

Pe baza datelor extrase în timp real şi folosind algoritmi software meniţi să scoată în evidenţă postări cu tendinţă de viralizare şi alte activităţi suspecte, operatorii centrului de comandă vor putea acţiona împotriva campaniilor de dezinformare şi manipulare a opiniei publice. În funcţie de evenimentele aflate în desfăşurare, activitatea aşa numitului War Room poate fi concentrată pe anumite regiuni geografice, suplimentând observaţiile cu informaţii obţinute şi de pe surse alternative, cum ar fi posturi de televiziune locale.

Sistemul testat deja cu ocazia unor alegeri locale din Statele Unite este îmbunătăţit permanent, software-ul creat urmând să folosească şi la monitorizarea campaniilor electorale din alte regiuni ale lumii, cu scopul de a limita răspândirea campaniilor de dezinformare şi înlesni accesul la informaţii din surse credibile, susţine Facebook. Printre măsurile pregătite, corporaţia anunţă şi o verificare mai strictă a identităţii clienţilor de publicitate care solicită promovarea unor mesaje cu tentă politică.

Ultimii doi ani au fost unii extremi de dificili pentru reţeaua socială fondată de Mark Zuckerberg. Scandalurile mari au şifonat imaginea Facebook, punând compania într-o lumină nefavorabilă. Totul a culminat cu scandalul Cambridge Analytica şi al datelor furate de la utilizatori, prin intermediul unei aplicaţii integrate direct în reţeaua socială. Facebook a fost acuzată în dese rânduri că nu ia măsuri concrete pentru a combate fenomenul „fake news”, aşa numitele ştiri false. Zvonurile neconfirmate propagate pe reţeaua socială, care au mizat pe factorul emoţional şi pe efectul de avalanşă al ştirilor false au contribuit într-o oarecare măsură la influenţarea alegătorilor şi au fost considerate un factor decisiv în înclinarea balanţei în numeroase procese electorale din Europa şi din SUA.

 

Citește și: